Ką reikia žinoti planuojant keliauti su augintiniu?

Artėjant didžiosioms metų šventėms daugelis šeimų ruošiasi aplankyti svečiose šalyse gyvenančius giminaičius. Taip pat, didžioji dalis keliautojų augina katę ar šunį, kuriuos ne visada randame kam palikti ilgesniam laikui. Tad naudinga žinoti, kaip dera keliauti su augintiniu.

Keliaujant iš Lietuvos į kitas Europos Sąjungos valstybes arba iš kitų ES šalių į Lietuvos Respubliką, gyvūnas privalo atitikti bendrus reikalavimus: būti pažymėtas ES sąjungos reikalavimus atitinkančiu mikročipu, turėti mėlyną ES augintinio pasą, kuriame būtų atžyma apie licenzijuoto veterinarijos gydytojo atliktą skiepą nuo pasiutligės bei kitų virusinių ligų. Tiesa, ši vakcina privaloma gyvūnams, kurie yra vyresni nei 3 mėn. amžiaus, o įsigalioja ji praėjus 21 dienai po jos padarymo bei galioja lygiai 1 metus. Taip pat svarbu, kad likus 24 valandoms iki kelionės veterinarijos gydytojas patikrintų jūsų augintinio sveikata ir į mėlynąjį pasą įrašytų, jog gyvūnas yra sveikas ir gali atlaikyti kelionę iki paskirties vietos . Šunims, vežamiems į Angliją, Airiją, Suomiją ar Maltą, prie visų šių reikalavimų prisideda gydymas nuo echinokokozės (parazitinės infekcijos), kurio metu vaistai augintiniui turi būti suduoti ne vėliau kaip 120 valandų ir ne mažiau kaip 24 valandos iki planuojamo įvežimo į vieną iš minėtų šalių.

Keliaujant iš Lietuvos į Europos Sąjungai nepriklausančias valstybes, gyvūnas vėlgi turi atitikti bendrus reikalavimus (mikročipas, mėlynas ES augintinio pasas su atžyma apie vakcinaciją nuo pasiutligės bei kitų virusinių ligų, veterinarijos gydytojo išrašas pase apie kelionei tinkamą gyvūno sveikatą likus parai iki išvykimo). Tik šiuo atveju nuo pasiutligės skiepo atlikimo turi praeiti ne mažiau kaip 30 dienų. Taip pat, būtina pasirūpinti tarptautiniu veterinarijos sertifikatu, dėl kurio išdavimo kreipkitės į teritorinį Veterinarijos ir maisto tarnybos padalinį.

Jei su augintiniu planuojate keliauti lėktuvu, traukiniu ar autobusu, derėtų pasidomėti kiekvieno vežėjo reikalavimais, nes dažniausiai jie būna skirtingi. O štai, tarkime, pigių skrydžių bendrovės, tokios kaip Ryanair ir WizzAir, apskritai draudžia naminių gyvūnų gabenimą. Kitos vežėjų bendrovės taiko skirtingus gyvūno gabenimo mokesčius, leidžiami ne vienodi svoriai, transportavimo dėžių išmatavimai ar vieta, kurioje kelionę praleidžia gyvūnas. Tačiau visi vežėjai, sudarantys sąlygas keliauti su augintiniais, reikalauja tinkamai sutvarkytų veterinarijos dokumentų.

Svarbu paminėti, jog prieš planuojant kelionę su augintiniu į konkrečią valstybę, derėtų pasidomėti būtent šios šalies reikalavimais. Siekdami išvengti nepageidaujamo streso bei nesusipratimų, kelionei su savo keturkoju šeimos nariu pradėkite ruoštis iš anksto. Au revoir!

18:01, balandžio 24 d.