Po pertraukos lankytojams vėl atviroje Jono Šliūpo memorialinėje sodyboje atidaroma Tautodailės metams paminėti skirta paroda „Džiazuojantys sodai“. Net du vasaros mėnesius palangiškiai ir miesto svečiai galės mėgautis naujausiais meistrės Margaritos Macijauskienės kūriniais, bylojančiais apie seno amato tradicijų ir kūrybiškumo dermę.

Tautodailininkė M. Macijauskienė šiaudinių puošmenų kūrėjų gretose sukasi keletą dešimtmečių, jos kurti šiaudiniai sodai bei kalėdinės eglutės žaisliukai yra sertifikuoti ir pripažinti tautinio paveldo produktais.

„Sodų vėrimo procese svarbiausia – intuicija ir tikslumas. Koks bus dirbinys, aiškėja ilgas valandas „auginant“ šiaudinę kompoziciją. Simetrijai išlaikyti itin svarbu šiaudelių paruošimas – jie turi būti visi kaip vienas – vienodo ilgio, storio ir spalvos. Jei vasaros pabaigoje pražiopsosi momentą, kai javai įgauna gražiausią auksinę spalvą, teks laukti kitų metų žaliavai rinkti“, – kūrybos subtilybėmis dalijasi M. Macijauskienė.

Tautodailininkė pripažįsta, kad kiekvienas jos kūrinys yra savitas ir kitoks, tad parodos lankytojai erdviniuose šiaudiniuose vėriniuose išvys marių bangavimą, žuvų pilnus žvejo tinklus, aguonų laukus, bažnyčių bokštus, meiliai burkuojančius paukščius: „Svarbu išlaikyti tradicinį stilių, tačiau kūrybai čia taip pat yra vietos. Soduose telpa žemė ir dangus, materija ir dvasia, išskirtinumo suteikia individuali forma ir puošyba.“

M. Macijauskienė tikina, kad tradicinėje kultūroje nuo seno įsitvirtinę sodai ir šiandien nėra išėję iš mados – tautodailininkė dažnai sulaukia prašymų surišti sodą krikštynoms, vestuvėms, gimtadieniui, mergvakariui, o jos vedami ir gausiai lankomi užsiėmimai neretai tampa mergvakarių, kitų asmeninių švenčių dalimi.

Tautodailininkės Margaritos Macijauskienės šiaudinių sodų paroda „Džiazuojantys sodai“ Lietuvos nacionalinio muziejaus Jono Šliūpo memorialinėje sodyboje atidaroma gegužės 22 d. ir veiks iki liepos 27 d.