Palangos viešojoje bibliotekoje nuo rugsėjo 7 dienos galite aplankyti panevėžietės istorikės Joanos Vigos Čiplytės fotografijų parodą „Amerikos indėnų šokio festivalis“ 2013 m., JAV, Kalifornija.

Į šalį už Atlanto panevėžietė nuvyko paremta J. Masiulio knygyno paveldėtojos Karolinos Masiulytės-Paliulienės. Ten ji rinko medžiagą knygai apie diplomatą Eduardą Turauską – geradarės mamos sesers vyrą. Nors pats E. Turauskas buvo kilęs iš Žemaitijos, tačiau sutuoktiniai turėjo sąsajų ir su Panevėžiu. J. V. Čiplytė Kalifornijoje, kur saugomi Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos archyvai iki 1940 metų, dirbo 2013 metų balandžio–gegužės mėnesiais.

Likus savaitei iki išvykimo namo, J. V. Čiplytę globojusi šeimininkė pasakė, jog gegužės viduryje vyks JAV indėnų šokių festivalis. Kaip tik tuo metu lietuvė buvo įsigijusi fotoaparatą. Pakako drąsos nueiti į renginį ir ten pafotografuoti. Festivalis vyko tris dienas, jį stebėjo 30 tūkstančių žiūrovų, nors tvyrojo 35 laipsnių karštis. Traukė ugningas indėnų temperamentas, įspūdingi jų šokiai, tranki muzika. Festivalio metu panevėžietė padarė apie 1000 fotokadrų, bet parodai atrinko 26 nuotraukas.

Istorikė Joana Viga Čiplytė – buvusi ilgametė Panevėžio kraštotyros muziejaus vyresnioji darbuotoja. Dirbdama muziejuje ne tik kaupė, analizavo dokumentus, bet ir laisvalaikiu kūrė – išleido kraštotyrinių knygų apie Panevėžį ir panevėžiečius. 2000 m. už mokslui skirtus leidinius jai suteiktas „Labiausiai nusipelniusios panevėžietės“ vardas.