Kosmetologė Inga Jonikaitienė: su malonumu dirbčiau už dyką

Inga Jonikaitienė. Vitos Jurevičienės nuotr.

Kosmetologė Inga Jonikaitienė save pozicionuoja kaip labai laimingą žmogų, kuris mielai dirbtų savo darbą net neimdamas atlygio, kas šiandienos materialioje visuomenėje skamba labai keistai.

Darbas ramina

„Esu laiminga moteris. Džiaugiuosi kiekviena diena. Blogas dienas stengiuosi nustumti, nes kai ateinu į darbą ir pamatau laimingas, ramias klienčių akis – man irgi pasidaro gera ir ramu. Jei žinočiau, kad visą gyvenimą turėsiu daug klienčių – būčiau dar laimingesnė ir užtikrintesnė savo ateitimi“,- juokiasi profesionalė.

I.Jonikaitienės klientės ne tik mėgsta jos paslaugas, bet ir seka paskui šią meistrę į Nidą, Šilutę, su malonumu lankosi Klaipėdoje ir pasakoja apie šios moters kone mistines galias. Esą jos daromas veido masažas taip perkrauna žmogaus smegenis, kad šis pamiršta viską pasaulyje. „Išėjau po I.Jonikaitienės procedūrų į gatvę, žvalgausi ir nesuprantu kas aš, kur gyvenu, ką veikiu šioje žemėje. Pamiršau visus susikaupusius rūpesčius. Kaip gera nors retkarčiais tai patirti. Geriausias atsipalaidavimas žemėje! Procedūros metu net norėjau verkti, nes niekas seniai nelietė mano veido su tokia meile. Nors turiu šeimą, artimuosius, bet tokį nuoširdų prisilietimą ir meilę jaučiame retai, nes tam tiesiog nėra laiko ar sąlygų. O gal tiesiog nebemokam? Bet mūsų žmogiškasis pradas ilgisi švelnumo“,- sako viena iš klienčių.

Lyg skulptorė

„Mane visada domino kosmetologija. Kosmetologai dirba ne su visu žmogaus kūnu, o tik su veido oda: prižiūrime ją ir puoselėjame. Darbo veiklos pradžioje domėjausi aparatine kosmetologija, bet, kaip profesionalė, pastebėjau, kad būtent veido masažas mano klientams padeda efektyviau nei kosmetinės priemonės ar aparatai. Kita vertus, mane motyvavo ir klienčių pasakymai, jog mano rankos labai geros. Gal  tai mane labiausiai paskatino gilintis į veido masažo subtilybes. Smagu matyti, kad klientės po masažo išeina ne tik pagražėjusios, bet atsipalaidavusios, laimingos ar tiesiog pozityvios“,- pasakoja I.Jonikaitienė.

Inga Jonikaitienė.

Kosmetologės veiklą galima prilyginti skulptoriaus menui: I.Jonikaitienės rankų paliestieji pasakoja, jog jautėsi taip lyg jų veidą liestų skulptorius, kuris vienoje vietoje pakala, stumia į kitą šoną, tempia aukštyn ar žemyn. „Būtent taip - vienodų masažų nebūna. Kiekvienas žmogus skirtingas, tad turiu prisitaikyti prie to, ko būtent jam reikia. Kai tik paliečiu rankomis žmogaus veidą – tai pajaučiu. Tarsi mano vidinis balsas ar pajauta pasako, kad šiam asmeniui reikia to ir ne kitko, o tada mano protas atsijungia ir pirštai tarsi patys atlieka reikiamą darbą (juokiasi). Man labai svarbus masažo plastiškumas. Įsijaučiu į skambančią muziką, pirštai laksto kone savarankiškai ir taip užtikrintai lyg genijaus rankos liestų muzikos instrumentą. Nemoku paaiškinti mane apimančio jausmo. Darydama veido masažą jaučiu malonumą, o dirbdama su kosmetologinėmis priemonėmis: mezoterapija, kaukėmis  – mažiau. Glostydama žmogaus veidą tarsi pajaučiu jį visa širdimi ir tikiu, kad galiu jam padėti. Mano tikslas, kad žmogus iš manęs išeitų ne tik su pagražėjusia veido oda. Svarbiau, kad jis taptų ramesnis ir laimingesnis. Veido masažas ne tik patempia veidą, bet ir padeda vidinei savijautai“,- sako klaipėdietė.

Veido raumenų „sportas“

I.Jonikaitienė akcentuoja, kad daugelis pamiršta, jog veidas taip pat turi raumenis. „Norėdami būti gražūs žmonės – sportuoja, tačiau nežino, jog siekdami gražiai atrodančio veido turi lavinti ir veido raumenis. Čia mums gali padėti veido masažas: kosmetologas suranda veide susikaupusią įtampą ir atpalaiduoja įsitempusius raumenis. Veido masažas daro pozityvų  poveikį įvairioms organizmo sistemoms: nervų, kraujotakos, limfinei, raumenų sistemai. Švelnūs masažo judesiai ramina nervų sistemą, kai esame ramūs – atsipalaiduoja visi kūno raumenys. Pamažu lyginasi mimikos ir kitos smulkesnės veido raukšlelės. Pagerėja kraujotaka. Įsitempę veido raumenys grįžta į savo vietą, pagražėja, atsistato veido ovalas, pristabdomas senėjimas“,- pasakoja kosmetologė.

Profesionalė masažo metu ragina klientes miegoti: „pagal veido raukšles matau, kurioje vietoje susikaupusi įtampa. Masažuojant tą vietą žmogus nori ar ne, atsipalaiduoja ar net „atsijungia“. Noriu, kad žmogus maksimaliai pailsėtų!“.

Masažas kaip pagalba sergantiems

Vieno žmogaus veido masažas trunka valandą ar valandą ir penkiolika minučių, tačiau I.Jonikaitienė tikina nepavargstanti: „Aš darau savitai perdarytą japonišką kobido masažą. Aš dirbu jaučiu malonumą. Galiu tai daryti visą dieną ir nepavargti, o tiesiog pasikrauti nuo teigiamų emocijų. Priimu po 6 ar 7 klientus per dieną. Pirštai pavargsta labai retai. Šis masažas – tai mano meditacijos būsena. Darau ir mintyse skraidau“.

Ingos klientės ateina pas ją ieškodamos ne tik grožio. Jos klientais tampa neurologų ar net stomatologų atsiųsti žmonės, kuriems reikia padėti susitvarkyti su stresu, nusiraminti. Juk veido masažas padeda ir besiskundžiantiems žandikaulio skausmu, ūžesiu ausyse, gelbsti nuo naktinio griežimo dantimis. „Kai žmogus grįžta pas mane bei patikina, kad po masažo geriau miega naktį, jam nebeskauda galvos ir t.t. Tada jaučiu didelį pasitenkinimą tuo ką darau, jaučiuosi reikalinga, nes galėjau padėti  žmogui be jokios cheminės invazijos: jam neprireikė nei aparatų, nei medikamentų pagalbos. Aš nedirbu dėl pinigų: atlygio man reikia tik norint išgyventi. Jei man nereikėtų už nieką mokėti, su malonumu dirbčiau už dyką“,- neabejoja Inga Jonikaitienė.

Pamiršti net kotletus

Dažniausiai kosmetologės klientais tampa moterys. „Yra pasitaikę ir keli vyrai, bet dažniausiai dirbu su moterimis“,- sako profesionalė.

Anot I.Jonikaitienės, tik veido masažus ji daro šešis metus. Daugelis klienčių pas ją atėjusios kartą šios paslaugos nenori  atsisakyti - čia lankosi nuolat. „Kone visos lieka (juokiasi). Viena klientė pas mane lankosi jau penkis metus. Kai kurios klientės turi net savo mėgstamas savaitės dienas, nusiperka abonementą ir vis ateina. Nuolatinės klientės pas mane lankosi ne dėl grožio, senėjimo sustabdymo, o norėdamos atsipalaiduoti. Mūsų kasdienybė tokia išsibalansavusi: sukamės tarsi voverės rate, neramios mintys mums tiesiog neduoda gyventi, todėl masažo metu raginu pamiegoti ir pamiršti visus įsipareigojimus. Kai jau guli ant masažo kušetės nieko nebepakeisi, tad bent tai valandai būtina pamiršti darbus, kotletus ir kita(juokiasi). Atsipalaiduokime ir leiskime smegenims pailsėti nuo minčių, o veido masažas – tarsi organizmo restartas. Jo dėka pailsi visas kūnas: kai išeini į būseną pusiau miegu, pusiau ne, galvoje nebelieka minčių. Ar pastebėjote? O negeros mintys mums daro daug žalos, nuo jų labai pavargstame. Po masažo – imi matyti šviesą tunelio gale! Tada ateina naujos mintys, grįžta jėgos, gali vėl bėgti į priekį“,- juokiasi kosmetologė.

Mėgti savo veiklą - nedirbti

Nors turi puikią progą, tačiau galimybe gauti procedūras namie ir nemokamai retai naudojasi profesionalės artimieji. „Apie savo darbą namuose net retai šneku. Tai yra tiesiog mano mylimas darbas ir bet hobi. Tarkim, karantino metu, kai visi priverstinai leidome laiką namuose, dauguma žmonių pasinėrė į mylimas laisvalaikio veiklas, hobius, o aš neturėjau ką veikti. Juk mano dirbti negalėjau! Tad daugiau laiko leidau skaitydama, ieškodama papildomos informacijos apie savo veiklą. Mane visada domino toks retorinis klausimas: pvz. kodėl žmonės sensta. Sensta, nes nuo ilgalaikės įtampos atrofuojasi raumenys arba kai kurie nebedirba visai. Susidomėjau veido gimnastika: ją darau ir stebiu kaip į tai reaguoja mano kūnas. Supratau, kad čia vėl dirba tik ir taip pakankamai stiprūs veido raumenys, o nusilpusieji vėl tinginiauja. Eksperimentuoju, bet klientams nesiūlau. Žmonėms darau kokybišką veido masažą: išjudinu kiekvieną veido raumenuką ir atstatau jį į reikiamą vietą“,- sako valandų valandas apie savo mėgstamą veiklą galinti pasakoti I.Jonikaitienė. „Turiu du vaikus, kurie irgi kažko siekia gyvenime. Stengiuosi juos ugdyti pozityviais bei raginu atrasti savuosius gyvenimo pašaukimus. Nenoriu, kad jie kažkam dirbtų (juokiasi). Tegul daro tai, ką mėgsta, kaip aš“.

Antanina Jucytė,

18:01, balandžio 24 d.