LNDM Palangos gintaro muziejus yra svarbiausias gintarui, jo istorijai ir iš jo gaminamiems artefaktams skirtas muziejus Baltijos regione. Muziejaus kolekciją sudaro daugiau negu 30 000 gintaro eksponatų, iš kurių apie 15 000 yra su šiandien jau išnykusių vabzdžių, vorų ar augalų inkliuzais.
Didžiąją Palangos gintaro muziejaus dalį sudaro nuolatinė ekspozicija ir tik dešinėje pastato pusėje esanti koplyčia skirta keičiamoms parodoms, pristatančioms šiuolaikinio meno projektus. Vienas jų – pasauliniu mastu pripažinto prancūzų menininko Pierre Huyghe vieno kūrinio paroda „Atkūrimas“ (angl. „De-Extinction“). Darbas, kurio dėmesio centre – gintaras ir prieš milijonus metų jame įstrigę vabzdžiai, tiesiogiai susijęs su muziejuje saugomais eksponatais.
Šis 2014 m. autoriaus sukurtas darbas „Atkūrimas“ – tai didelio formato vaizdo instaliacija, kurioje pasitelkiant makroskopines ir mikroskopines automatiškai valdomas judančias kameras užfiksuotas gintaro gabalėlis su prieš milijonus metų jame įstrigusiais besiporuojančių, šiandien jau išnykusių vabzdžių inkliuzais. Lėta filmo eiga ir iš arti gintarą fiksuojantys kadrai verčia prarasti aiškų mastelio suvokimą. Užburiančius vaizdus lydi garso takelis, sukurtas iš kameros judesių skleidžiamų garsų įrašų. Toks atidus menininko žvilgsnis į lietuviams gerai pažįstamą ir branginamą materiją atveria gintarą iš dar nematytų perspektyvų ir siūlo naujai atrasti šios suakmenėjusios dervos savybes. Sugrįžtant prie pačių pasaulio ištakų, kūrinyje atgaivinama kadaise gyvenusių organizmų atmintis ir kvestionuojama mirties kaip visiško išnykimo samprata.
Kuratorė Neringa Bumblienė
Daugiau informacijos:https://www.musupalanga.lt/news/3404459/pierreo-huygheo-paroda-atkurimas-palangos-gintaro-muziejuje