Trisdešimtmečio sukaktį minintis folkloro ansamblis „Mėguva“ kviečia švęsti Jurgines (šventės programa)

Šiemet gražias kultūros, istorijos ir paveldo tradicijas puoselėjantis palangiškių gerai žinomas ir pamėgtas folkloro ansamblis „Mėguva“ sulaukė jubiliejaus. Trisdešimtmečio sukaktį minintis dvidešimt vieną palangiškį šviesuolį suvienijęs kolektyvas jau šiandien kviečia miestiečius kartu švęsti unikalią ir Palangai labai reikšmingą kalendorinę šventę – Jurgines.

 Jubiliejų švenčiantis ansamblis „Mėguva“ Palangoje atkūrė gražias Jurginių šventės tradicijas. „V.P.“ nuotr.

Saugo tai, kas kiekvienam be galo svarbu

Ansamblio įsikūrimo istorija siekia 1988-uosius metus – prisimindama pirmuosius kūrimosi žingsnius kalbėjo trisdešimt metų kultūrinio gyvenimo sūkuryje kartu su brandos sulaukusiu ansambliu koja kojon žengianti Palangos krašto etnoklubo „Mėguva“ vadovė Zita Baniulaitytė.

„Anuomet buvo ryškus patriotinis pakilimas, išlaisvėjimas. Laisvės, lietuvybės ir patriotiškumo dvasia kvietė burtis trispalvių vėliavų šviesoje, dainuoti lietuviškas, savo kraštui būdingas dainas, būti ne tik savo krašto, bet ir visos Lietuvos patriotais. Daug prie ansamblio kūrimo istorijos prisidėjo palangiškė kultūrininkė Birutė Aleknaitė. Tuomet kiekvienam lietuviui labai svarbūs buvo tradicinės kultūros, paveldo dalykai – sutartinės, protėvių šokiai, rateliai, senieji amatai ir, be abejonės, liaudiška medicina“, – kalbėjo pašnekovė. Ji atviravo, kad ir šiuo metu ansamblyje yra nenuilstančių šviesuolių – senbuvių, kurie negailėdami savo laiko prisimena kone visą ansamblio istoriją. Tai yra mūsų krašto šviesuolės Rolanda Puteikienė ir Nijolė Bukienė.

"Auomet kiekvienam lietuviui labai svarbūs buvo tradicinės kultūros, paveldo dalykai – sutartinės, protėvių šokiai, rateliai, senieji amatai ir, be abejonės, liaudiška medicina“, – apie ansamblio pradžią pasakojo ilgametė jo vadovė Zita Baniulaitytė

Vadovė akcentavo, kad per trisdešimt ansamblio gyvavimo metų keitėsi žmonės, tačiau yra susiformavęs puikus kultūrinis branduolys, kuris šoka, dainuoja, saugo tai, kas kiekvienam lietuviui yra be galo svarbu. Ansamblio repertuaro pamatus padėjo buvę ansambliečiai – puikūs pateikėjai ir ryškios asmenybės – Regina Andriekutė, Petras Kazlauskas, Petras Domeika, Kazys Jakubauskas.

Prasminga kolektyvo veikla pastebėta ir įvertinta – Lietuvos nacionalinės kultūros centro specialistų „Mėguva“ buvo pripažinta geriausiu 1999 m. miestų folkloro ansambliu ir nominuota apdovanojimui „Aukso paukštė“. Folkloro ansamblis atstovavo Lietuvai tarptautiniuose festivaliuose Latvijoje, Suomijoje, Čekijoje, Prancūzijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Rusijoje, Belgijoje, Vengrijoje.

Kviečia švęsti Jurgines

Mėguviškiai ne tik sėkmingai koncertuoja, dalyvauja tarptautiniuose folkloro festivaliuose ir įvairiose šventėse, bet ir patys organizuoja šventes mūsų kurorte. Pačiu gražiausiu metų laiku Palangoje – pavasarį, kai Šv. Jurgis paima raktus, atrakina žemę ir išleidžia žalumą, ,,Mėguva“ kviečia į Jurgines.

Smagioje atbundančios gamtos šventėje išskirtinę nuotaiką kuria folkloro kolektyvai iš visos Lietuvos, lalėdami savomis tarmėmis ir mirgėdami gražiausiai tautiniais kostiumais. Ansamblis didžiuojasi tuo, kad jo iniciatyva Palangoje atgimė ši graži pavasario šventė.

Atgaivintos Jurginių tradicijos palangiškiams primena Birutės kalno reikšmę visai mūsų krašto istorijai, stengiamasi atgaivinti procesijų, eisenų tradicijas per kiekvieną Jurginių šventę.

Z. Baniulaitytė pasakoji, kad šiemet Jurginių švęsti į Palangą atvyko net 15 kolektyvų iš visos Lietuvos, su kuriais per visą veiklos trisdešimtmetį susikaupė gražios bendradarbiavimo tradicijos. Pasak „Mėguvos“ vadovės, į ansamblio dėka atgaivintą kasmetę Palangos miesto šventę – Jurgines, mielai atvažiuotų ir 115 kolektyvų, nes kurortas yra labai patrauklus, o tradicijas puoselėjantys folkloristai noriai čia vyksta, tačiau masinių renginių organizavimą riboja erdvė ir galimybės.

Salelė tautinės kultūros

„Pagrindinis mūsų ansamblio tikslas – priminti ateities kartoms, kas mes esame, iš kur mes kilę, kuo tikėjo mūsų tėvai ir seneliai. Nuo pat ansamblio įsikūrimo pradžios mes siekėme tapti mūsų miesto tradicinės kultūros salele, prisiminti tai, kas įaugę giliai, kiekvienam lietuviui į širdį, o kartais net senąjį paveldą adaptuoti, prikelti jį šių dienų kontekste, kad jis būtų aktualus ir mūsų jaunimui. Kūrybinėse dirbtuvėse „Išgirsk šimtmečių jūrą“ ketiname sulaukti jaunosios kartos susidomėjimo, išbandyti mūsų etninės muzikos modernų ir šiuolaikinį skambėjimą “, – kalbėjo Z. Baniulaitytė.

Birutės kalnas mena didingą Lietuvos praeitį ir mažiesiems palangiškiams, ir jų šeimos nariams

Jos vadovaujamas Palangos krašto etnoklubas „Mėguva“ taip pat prisideda prie tradicinių amatų populiarinimo, moko audimo amato, organizuoja parodas, inicijuoja ir vykdo tarptautinius projektus. Klubas išleido Palangos krašto tradicinės muzikos kompaktinę plokštelę „Ant marių krašto Palangos miestely“ ir filmą „Jurginės Palangoje“.

Svarbi kiekviena šventė

Kolektyvo nariams be galo svarbi kiekviena šventė – nuo krikštynų, vardinių, gimtadienių iki žmogaus išlydėjimo į Anapus. Ansambliečiai nėra profesionalai, tačiau, be jokios abejonės, jie šviesuoliai, nešantys tradicijų puoselėjimo, savo krašto meilės kibirkštėlę savo širdyse. Jie noriai konsultuoja visas šeimas, švenčiančias vestuves, krikštynas.

Pasak Z. Baniulaitytės, labai smagu yra ne tik dalintis papročiais su savais, bet ir pristatyti mūsų miestą iš tolimesnių kraštų atvykusiems svečiams. Gilesnį krašto savasties suvokimą padeda „atrasti“ tradicinė ornamentika, turistams rodomos riešinės, rankų muzikos darbo instrumentai, siuvami tautiniai rūbai ar jų detalės, kitos senųjų amatų dirbtuvės.

Ansambliečiai lyg deimantai

Pasiteiravus, kokie žmonės yra mėguviškiai ir ar laukiami ansamblyje naujokai, vadovė minėjo, jog ją džiugina kiekvienas atėjęs ir įsiliejęs į kolektyvo veiklą. Z. Baniulaitytė labai norėtų, kad dalyvautų ir kuo daugiau jaunimo, perimtų tai, ką jau sukaupęs ansamblio branduolys, ir praturtintų kolektyvą savo jaunatvišku polėkiu bei entuziazmu.

„Mums visai nesvarbu, koks žmogus – be kojos, be rankos, be klausos, bet svarbiausia, kad jo širdyje gyvuotų didžiulė meilė savo kraštui, savo artimui ir savo kultūrai. Kiekvienas ansamblietis man – lyg Palangos deimantas, savo patirtimi, laiku, entuziazmu praturtinantis kolektyvo veiklą. Tai yra tikrieji savo krašto patriotai. Ansamblio repeticijos vyksta du kartus į savaitę, o savaitgaliais neretai tenka koncertuoti ar vykti į svečius pas draugus – panašia kultūrine veikla užsiimančius kolektyvus. Čia vertinamas kiekvienas, kuris negaili aukoti savo laiko ir stengiasi prisidėti prie gilesnio mūsų paveldo, tradicijų, kultūros papročių suvokimo. Kiekvienas iš jų kasdien mato, girdi, visa siela jaučia Palangos jūros šniokštimą, kuris skatina dainuoti, saugoti tai, kuo didžiavosi mūsų protėviai, kartu švęsti, apdainuoti mūsų krašto paprastus žmones, žvejus, skleisti ir reprezentuoti miesto kultūrą, papročius ir nuolat išlikti jauniems savo siela“, – sakė Z. Baniulaitytė.

Šventė primena ateities kartoms, kas mes esame, iš kur kilę, kuo tikėjo mūsų tėvai ir seneliai

„Gero oro, sveikatos ir ukatos“

Pasiteiravus, ko sau ir visiems palangiškiams gražios ansamblio sukakties proga norėtų palinkėti Z. Baniulaitytė, ji atsakė: „Gero oro, sveikatos ir ukatos“. Geras oras yra be galo svarbus palangiškiams, kurie kaip bitelės triūsia aktyviojo kurortinio sezono metu, sveikata reikalinga kiekvienam, o kultūrinė švietėjiška veikla taip pat neįmanoma ir be ukatos. Iš esmės suprasti folkloristiką, savo krašto kultūrą, istoriją, jo tradicijas, papročius reikia nemažai pasišventimo ir patriotizmo“.

Palangos savivaldybės inf.

Festivalio „Jurgi, paduok raktus „Mėguvai“ programa

Balandžio 21 d., šeštadienis

15 val. – skambančios folkloro ansamblių eitynės (nuo Palangos švšč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios iki Birutės parko).

15 – 15.30 val. – atrask šv. Jurgio raktus. Orientacinių varžybų šeimoms registracija ir startas (prie pagrindinių Birutės parko vartų Vytauto gatvėje).

15.30 val. – sutartinės, dainos, rateliai, muzikavimas (Birutės parke prie tvenkinio, pievoje prie rožyno).

16.30 val. – folkloro ansamblio „Mėguva“ gimtadienis. Orientacinių varžybų dalyvių apdovanojimai (ant Birutės kalno).

17.30 val. – jūros pasveikinimas. Žemaitukų žirgų pasirodymas (pajūryje ties Birutės kalnu).

18.30 val. – vargonų ir choro koncertas (Palangos Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia).

Balandžio 22 d., sekmadienis

13 val. – šv. Mišių aukojimas. Tradicines giesmes giedos folkloro ansambliai (šv. Jurgio koplyčioje, ant Birutės kalno).

Dalyvauja folkloro ansambliai: „Poringės“, „Nalšia“, „Ratilio“, „Labingis“, „Dolija“, „Tatato“ iš Vilniaus, „Pulkelis“ iš Panevėžio, „Linago“ iš Kauno, „Verpeta“ iš Kaišiadorių, „Salduvė“ iš Šiaulių, „Alksna“ ir „Alksniukai“ iš Mažeikių, „Platele“ iš Platelių, „Kikilis“ ir „Mėguva“ iš Palangos.

18:01, balandžio 24 d.