Šiąnakt – dar viena kibernetinė ataka su grasinimais, visos Palangos ugdymo įstaigos jau patikrintos

Kaip praneša Lietuvos policija, šiąnakt Lietuva sulaukė dar vienos kibernetinės atakos: gauti  elektroniniai laiškai, kuriuose teigiama, kad įvairiuose objektuose padėti sprogmenys, kurie sprogs po vidurdienio. Tokie laiškai išsiųsti 1500 Lietuvos adresatų, tarp jų ir kelioms Palangos ugdymo įstaigoms.

  • Pranešame, jog mūsų miesto policija jau apsilankė ir patikrino laiškus gavusias Palangos ugdymo įstaigas. Po apžiūros įstaigoms leista tęsti įprastą darbą.

Prašome atkreipti dėmesį į Lietuvos policijos rekomendacijas, kaip elgtis panašiais atvejais:

Pirmiausia – nepanikuoti, nes tokiais laiškais būtent ir siekiama pasėti paniką ir dezorganizuoti tiek tarnybų, tiek įstaigų darbą ir sutrikdyti visos šalies gyvenimą.

- Gavus pranešimą apie sprogmenį būtina nedelsiant skambinti telefonu 112.

Perdavus informaciją apie sprogmenį policijai iki pareigūnų atvykimo rekomenduojama:

1. Išlaikykite rimtį ir suburkite grupę sprendimus galinčių įgyvendinti žmonių, kuriems nedelsiant paveskite:

  • Įvertinti ar esant poreikiui evakuoti žmones visi praėjimai (durys) yra laisvi ir atsidaro;
  • Informuoti kitus organizacijos narius apie priimtus ir priimamus sprendimus (kad buvo informuotas 112, laukiama policijos ir t.t.), tą daryti reguliariai, skatinti išlaikyti ramybę, informuoti, kokių veiksmų prašoma imtis;
  • Prieinamuose viešuose šaltiniuose įvertinti, ar tai ne koordinuota ir masinė informacinė ataka;
  • Jeigu yra vaizdo stebėjimo kameros, peržiūrėti patekimo į teritoriją/patalpas kamerų duomenis ar nėra įtartinų asmenų ar veiklos;
  • Gydymo, globos ir panašaus profilio įstaigose, kuriose yra negalinčių savarankiškai judėti žmonių, nedelsiant suburti ir instruktuoti grupę žmonių, kurie pradėtų rengtis galimai evakuacijai;
  • Organizacijos prieigose sudaryti galimybę sklandžiai privažiuoti policijai ir kitoms pagalbos tarnyboms.

2. Jeigu turite bent kiek pagrįstą įtarimą dėl grasinimų realumo (pavyzdžiui: patekimas į patalpas/teritoriją nekontroliuojamas, vaizdo įrašuose pastebėjote įtartinus asmenis ar tokių asmenų veiklą, gavote kitokią pavojų liudijančią informaciją) – nelaukiant policijos atvykimo imkitės evakuacijos.

3. Jeigu sužinojote, jog tapote masinės informacinės atakos taikiniu, patekimas į patalpas kontroliuojamas, pastarosiomis dienomis nebuvo jokių įtartinų asmenų ir (ar) incidentų, o gautas pranešimas yra vienintelė informacija apie sprogimo grėsmę – galite sulaukti atvykstančių policijos pareigūnų ir nepradėti evakuacijos.

4. Pakartotinai neskambinkite telefonu 112, nes esant masinei informacinei atakai, pareigūnai prioritetizuoja tikrintinus objektus.

Programa
15:52, Vakar
17:25, gegužės 7 d.
17:13, gegužės 7 d.