Prancūziško kino festivalis „Žiemos ekranai I Ecrans d'Hiver 2022"
SIMONE SIGNORET FILMŲ RETROSPEKTYVA
sausio 30 d., sekmadienį, 15 val.
ŽUDIKŲ KUPĖ | COMPARTIMENT TUEURS
Režisierius: Moshé Mizrahi
Vaidina : Yves Montant, Simone Signoret, Jacques Perrin
Kriminalinis
Subtitrai lietuvių ir anglų kalbomis
Prancūzija 1965, N-13
Trukmė : 1.59
Naktinio traukinio keleivės kūnas randamas kupė vagone be gyvybės ženklų. Inspektoriui Grazziani pavesta ištirti nusikaltimo detales ir apklausti įvykio liudininkus. Tačiau ne tik inspektoriaus taikinyje atsiduria drauge keliavę nepažįstamieji, jie vienas po kito, mįslingai, taip pat tampa žmogžudystės aukomis. Akivaizdu, žudikas kur kas apsukresnis, nei policijos pajėgos, bet kas jis toks?
Komiškas tonas ir ritmingos mizanscenos ir aktorių žvaigždynas šią painią detektyvinę istoriją paverčia įtraukiančiu ir įsimintinu modernaus kino įvykiu.
Graikų ir rusų kilmės prancūzų režisierius Costa-Gavras (1933) studijavo literatūrą ir kiną Paryžiuje, dirbo režisierių René Clément et Jacques Demy asistentu. Kaip režisierius debiutuoja su kriminaline drama „Žudikų kupė“ (1965), su Simone Signoret ir kitais garsiais Prancūzų aktoriais. Kūrė Prancūzijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, daugiausia politinius filmus. Filmai „Z“ (1969) „Specialusis skyrius“ (1975), „Dingęs be žinios“ (1982) apdovanoti „Oskarais“, Kanų kino festivalio prizais. Venecijos, San Sebastiano ir kituose kino festivaliuose apdovanotas už viso gyvenimo nuopelnus. Nuo 2007-ųjų yra garsiosios Prancūzijos sinematekos prezidentas.
SIMONE SIGNORET FILMŲ RETROSPEKTYVA
Simone Signoret (1921-1985) - viena ryškiausių XXa. antrosios pusės prancūzų kino žvaigždžių, sulaukusi didelio populiarumo ne tik Prancūzijoje, bet ir už gimtosios šalies ribų. Pirmuosius svarbius vaidmenis sukūrė 6-ajame dešimtmetyje Jacques Becker „Auksiniame šalme“ (1952), Marcel Carné „Terezoje Raken“ (1953) - jie puikiai atskleidžia aktorės impozantišką grožį ir taurią eleganciją. Per keturis dešimtmečius trukusią karjerą, buvo sukurtas ne vienas savo laiką pralenkęs, modernios moters portretas. Signoret tapo pirmąją prancūze, 1960-aisiais gavusi geriausios aktorės „Oskaro“ apdovanojimą. Vėlesniuose filmuose kino žvaigždės herojės spinduliuoja branda, ji suvaidino Costa-Gavras „Prisipažinime“ (1970), Moshé Mizrahi „Gyvenimas dar prieš akis“ (1977). Pastarajame filme įkūnytos Madam Rozos vaidmuo buvo įvertintas „Cezario“ apdovanojimu. Signoret garsėjo ne tik vaidmenimis kine, bet ir įsitraukimu į politiką, ji buvo įtakinga žmogaus teisių aktyvistė. Džiaugiamės, galėdami pristatyti Simone Signoret filmų retrospektyvą, skirtą 100-osioms gimimo metinėms paminėti.