Politinės partijos ruošiasi savivaldos rinkimams: pasisakymai rodo, jog kovų ir intrigų netrūks

Trečiadienį oficialiai prasidėjo savivaldybių tarybų ir tiesioginių merų rinkimų politinė kampanija. Nors daugelis politinių partijų Palangoje dar tik formuoja savo sąrašus, tačiau pamažu dėliojasi aiškios pozicijos, sąrašų lyderiai. Šiuo metu didžiąją daugumą Savivaldybėje formuoja TS-LKD. O ar rinkėjai atiduos savo balsus už tuos pačius žmones, parodys laikas.

Jau visai netrukus, vos po kelių mėnesių, šalies rinkėjai keliaus rinkti vietos savivaldos tarybas. „V.P.“ nuotr.

Darbas rinkiminėse būstinėse virte verda. Nors daugelis politikų neišdavė esminių nuostatų, rinkimų strategijos paslapčių, esą tai per anksti, tačiau, atrodo, intrigos ir stiprios konkurencinės kovos tikrai netrūks.

Deleguos maksimalų kandidatų skaičių

Pasak Palangos miesto mero Šarūno Vaitkaus, TS-LKD partijos Palangos skyriaus pirmininko, išskirtinio pasirengimo rinkiminei kovai nėra, dirba jau susiformavusi stipri komanda. Jis vylėsi, kad rinkėjai tinkamai įvertins padarytus darbus.

Š.Vaitkus teigė, kad vietos konservatoriai jau suformavo rinkimų į Savivaldybės tarybą kandidatų sąrašą, jis yra patvirtintas. Pagal Palangos miesto gyventojų skaičių leidžiamas maksimalus sąrašas – 42 žmonės. Ši partija kurorte ketina deleguoti maksimalų galimą kandidatų skaičių.

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų gretose Palangoje yra, anot mero, 128 veiklūs nariai. Kiekvieną mėnesį partija pasipildo naujokais, šį mėnesį gauti net 5 nauji prašymai papildyti gretas. „Stengiamės atrinkti tuos žmones, kurie nori dirbti miesto labui, gali teikti siūlymus. Kol kas kažkokių išskirtinių dalykų nėra, viskas daroma ramiai ir paprastai. Aš pats seniai esu pareiškęs, kad kandidatuosiu į merus. Prieš pusę metų skyrius mane išrinko sąrašo lyderiu, šiam sprendimui pritarta vienbalsiai. Šiuo metu Savivaldybės taryboje turime 15 mandatų iš 21, nes prie mūsų kiek vėliau prisijungė gydytoja Sondra Kulikauskienė bei Saulius Simė“, – sakė vietos konservatorių lyderis.

„Džiugu, kad pelnėme žmonių pasitikėjimą, mes patys savęs neišsirinkome. O dabar, per ateinančius Savivaldos rinkimus, galėsime įsivertinti, ar pateisinome lūkesčius“, – kalbėjo Š.Vaitkus.

Paklaustas apie partijų konkurenciją, pašnekovas teigė, kad kuo didesnė konkurencija, tuo smagiau. „Malonu, kad žmonės eina, kandidatuoja, man visada smagu padiskutuoti įvairiausiais klausimais su oponentais, ypač dėl mūsų miesto, dėl žmonių gerovės. Nė vieno žmogaus nėra, kuris būtų šimtu procentų visų mylimas. O kritika man yra tas variklis, kuris veda tik į priekį“, – kalbėjo Š. Vaitkus.

Merui privalu gebėti spręsti ūkinius klausimus

Partija Tvarka ir Teisingumas savo sąrašo priešakyje Palangoje mato Justiną Masalską. Pakalbintas būsimasis kandidatas tikino, kad sąrašo vedliu norėtų matyti jaunesnį, su kuriuo šiuo metu vedamos derybos, tačiau, jei pastarasis atsisakys, jis pats mielai apsiims šitų pareigų. Pašnekovas tikino, kad preliminarūs sąrašai asmenų, kurie kels savo kandidatūras į vietos Tarybą, yra, tačiau dar kol kas juos aptarinėti anksti.

Šiuo metu didžiąją daugumą Savivaldybėje formuoja TS-LKD.  O ar rinkėjai atiduos savo balsus už tuos pačius žmones, parodys laikas. „V.P.“ nuotr.

„Manau, kad į mero postą mūsų kraštuose turėtų kandidatuoti lietuviai. Kitų tautybių žmonės negalėtų būti konkurentais. Gerbiu moterų grožį, bet žmonėms rekomenduočiau rinktis merą ūkininką. Mūsų partija Palangoje turi daugiau nei 100 narių, jei kiekvienas jų atvyks su savo artimaisiais ir prabalsuos už mus, turėtumėme surinkti pakankamai balsų ateiti į Tarybą. O klaidų šios Tarybos darbe matau labai daug. Kad ir daugiabučių renovacija, gatvių apšvietimas, nesiskaitymas su Palangos žmonėmis. Savivalda negali būti uždara. Žmonės turi turėti galimybę greitai prisibelsti į valdančiųjų duris. Kitas klausimas – ar reikia šiandien Palangai atvažiuojančių darbuotojų? Žiūrėkit, ir Palangos savivaldybėje dirba klaipėdiečiai, į Šilumos tinklus dirbti važiuoja žmonės iš Kauno, man atrodo, kad pirmiausia darbo reikia duot saviems žmonėms, o ne svetimų ieškoti. Man svarbu, kad galima būtų kreiptis, pakalbėti. O gerbiamo Šarūno darbuotojai nesileidžia į kalbas. Kad ir dėl pjaunamų medžių“, – savo nuomonę dėstė J. Masalskas.

Klaidas analizuos rinkimų kampanijos metu

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos Palangos skyriaus pirmininkė Elena Kuznecova nelabai norėjo atversti kortas iš anksto.

„Dabar dar vyksta parengiamieji darbai, derinami paskutinieji programos akordai. Sąrašas dar nepatvirtintas. Tiek kandidatų, kad užpildytų Palangos miesto tarybą, tikrai turėsime, mūsų sąraše tikrai bus ne mažiau nei 21 žmogus. Sąrašo lydere išrinkta aš. Kitų kandidatų kol kas nenorėčiau skelbti, nes jų dar nepatvirtino partijos taryba. Be abejonės, preliminarūs sąrašai yra, tačiau jie reitinguosis, eiliškumas judės. Pagrindinis mūsų partijos programos prioritetas –socialinė žmonių gerovė, kokybiškos paslaugos, užimtumas. Kad tiek poilsiautojams, tiek palangiškiams būtų kuo mažiau problemų čia, Palangoje“, – kalbėjo E. Kuznecova.

Paklausta, kokias dabartinės kadencijos miesto Tarybos klaidas galėtų išskirti, patyrusi politikė buvo labai diplomatiška: „Dėl dabartinės tarybos klaidų mes pasisakysime rinkimų kampanijos metu, nes tai gerokai platesnė tema. Žinote, yra gera patarlė – kas nedirba, tas neklysta. Neklystančių nėra. Tai klaidelė, tai nuomonės skirtumai. Nors tą patį darbą dirbi, vienas tave vertina taip, kitas – kitaip. O kiek yra rimtų klaidų, dėl jų bus kiti pokalbiai. Kiekviena politinė partija, rengdamasi dalyvauti rinkimuose, analizuoja oponentus, ieško klaidų, analizuoja jas, stebi. Tad valdantiesiems reikia būti pripratusiems prie kritikos ir debatų“, – kalbėjo E. Kuznecova.

Planuoja gauti ne mažiau keturių vietų

Lietuvos socialdemokratų partijos Palangos skyriaus deleguojama kandidatė į merus Svetlana Grigorian atviravo, jog šiuo metu formuojami rinkiminiai sąrašai, jie bus skelbiami lapkričio pabaigoje.

„Tai yra vienas pirmųjų mūsų uždavinių. Mes jau baigiame aptarti rinkimų programą, ją skelbsime kartu su sąrašu lapkričio pabaigoje arba gruodžio pradžioje. Tai yra dabartiniai uždaviniai, ties kuriais aktyviai dirbama. Skyrius vienija daugiau nei 70 žmonių, bet prijaučiančių yra gerokai daugiau. Žmonės mus palaiko, girdi mus. Su jais komunikuojame, kas labai džiugina ir skatina eiti į priekį. Mūsų tikslaidėl vietų Taryboje yra labai ambicingi. Pati asmeniškai užsibrėžiau tikslą, norime turėti 4 ar daugiau vietų. Esu tikra, kad žmonės mus palaiko, neabejoju, kad konkurenciją Šarūnui Vaitkui sudarysiu nemažą, o kaip bus, parodys rezultatai. Aš asmeniškai nesuprantu tų, kurie skirsto žmones į kategorijas – gražus, kitatautis. Mes koncentruosimės ties socialiniais, švietimo klausimai. Ir „Vakarinė Palanga“ yra publikavusi straipsnį, jog patys valstybės tarnautojai teigia, jog Lietuvoje labai trūksta mokytojų, tad švietimas neturėtų likti politikos užribyje“, – akcentavo kandidatė į Palangos miesto merus.

Neišdavė paslapties

Apie liberalų viltis ir lūkesčius kalbėjomės su Eugenijumi Simučiu. Jis neišdavė paslapties, kas taps būsimų savivaldos rinkimų Liberalų sąrašo lyderiu. Anot pašnekovo, liberalų sąraše yra daug, tačiau reikia patikrinti, ar visi tebegyvena Palangoje, ar visi gyvi, sveiki, neišvyko į kitas šalis. Pašnekovo nuomone, skyriuje šiuo metu turėtų būti apie 70 narių. 

„Pati didžiausia palangiškių klaida bus, mano nuomone, perrinkti dabartinę valdančiąją daugumą. Valdžių nekintamumas pamažu formuoja diktatūrą, ir jokia čia naujiena. Man juokingai atrodo tai, kad žmonės mano, jog perrinkus tuos pačius bus užtikrintas darbų tęstinumas. Jei savivaldos sąraše kandidatuojantys asmenys kalba apie švietimo politikos atnaujinimą, kodėl jie nekelia klausimo, o ką jie įtakos, laimėję savivaldos rinkimus, kuomet švietimo ir socialinę politiką formuojama Seime, ministerijose, Vyriausybėje. Savivaldybė gali pakelti atlyginimą švietimo įstaigos ūkio daliai – sargams, virėjams. Tai, kaip neva formuos švietimo politiką, man tas populizmas betikslis, nemalonus net klausyti. Štai pažiūrėkite Palangos šilumos tinklai – veikia ant bankroto ribos, bet niekas nieko nekalba. Konservatoriai žadėjo sumažinti šildymo kainas, o ką daro? Kiek kartų per Tarybos posėdžius kartojau – pakeitus pečkurį šiluma nepinga. Kainas reguliuoja Valstybinė kainų ir energetikos komisija, savivaldybė čia turi mažiausiai įtakos. Dabartinė Palangos šilumos tinklų vadovė gavo nepavydėtiną palikimą, su kuriuo sudėtinga tvarkytis“, – kalbėjo pašnekovas.

Jis akcentavo, jog eilinis žmoniškumas turi būti visur ir visada, jo turi būti bet kurioje partijoje. Išasfaltuoti šaligatviai labai gražu, bet kas jai vaikščios, jei trūksta darbo vietų. „Reikia telkti pridėtinę vertę kuriančius darbingus žmones. Bet rinkimai yra puiki tribūna kiekvienam politikui išsakyti savo nuomonę, o kuo daugiau skirtingų nuomonių – tuo geriau“, - kalbėjo liberalas.

Ketina sudaryti konkurenciją valdantiesiems

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Palangos skyriaus pirmininkas Darius Kubilius kalbintas kaip tik tuo metu, kai kurorte buvo atidaryta partijos būstinė ir čia dėliojami visi būsimiems rinkimams reikalingi daiktai bei planai.

„Šiandien atidarėme būstinę, jau startuojame“, – „Vakarinei Palangai“ sakė valstiečių ir žaliųjų atstovas.

Paklaustas apie tai, kokio dydžio kandidatų sąrašą rinkėjams pristatys pirmąsyk į miesto savivaldą pretenduojanti partija, pašnekovas teigė, jog bus lygiai tiek, kiek narių yra vietos Taryboje – 21. Sąraše, pašnekovo teigimu, gali būti ir nepartinių žmonių.

Dabar skyrius vienija 40 narių, jie dar rugsėjo pradžioje patvirtino kandidatą į Palangos merus, juo tapo D.Kubilius.

Paklaustas apie konkurenciją, naujai į Palangos politikos padangę besiveržiantis valstiečių ir žaliųjų atstovas teigė, jog didžiausią sudarys konservatoriai bei jų kandidatas vadovauti kurortui – dabartinis meras Š.Vaitkus.

„Bet tai nereiškia, jo negalima įveikti. Mes bandysime tai padaryti. Daug su kuo pakalbu, girdėjau ne vieno ir ne dviejų žmonių nuomonių, jog Palangai reikia naujo vadovo“, – kalbėjo pašnekovas.

“V.P.“inf.

18:01, balandžio 24 d.