Šiandien minime skulptoriaus Antano Mončio mirties metines

Antanas Mončys (1962 m). Algimanto Kezio nuotrauka.

Šiandien minime skulptoriaus Antano Mončio mirties metines, nes būtent 1993 m. liepos 10 d. Jis tyliai atsisveikino su šiuo pasauliu...

Prisimindami Jį, norime pakviesti susipažinti su Antano Mončio šimtmečiui dedikuotu projektu „Įtampa ir garsai“, kurio metu apsilankysite Varšuvoje „WSPAK dirbtuvėse“ kartu su Andrzej Tadeusz Król ir muzikos atlikėjais.

Ir dar – apie tai, kas liko už šio vaizdo įrašų kadro. 

Skulptorius Antanas Mončys, 1998 m. lankydamasis Palangoje, dukterėčiai Loretai Birutei Turauskaitei ne kartą pasakojo apie Lenkijoje gyvenančius draugus – Andrzej Król ir Martą Plonską. Viešnages pas juos visada savo apsilankymų Lietuvos pajūryje metu prisimindavo ir menininko jaunesnysis sūnus Andreas. 

2019 m. jis mūsų muziejui parašė laišką, kuris ir tapo tikslu įgyvendinti šį, geografiškai meno kalba apjungiantį Palangą, Paryžių ir Varšuvą, projektą.

Laiške Andreas priminė, kad XX a. 8 dešimtmetyje Antanas Mončys padėjo menininkui Andrzej Król išpildyti svajonę išvykti į Paryžių ir organizavo ne tik kvietimą, bet ir metams įdarbino savo dirbtuvėse. Vėliau menininkų šeimos tęsė draugystę ir nuolat lankė vieni kitus Lenkijoje ir Prancūzijoje.

Ilgus metus Andrzej Król bendradarbiavo su Jean Weinfeld, lenkų menininku, kuris tarpukaryje studijavo žymiojoje „Bauhaus“ mokykloje Vokietijoje, o po to, kai ją uždarė naciai, emigravo į Izraelį ir po karo persikėlė į Prancūziją. Būtent ši mokykla įkvėpė architektą Jean Weinfeld sukurti unikalius muzikos instrumentus.

Turėdamas interjero architekto išsilavinimą bei patyrimą skulptūros mene, Andrzej Król po Jean Weinfeld mirties tęsė jo kūrybinį kelią kurdamas inovatyvius medžio instrumentus. Tai – instrumentai, kurie atrodo kaip skulptūros, ir jau keletą kartų buvo pristatyti parodose, kurios, tiesą sakant, panėšėjo į koncertus.

Tad kviečiame susipažinti, pasigrožėti – tam tikra prasme šis meninis kontekstas paaiškina ir Antano Mončio švilpių serijos gimimą!

18:01, balandžio 24 d.