Jogos instruktorė J.Ramanauskaitė: „Meditacija duoda didžiulį energijos kiekį“

Birželio 21-ąją dieną, visame pasaulyje minima Tarptautinė jogos diena. Apie jogą išsamiai sutiko papasakoti Baltijos „Gyvenimo meno“ labdaros ir paramos fondo antistresinių programų mokytoja ir jogos instruktorė – Jūratė Ramanauskaitė.

-Kas Jums yra joga?

-Man joga - gyvenimo būdas.

-Kada geriau atlikti jogos pratimus – ryte ar vakare? Kodėl?

-Ryte, nes jogos asanos, kvėpavimo pratimai ir meditacija duoda didžiulį energijos kiekį, kurį geriau panaudoti dienos bėgyje. Nors galima daryti ir vakare, tada gauni papildomą poilsį po darbų, o juos padarius jautiesi lyg pradėtum naują dieną.

-Ar tiesa, kad joga – efektyviausias būdas numesti svorio?

-Jokiu būdu. Jogos tikslas ne svorio numetimas, o streso pašalinimas, ryšio su savimi atstatymas. Svorio numetimas gali atsitikti dėl to, kad sumažėja streso poveikis, atsiranda savęs priėmimas, pagerėja medžiagų apykaita, nes nustoji valgyti mėsos produktus, vartoti alkoholį, rūkyti, darai mankštą ir šiaip sveikai gyveni.

-Ką valgo jogos praktiką atliekantys žmonės?

-Pirma, jie nevalgo visų tų, kurie turi tėtį ir mamą, dėl kelių priežasčių. Viena iš jų - dėl ne smurto principo – nežudyti. Kita priežastis yra ta, kad visokius gyvūnus prieš valgant paskerdžia, o vedant į skerdyklą gyvūnas patiria daugelį su siaubu susijusių jausmų – baimę, agresija, nerimą, neviltį ir panašiai. Tuo metu jų organizmas gamina daug su tokiais jausmais susijusių hormonų ir jie visi išlieka raumenyse. Kai mes valgom mėsos ar žuvies produktus, kartu gauname tuos hormonus ir tokiu būdu patiriame tuos pačius jausmus visai nesuvokdami, kad jie yra ne mūsų, o gauti iš maisto produktų. Be to, augalinės kilmės produktai turi savyje gyvybinės energijos, kurią mes gauname, jei valgome tinkamai paruoštą maistą. Jei paimsite pomidoro sėklą iš šaldytuvo, iš jos galite išauginti naują pomidorą. Jei paimsite kiaušinį iš šaldytuvo - iš jo viščiuko neišgausite.

-Koks jogą praktikuojančių žmonių tikslas?

-Jogos tikslas yra tapti laimingu žmogumi, o pagražėjęs kūnas, padidėjęs lankstumas - kaip malonus šalutinis efektas, kuris atsitinka dėl streso pašalinimo iš jūsų organizmo sistemos.

-Visi pratimai reikalauja lankstumo. Ar apkūniems žmonės joga nėra tinkama?

-Apkūniems žmonėms joga puikiausiai tinka. Dažnai apkūnūs žmonės yra gerokai lankstesni nei tie, kurie yra labai liekni. Jogos pratimus (asanas) reikia daryti tiek, kiek tavo kūnas gali, jokiu būdu nesiekti skausmo ribos, tik tempimą. Su laiku, didėjant lankstumui, tau išeina padaryti vis sudėtingesnes padėtis ir tu gali vis labiau mėgautis asana.

-Pradėjus užsiiminėti jogos praktika, atsiranda noras daug ko atsisakyti – alkoholio, tabako, mėsos, netgi kavos. Kas paprastai būna sudėtingiausia?

-Skirtingiems žmonėms skirtingai sunku atsisakyti tam tikrų dalykų. Kavą kai kurie žmonės geria ir praktikuodami jogą, žinoma, jei tai nėra priklausomybės lygyje. Be to, šiais laikais yra kava be kofeino, kuri nedaro tokio stipraus smūginio streso nervų sistemai.

-Ko negalima daryti iš karto po jogos?

-Iš karto po jogos nerekomenduojama maudytis. Praustis po dušu geriau prieš darant praktikas. Taip yra todėl, kad po asanų, kvėpavimo pratimų ir ypač meditacijos padidėja mūsų elektromagnetinis laukas (aura), kuris išlieka padidėjęs 1,5 val. Taigi, jei mes nusiprausiame, su vandeniu nuplauname tą efektą.

-Kokios įtakos žmogaus sveikatai turės jogos pratimai, jei tam bus skiriama vos 15 minučių?

-Norėčiau atsakyti, kad geriausiai į tą klausimą galima atsakyti tiesiog papraktikavus. Kiekvienas asmeniškai dažniausiai gauna tą efektą, kurio tuo metu labiausiai reikia ir kuriam kūno, proto ir sielos sistema yra labiausiai pasiruošusi. Bet tikra yra tai, kad 15 – 20 minučių - kasdien yra pakanka norint gauti pirmuosius jogos rezultatus.

-Ar galima teigti, kad jogą dažniau išpažįsta moterys? Kodėl?

-Didžiausi pasaulio jogai yra vyrai. Indijoje, iš kur ji yra kilusi, tai dažniau vyrų nei moterų veikla. O moterys ateina į jogą, nes jos dažniau patiria meilės kančias ir šiaip yra emociškai jautresnės, todėl jos ir ieško būdo kaip su tuo susitvarkyti. Mano manymu, joga yra labai geras, efektyvus ir greitai duodantis rezultatus metodas.

18:01, balandžio 24 d.