Palanga šurmuliuoja – prasidėjo Jurginių festivalis „Jurgi, paimk raktus“

Palanga šurmuliuoja – šiandien prasidėjo tris dienas truksiantis tradicinis Jurginių festivalis „Jurgi, paimk raktus 2022“. Visą savaitgalį kurorte skambės liaudiška muzika, kvies Žaliasis Jurginių turgelis, žiūrovų akis džiugins Žemės meno kūrybinės dirbtuvės, dėmesio neabejotinai sulauks slibino ugnies misterijos pajūryje, bus ir daugiau įdomių veiklų. O sekmadienį visi norintieji kviečiami paminėti ir Atvelykį.

Balandžio 22-24 dienomis Palangoje vykstantis Jurginių festivalis į kurortą folkloro kolektyvus bei renginio svečius sukviečia jau 32-ąjį kartą. Beje, didelį populiarumą pelniusios Palangos Jurginės šiais metais buvo įtrauktos ir į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą. 1990 m. metais šią pavasario, žalumos, žemdirbių ir arkliaganių šventę atkūrė ir iki šiol puoselėja Palangos kultūros ir jaunimo centro folkloro ansamblis „Mėguva“.

Dabartinių Jurginių pagrindas – iš seniausių laikų likę ir šiandien vietos išskirtinumą parodantys papročiai: iškilmingos eitynės iki Birutės kalno, pamaldos prie Šv. Jurgio koplyčios, žirgų pasirodymai, tikėjimas, kad smagiai pagarbinus Šv. Jurgį kovotoją, ne tik žemdirbių globėją, nugalimas ligų, bado ir kitų negerovių drakonas, o Jurginių giesmės, dainos, rateliai turi magiškos galios.

Festivalio organizatoriai įsitikinę – besidžiaugiant atbundančia gamta, kiekvienas galės sau atrasti kažką įdomaus. Viso festivalio metu bus galima dalyvauti orientaciniame - gamtosauginiame žaidime „Rask Jurgio raktus“ su programėle #walk15, prie kurhauzo vyks Žaliasis Jurginių turgelis.

Festivalio svečius džiugins ir daugiau įdomių veiklų – šiemet į Jurginių festivalį įsilieja klaipėdietis fotografas Karolis Tiknius, jis paplūdimyje šalia Birutės kalno pristatys savo nepakartojamą žemės meną. Kaip ir kasmet, Jurginių metu didelis dėmesys skiriamas ir žirgams, tad juos bus galima išvysti ne tik parke ar pajūryje, bet ir patiems aplankyti du šalia Palangos esančius žirgynus „JSK Happy Horse“ ir „Zigmo žirgyną“ – Jurginių proga šiandien, balandžio 22 d., žirgynuose vyksta atvirų vartų diena.

Tačiau svarbiausia Jurginių festivalio dalis neabejotinai yra folkloro ansamblių pasirodymai. Žiūrovų dėmesio lauks Vilniaus universiteto folkloro ansamblis „Ratilio“, Kauno Vytauto Didžiojo universiteto folkloro ansamblis „Linago“, kolektyvai „Nalšia“, „Poringės“ iš Vilniaus, Kaišiadorių kultūros centro folkloro ansamblis „Verpeta“, Šiaulių „Laiptų“ galerijos folkloro ansamblis „Salduvė“, Mažeikių rajono kultūros centro folkloro ansamblis „Alksna“, Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro folkloro ansamblis „Kuršių ainiai“ ir kiti. Jie šeštadienį,. balandžio 23 d., pakvies žiūrovus drauge su kolektyvais vieningoje eisenoje žygiuoti nuo Palangos bažnyčios iki Birutės parko, kur bus galima galėsime pasiklausyti autentiškų ragų, skudučių, lumzdelių, piemenų instrumentinio ir dainuojamojo folkloro kūrinių, improvizacijų dūdmaišiais ir kitais pučiamaisiais liaudies instrumentais, kanklėmis, skambių sutartinių.

Kaip ir kasmet, vienas ryškiausių Jurginių akcentų – slibino ugnies misterija paplūdimyje „Jurgi, atrakink žemę“. Šis ugnies reginys bus praturtintas pirotechnikos efektais, specialiai sukurtu garso takeliu. Slibino skulptūrą kuria palangiškis tautodailininkas Linas Žulkus iš ekologiškų medžiagų – medienos, šiaudų, lininio audeklo. Tą patį vakarą visi laukiami naktišokių vakaronėje „Palangos Žuvėdroje“, kur skambant tradicinei šokių muzikai bus galima pabendrauti su šventės dalyviais ir smagiai praleisti laiką.

Trečioji ir paskutinė festivalio diena  - Atvelykis, prie kurhauzo vyks popietė šeimoms „Žemė kėlė žolę“. Laukia daugybė įdomių edukacijų su Palangos etnoklubu „Mėguva", kiaušinienės kepimas, žaidimai – veiklos netrūks ir mažiems, ir dideliems.

FESTIVALIO "JURGI, PAIMK RAKTUS 2022"  PROGRAMA 

Balandžio 22 d. (penktadienis)

11.00 – 19.00 val. Žaliasis Jurginių turgelis (Grafų Tiškevičių al. 1).

Atvirų vartų diena žirgynuose

13.00-15.00 val. „JSK Happy Horse“ Registracija tel. nr. 869072788 15.00-17.00 val. „Zigmo žirgai“ Registracija tel. nr. 865154007.

21.00 val. Kankliašokiai su ansambliu „Šilko stygos“, ratiliokais ir kitais (Kurhauzo koncertų salė, Grafų Tiškevičių al. 1).

* Šoksim be batų

Balandžio 23 d. (šeštadienis)

11.00 – 19.00 val. Žaliasis Jurginių turgelis (Grafų Tiškevičių al. 1).

11.00 val. Žemės meno kūrybinės dirbtuvės ir paroda „Kur Jurgis jojo“ (Birutės parko paplūdimys).

11.00 val. Žirgų šventė „Palangos pavasario taurė 2022“ (Žiemos aikštė, Vytauto g. 16).

15.00 val. Folkloro ansamblių pasirodymai mieste ,,Parbėg žirgelis".

16.30 val. Eitynės su žirgais, dainomis ir šokiais. Nuo Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios iki Birutės parko.

17.00 val. Gamtos ir folkloro sutartinė (Birutės parkas, Vytauto g. 15).

18.30 val. Birutės kalno pagerbimas. Gražiausios pavasario dainos iš visos Lietuvos (Birutės kalnas, Vytauto g. 21).

21.00 val. Ugnies reginys „Jurgi, atrakink žemę“ (Palangos tiltas).

22.00 val. „Žirgapolkės“ naktišokiai („Palangos Žuvėdra“, Meilės al. 11).

Balandžio 24 d. (sekmadienis)

11.00 – 17.00 val. Žaliasis Jurginių turgelis (Grafų Tiškevičių al. 1).

11.00 – 17.00 val. Danutės Blažienės skiautinių paroda ,,Žolė prikėlė“ (Grafų Tiškevičių al. 1).

12.00 val. Šv. Mišios ant Birutės kalno (Vytauto g. 21).

13.00 val. Atvelykio popietė šeimoms „Žemė kėlė žolę“ (Grafų Tiškevičių al. 1).

Festivalio dienomis orientacinis gamtosauginis žaidimas ,,Rask Jurgio raktus“ su programėle #walk15.

18:01, balandžio 24 d.