Socialiniuose tinkluose žemaitiška daina sužibėjusi Austieja: žemaičiams jų kalba – arčiausiai dangaus

„Galiu dainuoti bendrine lietuvių kalba, galiu išjausti, tačiau veikiausiai tai nebus taip tyra ir taip gilu“, – portalui LRT.lt sako žemaitiškai dainuojanti aktorė, atlikėja Austėja Gendvilaitė, pasivadinusi tiesiog Austieja. Jos kūrinys ŽGŽ vos per porą dienų tapo interneto sensacija – socialinių tinklų vartotojai juo pasidalijo tūkstančius kartų.

Įdomu tai, kad savo feisbuko paskyroje Austieja kūriniu pasidalijo paskutinę 2020-ųjų dieną, tačiau didžiausio susidomėjimo jis sulaukė po kelių dienų, kai įrašu savo asmeninėje paskyroje pasidalijo Austiejos kūryba besižavinti fotografė Jurga Perminaitė.

Vien fotografės paskyroje daina per parą pasidalyta per penkis su puse tūkstančių kartų. Nors daugelis Jurgą palaikė dainos autore, ši savo feisbuke pasidalijo dar vienu įrašu, kuriame patikino, kad ji ne dainos autorė, o tiesiog žemaitė, kuriai labai patinka kraštietės kūryba.

Kad kūrinys sulaukė tiek susidomėjimo, maloniai nustebo dainos autorė bei atlikėja Austieja, interneto platybėse savo kūryba besidalinanti jau kelerius metus. „Jaučiu savotišką dvasinį pakylėjimą“, – gimtąja žemaičių tarme pasakoja iš Plungės rajono, Noriškių kaimo kilusi Austieja.

Šiuo metu daugiausia laiko Šiauliuose leidžianti mergina sako, kad ir kasdieniame gyvenime su aplinkiniais bendrauja žemaitiškai: „Žinoma, jei matau, kad žmogus nesupranta, ką sakau, kalbu bendrine kalba. Tikrai nesu iš tų žemaičių, kurie iš principo kalba tik žemaitiškai.“

Ir dainuoja Austieja žemaitiškai. „Esu žemaitė. Ir manau, kad jei mintį vedi iš savo vidaus, ji skamba gimtąja kalba, kuria geriausiai ir atsiskleidžia. Galiu dainuoti bendrine lietuvių kalba, galiu išjausti, tačiau veikiausiai tai nebūtų taip tyra ir taip gilu. Žemaičių kalba savo grynumu yra tarsi kelio į tikrumą sutaupymas. Mums, žemaičiams, ši kalba yra arčiausiai dangaus“, – sakė Austieja.

Mergina pasakojo, kad dainos įrašu pasidalijusios J. Perminaitės nepažįsta, tačiau džiaugiasi, kad yra žmonių, kuriems jos kūryba įdomi. „Reikės parašyti ir padėkoti jai. Nesvarbu, kieno įrašu dalijosi interneto vartotojai, svarbiausia, kad jiems patiko mano daina, palietė jiems širdis ir negaliu tuo nesidžiaugti“, – pridūrė ji.

Austieja teigia, kad muzika joje gyvena nuo pat gimimo, o paaugusi mokėsi muzikos mokykloje, grojo smuiku. „Kanalas „Youtube“ atsirado, kai nusipirkau aparatūrą ir pradėjau kurti savo dainas bei kelti jas į internetą. Jomis dalijuosi jau apie penkerius metus.

Prieš tai žemaitiškai dainavau grupėje „Aukso žovis“, su kuria dalyvavome televizijos projekte „Lietuvos supermiestas“, po kurio buvome sulaukę nemažai susidomėjimo. Vėliau grupės veikla nuslopo, o aš ėmiausi kurti viena“, – pasakojo mergina.

Ji yra ne tik atlikėja, bet ir Kelmės mažojo teatro aktorė, Šiaulių universitete baigusi estrados meną, turinti kino ir teatro bakalauro studijų diplomą. Taigi, kaip pati sako, jos darbas ir saviraiška yra susiję su menu, muzika, kūryba. „Būti scenoje, dainuoti, skleisti mintį man yra labai malonu. Tiesiog neatsiejama mano dalis“, – pridūrė ji ir atskleidė, kad norėtų rengti savo koncertus ir savo dainomis dalytis ne tik interneto platybėse.

18:01, balandžio 24 d.