Savivaldybės specialistų iniciatyva įvyko pirmasis Palangoje apsistojusių Ukrainos karo pabėgėlių susitikimas

Antradienį Savivaldybės specialistų iniciatyva įvyko pirmasis Palangoje apsistojusių Ukrainos karo pabėgėlių susitikimas, kurio metu ukrainiečiams pateikėme jiems aktualią informaciją, atsakėme į svarbiausius kylančius klausimus bei pakvietėme aktyviai įsijungti į Palangos miesto kultūrinį bei visuomeninį gyvenimą, o svarbiausia – suteikėme galimybę iš įvairių Ukrainos miestų į Palangą atvykusiems karo pabėgėliams susipažinti bei paraginome aktyviai dalyvauti savipagalbos grupėse.

Nesitikėjome, kad į pirmąjį susitikimą susirinks tiek daug žmonių – viešosios bibliotekos salė buvo pilna. Žmonės domėjosi įvairiais klausimais – tiek įsidarbinimo galimybėmis, tiek vaikų integravimo į lietuviškas ugdymo įstaigas, taip pat – vaikų priežiūros, kol mamos dirba, klausimais. Juos taip pat domino socialinė sistema bei galima socialinė pagalba, medicininės paslaugos, lietuvių kalbos mokymosi galimybės, kelti ir asmeniniai klausimai – pavyzdžiui, galimybės studentui atlikti praktiką Lietuvoje, kur kreiptis praradus asmens dokumentus it kt.

Ypač didelio ukrainiečių susidomėjimo sulaukė siūlymas prisijungti prie balandžio 9 d. Palangoje organizuojamos Draugystės šventės, kurios metu planuojama gaminti ukrainietiškus bei lietuviškus patiekalus, o šventės svečių paaukotas lėšas numatoma skirti Palangoje apsistojusių Ukrainos karo pabėgėlių reikmėms. Norinčiųjų prisijungti prie šventės organizavimo sulaukėme išties daug.

Susitikimo metu susirinkusieji nuoširdžiai dėkojo visiems palangiškiams už svetingumą, supratingumą bei geranoriškumą. Ukrainos karo pabėgėliai džiaugėsi, kad visur, netgi gatvėje, sutikti žmonės yra dėmesingi bei pasirengę, esant poreikiui, tuojau pat ištiesti pagalbos ranką.

O mes, palangiškiai, nuoširdžiai džiaugiamės, kad nuo karo baisumų pabėgę žmonės – tiek suaugusieji, tiek ir vaikai, mūsų mieste jaučiasi gerai. Džiaugiamės, kad šiandien pavyko juos sukviesti į bendrą susitikimą, kurio metu buvo ne tik aptarti karo pabėgėliams aktualūs klausimai – ukrainiečiai turėjo galimybę susipažinti, pasikeisti kontaktais. Sutarėme, kad geriau susipažinę, jie išsirinks savo bendruomenės atstovus, kurie ukrainiečiams aktualiais klausimais bendraus su Savivaldybės specialistais. Taip pat visus jiems rūpimus klausimus Ukrainos karo pabėgėliai gali siųsti el. paštu ukraina@palanga.lt – stengsimės kuo greičiau atsakyti ir kaip galima labiau padėti išspręsti kylančias problemas.

Rytoj, trečiadienį, analogiškas susitikimas rengiamas Šventojoje – į jį kviečiami visi Šventojoje apsistoję Ukrainos karo pabėgėliai. Šventojoje susitikimas vyks trečiadienį nuo 12 val. bibliotekos skyriuje (Šventosios g. 1, „Eldija“). Kol bus poreikis, tokie susitikimai taps reguliarūs. 

18:01, balandžio 24 d.