Eglė Jackaitė pavasarį ruošia vitaminų bomba vadinamus kokteilius

Alkoholio, mėsos ir kaloringų patiekalų atsisakiusi televizijos ir teatro aktorė Eglė Jackaitė (44 m.) pavasarį savo mitybą papildo vitaminų bomba vadinamais vaisių, uogų ir žalumynų kokteiliais.

E.Jackaitė pamėgo žaliuosius kokteilius.

Aktorės mėgstamiems sveikuoliškiems kokteiliams paruošti prireikia vos kelių minučių.

„Mes esame tai, ką valgome, tad atidžiai pagalvokime, ką dedame į burną. Esame ir tokie, kokios mūsų mintys, žodžiai, elgesys. Tad viską darykime 100 proc. nuoširdžiai.

Mylėkime visa, kas mus supa, mėgaukimės kiekviena gyvenimo akimirka ir nepamirškime dėkoti“, – kalbėjo aktorė.

– Jūsų rytas prasideda kokteiliu?

– Jeigu skubu, būtent juo, nes jo pasigaminti daug laiko nereikia. O kokteilis leidžia visą dieną jaustis žvaliai.

– Kokį kokteilį mėgstate labiausiai?

– Iš spanguolių, šaltalankių, špinatų, bananų. Taip pat – iš avokado, banano, žalumynų, kefyro su šalavijų arba sezamų sėklomis.

Gamindama kokteilius improvizuoju. Be to, tam įtakos turi ir sezoniškumas.

Kai sužaliuoja laukai ir pievos, kokteilį gardinu dilgėlių, garšvų, pienių, mėtų, sultenių, gražgarsčių lapais.

Taip pat plaku rabarbarus, agurkus, kivius, obuolius, kriaušes. Juk žalios daržovės, vaisiai ir, be abejo, žolynai organizmui teikia daug naudos. Juose mažai kalorijų, daug vitaminų ir mineralų.

Neabejotinos naudos teikia ir juose esančios skaidulos, gerinančios medžiagų apykaitą ir padedančios šalinti toksinus.

– Pienių, dilgėlių, garšvų ir kitokių žolių lapus renkate pati ar perkate?

– Dažniausiai renku pati. Tuomet žinau, kad žolynai ką tik nuskinti. Be to, aišku, kur jie augo.

– Ar kokteilius gaminate ir sūnums – 22 metų Jokūbui ir 8 metų Elijui?

– Mano mažasis labai mėgsta bananinį pieno kokteilį su daug cinamono, o Jokūbas – tikras sveikiausių ir skaniausių kokteilių virtuozas.

– Kokteilius patiekiate ypatingai?

– Kaskart geriame juos iš gražių, mums visiems patinkančių stiklo taurių. Tačiau mums svarbiausia – turinys. Žinoma, ir dar, kad viskas būtų paruošta su meile.

– Vieni žmonės kovoja su jų kiemuose ar pievose augančiomis kiaulpienėmis. Kiti jas laiko sveikatos ir grožio šaltiniu. O jūs?

– Kiaulpienės – tiesiog mūsų panosėje augantis natūralių vitaminų ir mikroelementų šaltinis. Jas valgant pavasarį nereikia jokių dirbtinių maisto papildų ar vitaminų. Vos pražydusių kiaulpienių žiedai skanūs su vaisių salotomis. Vėliau juos reikėtų pamirkyti sūdytame vandenyje, kad nebūtų kartūs.

– Ar esate saldumynų mėgėja?

– Į kokteilius dažnai dedu datulių, šeivamedžių, ožerškių uogų. Į košes – daug razinų, džiovintų slyvų ar abrikosų. Pagal sezoniškumą kokteilius ir košes mėgstu gardinti braškėmis, avietėmis, mėlynėmis.

Jokūbui gimtadienio proga gaminu tortą – jį papuošiu šviežiomis braškėmis.

– Kokių produktų dažniausiai būna ant jūsų stalo?

– Vaisių, riešutų, duonos su kanapėmis, įvairaus sūrio. Labai mėgstu avokadus, sūdytą ar vos pakeptą lašišą su daug įvairiausių daržovių ir salotų, pašlakstytų citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi.

– Esate iš tų aktorių, kurie iki spektaklio nieko nevalgo, o po jo, net ir naktį, kerta viską, kas papuola?

– Kai norisi valgyt, tai ir valgau. Nesu ta, kuri apsiryja. Man patinka mėgautis maistu.

Žaliasis kokteilis

Reikės: avokado, saujos gražgarsčių, saujos špinatų, saujos dilgėlių, banano, stiklinės kefyro, šalavijų arba sezamų sėklų.

Žalumynus nuplaukite, avokadą nulupkite, įpilkite kefyro, viską gerai išplakite, pagardinkite sėklomis.

lrytas.lt