Kaunas Jazz publika jau ne vieną sykį mėgavosi jaudinančiais ir įdomiais muzikos atradimais iš Izraelio – nuo išskirtinio balso dainininkės Ester Rados iki perkusijos virtuozų PercaDu įstabios grupės Yemen Blues.

Šįkart sužavėti lietuvių atvyksta grupė, apie kurią vis garsiau kalbama ne tik jos gimtinėje.

Ground Heights – tai prieš kelerius metus susibūrusi grupė, kurios lyderė – Izraelyje gimusi, iš Etiopijos kilusi dainininkė Hewan Meshesha.

Įdomu tai, kad apie muzikinę karjerą ji susimąstė tik tarnaudama kariuomenėje – baigusi tarnybą, paskatinta draugės, įstojo į konservatoriją ir netrukus su čia sutiktais bendraminčiais subūrė Ground Heights.

Grupės pavadinimas (lietuviškai – Žemė aukštumos) simbolizuoja priešingybes, susiduriančias jos muzikoje. Mat Ground Heights kuria ir groja tai, ką sunku nusakyti žodžiais, - neįprastą kokteilį, suplaktą iš džiazo, roko, soulo, r'n'b, ugningų afrikietiškų folkloro ritmų, net jamaikietiško regio, dub ir hiphopo.

Ground Heights „Yehiyot Nuro“ - https://youtu.be/4D9fqP8KOYM

Eklektiškas ir modernumo kupinas skambesys jau įamžintas pirmajame grupės albume, kuriame skamba dainos anglų, hebrajų ir Etiopijoje vartojama amharų kalba. Tai muzika, kuri puikiai tinka šokiams, bet nuostabiai skambėjo ir koncerte, kurį Ground Heights surengė su Izraelio filharmonijos orkestru.

Nuo sausakimšų muzikos klubų iki solidžių koncertų salių – ši grupė visur randa sau vietą, tiesdama tiltą tarp Rytų ir Vakarų, išdykusios jaunimo muzikos ir ilgamečių džiazo tradicijų. Etiopijos ritmų, įaugusių į Hewan kraują, jaunų Izraelio muzikantų idėjų ir vakarietiško skambesio derinys – tai išties kažkas visiškai neįprasto, autentiško, unikalaus ir spalvingo.

„Nesvarbu, ar norite šokti, ar tiesiog stimuliuoti savo protą ir širdį gilia ir prasminga muzika, Ground Heights jums tai suteiks“, - žada grupė. Ir, pasiklausius jos koncertų įrašų, nekyla nė mažiausio noro abejoti jos žodžiais.

Ground Heights „Esheruru“ - https://youtu.be/ItcYHOBCsYw

Hewan Meshesha – vokalas; Lior Romanov – klavišiniai; Elad Gellert – saksofonas; Yotam Cohen – gitara; Roee Cohen – bosinė gitara; Michael Korkus – mušamieji.