Tęsdamas susitikimų su kūrėjais ciklą Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus ketvirtadienį, lapkričio 24 d. 17.30 val. kviečia į Palangos miesto savivaldybės viešąją biblioteką, kur miesto gyventojų ir svečių lauks susitikimas su tapytoju, vienu žymiausių Lietuvos marinistų Edvardu Malinausku. Tapytojo pokalbininkė susitikime – šiuolaikinio meno atstovė juvelyrė, Klaipėdos dailininkų sąjungos pirmininkė Neringa Poškutė-Jukumienė. O renginio svečių laukia nuoširdus, tačiau intriguojantis skirtingų kartų menininkų susitikimas ir pamąstymai apie kūrėjo kismą, ištikimybę ir stereotipus.
Edvardo Malinausko pavardė sūriu Baltijos vėju kvepiančiame krašte – tarsi visiems sava ir gerai žinoma, o vyresnės kartos žmonėms stipriai asocijuojasi su pačiu jūros pajautimu. Nors skirtingais kūrybinio kelio etapais tapytojas reiškėsi ir kaip įdomus portretistas, yra kūręs ir istorine tematika, jūriniai peizažai E. Malinauskui Lietuvos dailėje suteikė ypatingą statusą.
„Ilgame kūrybos kelyje E. Malinauskas pažino visus jūros būvius ir nuotaikas. Atmesdamas antraeiles detales, jis susikaupia ties vandens ir dangaus akistata, sumaniai panaudoja apšvietimo, saulėlydžio, audros, rūko teikiamus efektus, supriešina ekspresiją ir ramybę, meistriškai tapo jūros bangą. Labai reti konkretesni akcentai – akmenys, tupinti žuvėdra – padeda kurti išskirtinę nuotaiką. Nuotaikų ir būsenų skalė tapytojo peizažuose tokia pat beribė, kaip ir pati gamta. Toks ilgo stebėjimo, patyrimo ir tapymo technikos tobulinimo rezultatas“, – apie E. Malinausko kūrybą yra sakiusi menotyrininkė Kristina Jokubavičienė.
Kad jūra – dažnai vienintelė ir svarbiausia jo paveikslų herojė, pripažįsta ir pats tapytojas: „Su jūra aš suaugau, ji manyje. Tapęs dailininku, atiduodu jūrai duoklę. Aš jos nepiešiu, netapau, aš ją garbinu. (...) Norėčiau, kad žmonės, žiūrėdami į mano paveikslus, pajustų tai, ką jaučiu aš“.
Daugiau nei šešis dešimtmečius Klaipėdoje gyvenantis E. Malinauskas yra daugelio tarptautinių ir nacionalinių parodų dalyvis, jo darbai puošia muziejų ir privačias kolekcijas, 2006 m. jam suteiktas Klaipėdos kultūros magistro vardas.
Juvelyrės, taip pat Klaipėdoje kuriančios Neringos Poškutės-Jukumienės kūrybos laukas aprėpia šiuolaikinę juvelyriką, emalio ir metalo meną, mažąją plastiką, formą, instaliacijas. Reflektuodama dabarties temas menininkė nevengia provokatyvumo, o savo kūriniais siekia permąstyti juvelyrikos paskirtį: „Savo kūryba siekiu atskleisti ne juvelyrikos, kaip materialios vertės vaizdo, išraišką, bet kitą šios nišinės vaizduojamojo meno srities šiuolaikinę kokybę. Siekiu pagilinti juvelyrikos suvokimą ir percepcijos svarbą“, - prieš keletą metų pristatydama savo parodą „In Gold We Trust“ yra sakiusi N. Poškutė-Jukumienė.
Jono Šliūpo muziejuje besitęsiant renovacijai susitikimas su menininkais vyks Palangos miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje (Vytauto g. 61) lapkričio 24 d. 17.30 val. Renginys nemokamas, tačiau kviečiame registruotis el. paštu [email protected].