Iš Šventosios vandens jau valomas fluoras

Nuo šios vasaros šventojiškiai ir šio kurortinio miestelio poilsiautojai aktyviojo kurortini sezono metu naudos tik Šventojoje išgaunamą kokybišką vandenį. Tai tapo įmanoma Šventosios vandenvietėje įrengus šiuolaikišką nufluorinimo sistemą.  UAB "Palangos vandenys" baigė keletą mėnesių trukusį svarbų investicinį projektą, kuris kurorto vandentiekio įmonei kainavo beveik 400 tūkst. eurų.

"Palangos vandenų" užsakymu Kauno bendrovė "Arionex" vandenvietėje sumontavo fluorą iš vandens valančius filtrus, ir išvalytas Šventosios gręžinių vanduo jau tiekiamas nuo birželio pradžios.

Vandenį tiekdavo iš Palangos

Iki šiol vasaros metu vanduo, iš kurio išvalytas fluoras Šventąją pasiekdavo iš Palangos.  Tačiau šio vamzdyno pralaidumas siekia iki 1000 kubinių metrų per parą, o kasmet augantys Šventosios poreikiai sezono metu yra du kartus didesni.

Vidutiniškai vasaros metu Šventojoje sunaudojama 1800 –  2000 kubinių metrų per parą, o kai kuriomis karščiausiomis dienomis, kai seniūniją poilsiautojai tiesiog užgula, vandens vartojimas pakyla net iki 2,5 tūkst. kubų vandens.

Todėl vandens iš Palangos vasarą nepakakdavo, ir jo tiekimas būdavo papildomas Šventosios vandeniu su nevalytu fluoru.  Tam, kad sumaišytas ir Šventojoje tiekiamas vanduo atitiktų geriamojo vandens normas, iš Palangos pumpuojamą vandenį nufluorinti tekdavo dar labiau, taip didinant vandens paruošimo sąnaudas.

Vasarą vandens nepritrūks

Dabar, kai vanduo nufluorinamas pačioje Šventojoje, aktyviojo kurortinio sezono metu vandens iš Palangos neprireiks, nes Šventosios vandenvietės valymo pajėgumai siekia apie 2,2 tūkst. kubinių metrų per parą.

Anksčiau vasarą pakaitomis būdavo pajungiamas vienas vandens gręžinys iš Šventojoje esančių trijų gręžinių. O dabar, vandenį pradėjus tiekti tik iš čia esančios vandenvietės, vienu metu naudojami du gręžiniai.

Šventosios vandenvietėje nufluorinimo sistemos išvalomo vandens pakaks ir didžiausių vandens tiekimo apkrovų metu, nes jo daugiau bus prikaupiama iš anksčiau.

Papildomo vandens iš Palangos gali prireikti nebent ateityje, jei vandens vartojimas vis besiplečiančioje seniūnijoje didės taip sparčiai, kaip iki šiol. Pavyzdžiui, 2019 metais Šventoji sunaudojo 194,6 tūkst. kubų vandens, 2020 metais  –  218 tūkst. kubų vandens, o 2021 metais - jau 241,9  tūkst. kubų.  Palyginti su 2020 metais, pernai vandens poreikis Šventojoje išaugo 11 proc., o Palangoje jis didėjo mažiau –  tik 2,3 proc.

Vanduo iš Palangos į Šventąją ims vėl tekėti pasibaigus vasarai, kai seniūnijoje vandens suvartojimas smarkiai krenta. Tuomet Šventojoje geriamojo vandens vidutiniškai prireikia 300 – 400 kubinių metrų per parą. Tačiau žiemą būna ir tokių dienų, kai vandens poreikis tesiekia 150 ir net vos 100 kubų.

Esant tokiam nedideliam poreikiui jungti Šventosios vandenvietės nufluorinimo sistemą neapsimoka, todėl tiek vandens, kiek reikia seniūnijai, bus paduodama iš Palangos.

Vandenvietę nuspręsta išsaugoti

Bendrovės "Palangos vandenys" direktoriaus Virgilijaus Beržanskio teigimu, nufluorinimo sistemos įdiegimas Šventosios vandenvietėje yra racionalaus įmonės turto naudojimo pavyzdys.

"Didėjant vandens suvartojimui Šventojoje, problema kasmet vis aštrėjo. Mums reikėdavo vis intensyviau valyti fluorą iš Palangos tiekiamo vandens, kad jį sumaišius su Šventosios vandenvietės nevalytu, geriamas vanduo atitiktų normas", – pasakojo direktorius.

Šią problemą buvo galima spręsti keičiant iš Palangos į Šventąją paklotą vamzdyną. Tam būtų reikėję keleto kilometrų ruože pakloti didesnio skersmens vamzdžius, kad vasarą į Šventąją būtų galima paduoti reikiamą kiekį vandens.

Tačiau šis būdas būtų buvęs gerokai brangesnis.  Be to, tokiu atveju Šventosios vandenvietė būtų iš viso nebenaudojama, tapusi nereikalinga, ir gręžinius tektų likviduoti.

Tuomet buvo nuspręsta investuoti į Šventosios vandenvietės nufluorinimo filtrų sistemą, kad ji pati vasaros metu pajėgtų seniūniją aprūpinti geriamu vandeniu.

Šventosios vandenvietės nufluorinimo filtrų įranga yra šiuolaikiška ir pažangi. Čia įdiegta automatiškai valdoma vandens kontrolės sistema, kuri pati tikrina paduodamo vandens kokybę ir šiuos rodmenis iš karto perduoda "Palangos vandenims".

UAB "Palangos vandenys" inf.

18:01, balandžio 24 d.