Tarptautinei teatro dienai ir Palangos dienoms skirtas Palangos "Grubiojo" teatro režisieriaus ir aktorių kuriamas performansas, ir scenografės fotomontažo darbų parodos atidarymas bendru pavadinimu „Grimerinė“.

Kovo 27 d. 19.00 val. Palangos kurhauzas
Kovo 29 d. 19.00 val. Palangos kurhauzas
Performansas „Grimerinė”
Kuo daugiau metų ir kuo daugiau patirties, kūrėją nuolat kankinantys klausimai vėl suaktyvėja: kas yra aktoriaus kūryba, jos užkulisai, raiškos būdai, santykis su vaidmeniu, su savimi, su partneriu, su žiūrovais. Vėl jautri tampa Mocarto (talento) ir Saljerio (vidutinybės) dilema. Aktoriai impresijomis dalinasi taikydami perfomanso menui būdingus atlikimo būdus.

Virginijus Milinis
Fotomontažo darbų paroda „Grimerinė”
Žiūrovai mato, kas vyksta spektaklio metu. Tačiau aktoriui, prieš žiangiant į sceną, dar egzistuoja svarbi, paskutinė stotelė, tarsi tranzicijos vieta – grimerinė. Vieta, kurioje nusimetamos kasdienybės kaukės ir užtepamas personažo grimas. Čia ir vyksta ta nuogumo akimirka, kai žmogus – aktorius pasineria į tikrojo savęs apmąstymus, egzistencinius, asmeninius klausimus apie savo būtį ir kūrybą.
Palangos „Grubiojo“ teatro logotipas apeliuoja į miestą, kuriame yra įsikūręs teatras. Logotipe galima matyti persirengimo kabiną, būdingą Palangos pajūriui, ir nuogas kojas. Man kilo mintis: persirengia ne tik poilsiautojai prie jūros, bet ir aktoriai prieš spektaklį, taigi, persirengimo kabina logotipe – visai kaip grimerinė. Įkvėpimo šaltiniu ir tapo šis logotipas, taip pat siurrealizmo tapyba, dadaistiniai koliažai. Mano kurtiems fotomontažo darbams tinka posakis: „Viena koja pasiruošęs“. Čia kojos tarsi nesusijusios su į sceną pasiruošusiu kūnu. Kaip ir nesusijęs aktoriaus tikrasis aš ir jo kasdienybės ar teatro personažas.

Menine išraiška bandysime atsakyti, kas vyksta grimerinėje, ko nemato žiūrovai. Kviečiame kartu praskleisti tą uždangą.

Guoda Korsakaitė