Stipriausios emocijos Dargužiuose: tobulėja raiteliai, o žiūrovams – puikus reginys

Dana Lukauskienė

Dargužių jojimo paslaugų centre dvi savaites žiūrovų emocijas kaitina intensyvios žirgų varžybos. Čia jau įvyko „Horsemarket open cup – 2018“. Tai yra kasmetis tradicinis renginys, skaičiuojantis penkiolikos metų veiklos istoriją.Varžybos vyko gegužės 4-6 dienomis, o šį savaitgalį startuoja unikalus renginys – Pasaulio konkūrų taurės etapo varžybos.

Atsiradusi Anglijoje, populiarėja ir Lietuvoje

Konkūrai yra, palyginti, nauja žirginio sporto šaka. Manoma, kad poreikis išmokyti žirgą tiksliai ir techniškai įveikti kliūtis atsirado XVIII a. Anglijoje. Šiuo metu konkūrai yra viena iš trijų olimpinių žirginio sporto šakų. Konkūrų taisyklės yra griežtai reglamentuotos ir prižiūrimos Tarptautinės žirginio sporto federacijos (FEI). Konkūrų rungtyje raitelio tikslas – kuo greičiau be klaidų įveikti specialiai kiekvienoms varžyboms pastatytą kliūčių maršrutą. Kliūtys gali būti skirtingų formų, pločio bei aukščio, kuris gali siekti net 180 cm.

Vyrai ir moterys vienodu lygiu

Varžybų direktoriui Laimonui Skerui neįveikiamų kliūčių nėra

Kiekvienoje rungtyje leidžiamas tam tikras skaičius klaidų (pavyzdžiui, žirgo atsisakymas įveikti tam tikrą kliūtį), tačiau viršijus jį duetas diskvalifikuojamas. Skaičiuojama, kiek laiko žirgo ir raitelio duetas sugaišta ir kiek baudos taškų surenka įveikdamas maršrutą. Baudos taškai skiriami už žirgo nepaklusnumą, nuverstas kliūtis, viršytą kontrolinio laiko normatyvą bei kitokias gyvūno ar raitelio klaidas.

Rungties nugalėtoju gali būti paskelbiamas greičiausiai be klaidų maršrutą įveikęs duetas. Tam tikrais atvejais nugalėtojas nustatomas po geriausiai pasirodžiusių duetų persirungimo.

Jojimo disciplina yra unikali tarp sporto šakų tuo, kad vyrai ir moterys varžosi vienodu lygiu, o žirgas ir raitelis abu drauge skelbiami nugalėtojais.

Minimas Lietuvos šimtmečio atkūrimas

Praėjusį savaitgalį varžybos, skirtos Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 100-mečiui paminėti, vyko Dargužiuose, Klaipėdos rajone, visai netoli Palangos. Renginio direktorius ir pagrindinis organizatorius – Laimondas Skėrys.

Žirgai varžėsi erdvioje, specialiai varžyboms pritaikytoje „Horsemarket“ jojimo paslaugų centro bazėje

Žirgai varžėsi erdvioje, specialiai varžyboms pritaikytoje „Horsemarket“ jojimo paslaugų centro bazėje. Čia sugužėjo net 160 raitelių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos, Rusijos, Lenkijos. Sportininkai turėjo įveikti net 19 varžybų rungčių. Vyriausias raitelis buvo Lietuvos gyvoji konkūrų legenda Zigmantas Šarka (60 m.), jauniausiosios – sesės dvynės Augustė ir Austėja Railaitės (11 m.).

Pagrindinę taurę laimėjo Lietuvos konkūrų reitingų lyderis Andrius Petrovas ( dešinėje), šalia jo Lietuvos gyvoji konkūrų legenda – Zigmantas Šarka

Geras žiūrovų emocijas kaitino nuostabūs žirgų ir raitelių pasirodymai. Varžybose sėkmė šypsojosi ir palangiškiams „Zigmo“ žirgų sporto klubui, jiems pasisekė laimėti kai kuriuos konkūrus. Pirmąją ir trečiąją varžybų dienas Laura Fiodorovaitė su žirgu San Remo laimėjo pirmąją vietą Mažojo rato užskaitose, viduriniojo rato užskaitose laimėjo Austėja Žadeikytė su žirgu Haris. Tadas Šeškas su žirgu Abudamu ir Austėja Žadeikytė su žirgu Haris laimėjo komandinę užskaitą, įveikę abu maršrutus be baudos taškų. Visi laimėtojai atstovavo Zigmo žirgų sporto klubui.

Laura Fiodorovaitė su žirgu San Remo laimėjo I vietą Mažojo rato užskaitose

Pagrindinį konkūrą ir taurę laimėjo Lietuvos konkūrų reitingų lyderis Andrius Petrovas su žirgu Clarity.

Dargužių jojimo paslaugų centre dvi savaites žiūrovų emocijas kaitina intensyvios žirgų varžybos. Andriaus Petrovo su žirgu Clarity šuolis

Varžysis dėl kelialapio į pasaulio taurės finalą

Visai greitai, jau šį savaitgalį, pirmąjį kartą jojimo sporto istorijoje Klaipėdos krašte bus surengtas CSI2-W- Pasaulio taurės etapas, kur kliūčių aukščiai nuo 135 cm iki 160 cm. Tai vienos iš labiausiai pripažintų prestižinių jojimo varžybų, kurių etapai vyksta visame pasaulyje su tikslu atrinkti geriausius raitelius ir žirgus į pagrindinį finalą, rengiamą kaskart skirtinguose kontinentuose. Šios kategorijos varžybos visada pritraukia geriausius raitelius, jie etapuose renka Longines reitingo (Longines ranking) taškus siekdami patekti į išsvajotą pasaulio taurės finalą.

Apdovanojamas Matas Petraitis

18:01, balandžio 24 d.