Gintarinis savaitgalis padovanojo dar vieną rekordą – 314 metrų pajūrio aukso karolius (video)

Dana Lukauskienė

Šeštadienį Palangoje vykusioje tradicinėje šventėje „Gintarinis savaitgalis“ lijo gintarais. Pajūrio „auksas“ dosniai buvo barstomas paplūdimyje, šeštą kartą vyko Lietuvos gintaro rinkimo čempionatas, o šventę vainikavo naujas Lietuvos rekordas – ilgiausi gintaro karoliai. Gintarinio savaitgalio lietus kvietė į artėjantį aktyviojo kurorto sezono atidarymą.

Rinko saulės spindulius

Renginys pradėtas iškilminga ceremonija: mitologinis herojus – jūrų Dievas ir bangų vyras Bangpatys, kurį įkūnijo renginių organizatorius ir vedėjas Nerijus Stasiulis – vedė visus susirinkusiuosius prie jūros tilto. Jis, įbridęs į šniokščiančias paslaptingos jūros bangas, pirmosiomis gintaro saujomis laimino banguojančią mūsų Baltiją. Žerdamas pirmąsias gintarinio lietaus saujas į putojančios jūros bangas Bangpatys prašė, kad jūra būtų saugi visiems žmonėms, šilta poilsiautojams, kad ji pateisintų visų lūkesčius. Jis linkėjo sėkmės, kad visi būtų sveiki, kad namai būtų pilni.

Renginio siela – visų jūros bangų vyras Bangpatys

Nepagaunama, paslaptinga, permaininga jūra klausėsi Bangpačio sakomų žodžių, ji juos, ir pirmąsias gintaro saujas, nunešė paslaptingiems vėjams. Likusios gintaro saujos buvo pažertos gintaro rinkimo čempionato dalyviams, kurie noriai rinko mažuosius saulės spindulėlius – gintaro trupinėlius.

Centriniame paplūdimyje Bangpatys į jūros pakrantę išbarstė apie 30 kilogramų gintaro, kurį žmonės dar rinko iki vakaro. A.Dovsevičiaus nuotr.

Centriniame paplūdimyje Bangpatys į jūros pakrantę išbarstė apie 30 kilogramų gintaro, kurį žmonės dar rinko iki vakaro. Akį traukė įspūdingas liaudies meistro palangiškio Lino Žulkaus padarytas specialus Bangpačio krepšys, kuriame buvo sudėta gausybė lietuviškojo aukso gabalėlių.

Gintaro krislai liaudies meistro Lino Žulkaus sukurtame krepšyje

Norinčiųjų verti netrūko

Rekordinių karolių kūrime dalyvauti galėjo kiekvienas norintis. Skveras ūžte ūžė nuo vėrėjų entuziazmo, o  jiems vadovavo profesionalus gintaro meistras juvelyras Albertas Bukauskas

Jūratės ir Kastyčio skvere penkias valandas truko rekordinio vėrinio –  gintarinių karolių vėrimas. Tai buvo pats įspūdingiausias reginys. Rekordinių karolių kūrime dalyvauti galėjo kiekvienas norintis. Skveras ūžte ūžė nuo vėrėjų entuziazmo, o  jiems vadovavo profesionalus gintaro meistras juvelyras Albertas Bukauskas, kuris prižiūrėjo visą procesą.

Kiekvienam atėjusiam prisidėti prie rekordinių  karolių vėrinio buvo įteikiamas dubenėlis su pragręžtais gintaro gabaliukais, juos savanoriai turėjo verti ant kelių metrų ilgio vielos. Gintariukus stropiai vėrė net vaikai.  

Prie Lietuvos rekordo prisidėjo ir Palangos svečiai iš Latvijos, bei mūsų kurorte viešėję studentai iš kitų užsienio šalių – Australijos, Vokietijos, Airijos. Tie, kurie pavargdavo nuo kruopštus darbo, savo vietą prie stalų užleisdavo kitiems. O norinčiųjų suverti rekordinius karolius netrūko.

Vėliau žmonių suvertos gintaro karolių atkarpos buvo tvirtinamos viena su kita ir šitaip gavosi 314 metrų ilgio gintaro juosta. Išmatuoti karoliai buvo susukti ant milžiniškos ritės ir vėliau bus eksponuojami Palangos amatų centre.

Senasis, prieš tai buvusių ilgiausių karolių rekordas sumuštas po devynių metų pertraukos. Tuomet 283 metrų ilgio karolius per Kurorto šventę buvo suvėrę Palangos gintaro gildijos meistrai. Šį kartą naujam rekordui buvo sunaudota apie 23 kilogramai smulkaus gintaro.

Pasak vieno iš šventės organizatorių N.Stasiulio, planuojama jau net dvejus (283 ir 314 metrų ilgio) rekordinius gintaro karolius įtraukti į Palangos miesto lankytinų objektų sąrašą, jos eksponuoti palangiškiams ir miesto svečiams.

Rasti gintaro gabalėliai – šventės staigmena

Kaip sparčiai ir kruopščiai reikia rinkti gintarą, pademonstravo čempionato dalyviai, kuriems iš jūros žolių ir samanų reikėjo kuo greičiau ir kuo daugiau išrinkti pabertų gintaro gabalėlių

Kaip sparčiai ir kruopščiai reikia rinkti gintarą, pademonstravo čempionato dalyviai, kuriems iš jūros žolių ir samanų reikėjo kuo greičiau ir kuo daugiau išrinkti pabertų gintaro gabalėlių. Čempionato nugalėtojas Tadas Karvelis iš Ukmergės surinko net 80 gramų į smėlį paberto gintaro. Nedaug nuo jo atsiliko Steponas Obalevičius iš Joniškio.

Trečioje vietoje liko ankstesniais metais tris kartus čempionu buvęs Švedijoje gyvenantis Gintaras Baltušonis, kuris į Palangą atvykstą per kiekvieną Gintaro šventę.

Čempionato dalyviams puikius prizus įsteigė Palangos Gintaro meistrų gildijos nariai. Jie apdovanoti nuostabiais gintariniais laimės medeliais.

18:01, balandžio 24 d.