Palangos viešosios bibliotekos skaitykloje – išskirtinė asmeninė Kretingos rajono savivaldybės M.Valančiaus bibliotekos darbuotojos Birutės Naujokaitienės kolekcijos paroda.
Lietuvoje „pop-up“ žanras – retenybė. Gal kolekciją apžiūrintys prisimins matę tokias iššokančių paveikslėlių knygeles vaikystėje, bet nesusidūrusiems su šiuo terminu skaitytojams gal smalsu būtų išgirsti, jog tokios erdvinės knygos atsirado be galo seniai, pirmosios jų buvo sukurtos dar viduramžiais. Tiesa, iš pradžių jos buvo skirtos daugiau mokslui (medicinai bei astronomijai). Iki šių dienų erdvinių knygų idėja išliko panaši – įvesti į knygą tūrio bei judesio matmenį, siekiant perteikti dalykus, kuriuos sunkiau pavyksta atskleisti įprasta iliustracija.
Šiandien tokių knygų būna pačių įvairiausių, vienos jų – plokščios, o jų veikėjai juda tarsi marionetės, su traukomų popieriaus juostelių pagalba. Kitas atvertus iškyla sudėtingos erdvinės skulptūros. Kiekvienas tokių knygų puslapis – netikėtumas, siurprizas, kuriam sukurti dažnai prireikia ne tik autoriaus vaizduotės, bet ir tikslių techninių žinių.
Į Birutės Naujokaitienės pop-up knygų kolekciją įvairiausių leidėjų leisti bei garsių iliustratorių išpuošti eksponatai atkeliavo iš daugelio šalių. Knygelės į skaitytoją prabyla originalia erdvinių paveikslėlių ir, dažniausiai, užsienio kalba. Nenuostabu, jog tai – pasakos. Įvairus ir jų amžius, ir atkeliavimo į kolekciją istorijos. Viena pirmųjų pasaulyje 1933-aisiais šiuo būdu išleista kolekcinė Volto Disnėjaus knyga „Minnie Mouse“ („Pelytė Minė“) – įveikė Atlanto vandenyną ir saugiai atkeliavusi iš Sietlo (JAV) apsigyveno šalia kitų kolekcijos knygų Birutės namuose. „Paveikslėliai šioje knygoje iškirpti ir įklijuoti rankomis, ne taip, kaip šiandien knygų su iššokančiomis iliustracijomis leidyboje panaudojami lazeriai“, – apie „Minnie Mouse“ išskirtinumą kalbėjo Kretingos Motiejaus Valančiaus bibliotekoje parodas ir edukacinius renginius rengianti B. Naujokaitienė. Seniausioji parodoje esanti knygelė Carlo Collodi „Pinokis“ (1932 m.), iliustruota Harold Lentz, šiemet švenčianti savo 90-ties metų jubiliejų. Abi šias knygas išleido leidykla „Blue Ribbon Books“. Parodoje pamatysite ir kitus gerai mums žinomus kūrinius – „Mažąjį princą“, „Alisą stebuklų šalyje“, „Gražuolę ir pabaisą“ ir kt.,
Šios išskirtinės kolekcijos pradžia – pažintis su pop-up technologija kuriančia pirmąja lietuve – Prancūzijoje gyvenančia Elena Selena. Pirmąją šios lietuvės 2017 m. išleistą knygą „Jardin bleu“ („Mėlynasis sodas“) taip pat išvysite parodoje. Anglakalbės prieš 40 metų išleistos istorijos apie meškiuką Padingtoną ir „Viena zoologijos sode“ vaikiškos knygelės – šsilanksto ne tik paveikslėliai, bet ir pati knyga.
Kretingiškės lentynoje – ypatingai išleistas Antuano de Sent Egziuperi „Mažasis princas“. Tai – gana stora iliustruota knyga, su retai išdėstytais iššokančiais paveikslėliais.
Kviečiame apsilankyti.