Sukurta giesmė Lietuvos žydų genocidui atminti

Šiemet, minint Lietuvos žydų genocido dieną (rugsėjo 23 d.), muzikinis projektas „Atgimimo vaikai” visuomenei pristato muzikinį vaizdo klipą „Lietuva – Milžinų tauta”. Tado Daujoto ir Liutauro Janušaičio sukurtoje giesmėje yra pasakojama apie tai, kaip Lietuvos kunigaikščiai į mūsų šalį pasikvietė daug tautų, įskaitant ir žydus, o šioje kultūrinės įvairovės darnoje, Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė buvo išsiplėtusi nuo Baltijos iki Juodosios jūros. Kūrinyje paliečiamas ir tamsusis mūsų šalies istorijos puslapis - Holokaustas bei kalbama apie dvasinę stiprybę, kad dvasios milžinai yra tie, kurie artimą mylėjo ir gelbėdami kitus net savo gyvybės negailėjo.

Vaizdo klipas nufilmuotas Lietuvai ypatingose vietose – Gedimino pilies bokšte, Trakų Galvės ežere bei Kaune prie IX forto. Giesmę atlieka jos autorius Tadas Daujotas, šiuolaikinės krikščioniškos muzikos dainininkės Gabrielė Gvazdikaitė ir Džiuljeta Baužienė, Kauno krikščioniškasis kamerinis choras „Geroji Naujiena” (dirigentas Nerijus Šatinskas), vaikų ir jaunimo choras „Valio” (vadovė Gintarė Kačkovska) bei „Prabudimo orkestro” muzikantai. 

„Lietuvių ir žydų istorija yra labai persipynusi. Šiandien mes didžiuojamės, kad kadaise Vilnius tapo Europos žydų kultūriniu centru ir buvo vadinamas Šiaurės Jeruzale ir aš tikiu, jog tai ne atsitiktinumas, kad būtent tais laikais, kai mūsų tauta vienybėje gyveno su žydais – Lietuva buvo palaiminta. Biblijoje skaitome apie Izraelio tautos sukūrimą ir matome Dievo išsakytą pažadą Abraomui: „Aš laiminsiu tuos, kurie tave laimina, ir prakeiksiu tuos, kurie tave keikia, ir tavyje bus palaimintos visos žemės giminės“ (Pradžios knyga 12, 3). Peržvelgdami Lietuvos istoriją, mes matome šviesius ir tamsius puslapius, tik deja kai kuriems žmonėms šiandien vis dar yra uždengta tiesa, kad palaiminimas ar prakeikimas – tai yra mūsų pačių pasirinkimas. Todėl šiandien, pristatydami Lietuvos žydų genocido dienos minėjimui skirtą giesmę „Lietuva – Milžinų tauta”, mes meldžiamės, kad lietuviai nepasiduotų šiuolaikiniam antisemitizmui, bet vadovautųsi krikščioniškomis gyvenimo vertybėmis ir gerbtų bei mylėtų daugybę šimtmečių Lietuvoje gyvenančią žydų tautą taip, kaip myli save pačius”, - savo mintimis dalinasi giesmės autorius ir atlikėjas Tadas Daujotas.

„Lietuva – Milžinų tauta” – tai antrasis Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo trisdešimtmečiui skirto muzikinio projekto „Atgimimo vaikai” singlas. Pirmasis vaizdo klipas visuomenei buvo pristatytas rugpjūčio 23 dieną, Lietuvai minint 31-ąsias Baltijos kelio metines. Tuomet Daivos Palionienės sukurtą giesmę „Susijunkim, broliai, sesės”  atliko operos solistas Vaidas Vyšniauskas, LMTA docentė Judita Leitaitė, Kauno krikščioniškasis kamerinis choras „Geroji Naujiena” (dirigentas Nerijus Šatinskas) bei „Prabudimo orkestro” muzikantai.  

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo trisdešimtmečiui skirto muzikinio projekto „Atgimimo vaikai” albumas „Mūsų laiškas Lietuvai” bus išleistas 2021 metų kovo 11 dieną. Daugiau informacijos apie šią Lietuvai skirtą iniciatyvą: www.orkestras.org/atgimimo-vaikai

18:01, balandžio 24 d.