Palangos Kurhauzas atveria duris prestižinio orkestro kūrybinei rezidencijai

Istoriniame Grafų Tiškevičių įkurtame kurhauze verda kultūrinis gyvenimas. Čia įsikūręs Palangos kultūros ir jaunimo centras, o kurhauzo koncertų salėje nuolat vyksta pasaulyje ir Lietuvoje žinomų atlikėjų koncertai. Profesionalaus meno tradicijas puoselėjantis tarptautinis M.K Čiurliono festivalis, kasmet čia sugrįžtantys Lietuvos nacionalinės filharmonijos atlikėjai ir kt. Jauki aplinka, profesionali koncertų salės erdvė leidžia atsiskleisti geriausiems klasikinės muzikos atlikėjų įgūdžiams bei inspiruoja naujoms idėjoms. Neatsitiktinai Palangos kurhauzą pastebėjo ir tarptautinis kamerinis orkestras „Kremerata Baltica“, kuris bendradarbiaujant su Palangos kultūros ir jaunimo centru, pirmą kartą Lietuvoje surengs orkestro kūrybinę rezidenciją ir du įspūdingus koncertus.

Gidono Kremerio ir „Kremerata Baltica“ išskirtinis turas po Lietuvą

Lietuvoje retai apsilankantis orkestras šią vasarą surengė išskirtinį turą po įvairias Lietuvos vietas, aplankė festivalius. „Idant neprarastumėme orkestro tapatybės, išliktume kūrybingi, pavasarį, kai buvo neįmanoma kirsti sienos, asmeniškai pasiūliau muzikantams susiburti į du „Kremerata Baltica“ solistų ansamblius ir vasarą imtis aktyvios koncertinės veiklos Latvijoje bei Lietuvoje“, apie kilusį sumanymą pasakojo orkestro meno vadovas Gidonas Kremeris. Tarptautiniu mastu pripažinto smuikininko Gidono Kremerio 1997 metais įkurtas orkestras yra vienas iš ryškiausių tarptautinių orkestrų Europoje. „Kremerata Baltica“ atsirado dėka Gidono Kremerio pasiryžimo dalintis savo turtinga patirtimi su jaunaisiais kolegomis iš Baltijos šalių. Orkestro sudėtyje yra dvidešimt trys talentingi jauni muzikantai iš Latvijos, Lietuvos ir Estijos. Ansamblio pasiruošimo procesą, kuriame nėra vietos kompromisams, lemia įsipareigojimas siekti aukščiausios atlikimo kokybės ir kūrybinės drąsos. Įspūdingą „Kremerata Baltica“ repertuarą atspindi apdovanojimus pelniusi diskografija, kuri apima didžiulį kūrinių ir autorių spektrą, pradedant W.A. Mocarto koncertais smuikui su Gidonu Kremeriu, Enescu ir A. Piazzolla, iki pirmųjų Kancheli, Kissine ir Pärt muzikos įrašų. 2002 m. W.A. Mocarto koncertų įrašai su „Nonesuch Records“ įrašų studija laimėjo „Grammy“ ir „ECHO Klassik“ apdovanojimus, o George'o Enescu ir Mieczysławo Weinbergo kūrinių albumai pelnė „Grammy“ apdovanojimų nominacijas. Nuo įsikūrimo pradžios „Kremerata Baltica“ grojo daugiau nei 50 šalių, koncertavo 600 miestų ir surengė daugiau nei 1000 koncertų visame pasaulyje, todėl ypatingai džiugu, kad šią vasarą orkestras koncertiniu turu apdovanojo ir Lietuvos klausytojus.

Prestižinio orkestro kūrybinė rezidencija Palangos kurhauze 

Palangos kultūros ir jaunimo centras šalia kitų veiklų vykdantis ir profesionalaus meno sklaidą džiaugiasi, kad „Kremerata Baltica“ kūrybinei rezidencijai pasirinko būtent Palangos kurhauzą. Čia rugsėjo 6-11 dienomis pirmą kartą Lietuvoje bus surengta orkestro kūrybinė rezidencija, kurios metu įvyks ir du įspūdingi koncertai. Projektą taip pat iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Nuo rugsėjo 6 d. kurhauze prasidės intensyvios orkestro repeticijos, o rugsėjo 10 ir 11 d. įvyks net du koncertai. Rugsėjo 10 d. 19 val. girdėsime „Kremerata Baltica“ solistus, su kuriais pasirodys ir orkestro meno vadovas Gidonas Kremeris (smuikas), Giedrė Dirvanauskaitė (violončelė), Georgijs Osokins (fortepijonas). Rugsėjo 11 d. 18 val. išvysime jau visą kamerinį orkestrą „Kremerata Baltica“ su solistais: Hugo Ticciati (smuikas), Georgijs Osokins (fortepijonas), Luciana Mancini (mecosopranas), Andrei Pushkarev (vibrafonas). Koncerte skambės pasaulinių kūrinių premjeros Lietuvoje: Andriaus Žlabio (g. 1977) ”Kaleidoscope of the Lost Time” smuikui ir styginiams bei Arturs Maskats (g. 1957) „The Summer Dreams“ balsui, smuikui, mušamiesiems ir styginiams. 

Kviečiame palangiškius ir kurorto svečius nepraleisti unikalios galimybės ir rugsėjo 10, 11 dienomis apsilankyti tarptautiniu mastu pripažinto smuikininko Gidono Kremerio ir jo įkurto orkestro „Kremerata Baltica“ koncertuose Palangos kurhauzo koncertų salėje. Bilietų kiekis ribotas. Išsamesnė informacija www.kremeratabaltica.com; www.pkjc.lt

18:01, balandžio 24 d.