Tarptautinis menų festivalis „Plartforma“ kviečia persikrauti ir Palangoje

XV tarptautinis menų festivalis „Plartforma“ šįmet vyks ne tik uostamiestyje, bet ir Palangoje. Programoje: šokio, cirko, teatro, muzikos, medijų bei performatyvaus charakterio projektai, o taip pat viešos paskaitos bei seminarai šokio kritikams bei šokėjams. Festivalio tema – perkraunama / reloading – nurodo į dabartinę mūsų išgyvenamą tarpinę būseną tarp pandemijos ir postpandeminio, naujo pasaulio. Pakeliui bandome adaptuotis, suprasti naujus pokyčius. Festivaliui švenčiant 15 metų jubiliejų irgi vyksta praeities pasiekimų ir ateities krypties permąstymas. Toks ir šis festivalis – kviečiantis žiūrovus drąsiai nerti į perkraunamą realybę. „Nors nežinomybė baugina – menas gali tapti audros akimi – tuo ramiu tašku iš kurio gali stebėti pokyčius ir mokytis prisitaikyti prie naujovių, kol aplink viskas keičiasi beprotišku tempu“ – šiųmetinę festivalio temą pristato jo vadovė Goda Giedraitytė.

Rugsėjo 24 dieną, 16 valandą LNM Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejuje paslaptingą trauką ir mįslingą ryšį su akmenimis atskleis spektaklio „Stone-Face-Book“ (Danija-Lenkija) pre-premjera. Kūrinį pristatys ir pokalbiui po spektaklio kvies Lietuvos auditorijai jau gerai žinomas danų šokio teatras „Granhoj Dans“. Renginys nemokamas.

Granhoj Dans – tarptautiniu mastu pripažinta Danijos šokio trupė. Jos meno vadovas ir choreografas Palle Granhøj kuria glaudžiai bendradarbiaudamas su šokėjais. Kiekvieno jo spektaklio pagrindas – autorinė obstrukcijos technika, per pastaruosius 30 metų pagimdžiusi 36 originalius kūrinius. Remdamasis aukščiau minėtu darbo metodu, choreografas transformuoja atlikėjų judesius, ribodamas jų veiksmus, atskleisdamas vidinius jų asmenybės sluoksnius ir tokiu būdu išryškindamas žmogiškąją būtį. Užuot eksponavęs šokėjų plastiką ir choreografijos ypatybes, P. Granhøj scenoje siekia atskleisti vyrus ir moteris, tokius, kokie jie yra: tikrus, gyvus ir sudėtingus. Palle Granhøj darbai jau pristatyti 49 pasaulio šalyse.

Mikolaj Marczewski gimė 1984 m. Lenkijoje. Šokėjas, aktorius, atlikėjas. Baigė valstybinę aukštąją L. Solski teatro mokyklą Krokuvoje, Šokio teatro skyriaus filialą Bytome. Menininkas bendradarbiauja su daugeliu teatrų Lenkijoje ir užsienyje, o kaip choreografas dirba su TR Varšuvoje arba Nacionaliniu Stary teatru Krokuvoje. Jis vaidino daugelio pripažintų režisierių pastatymuose, įskaitant „Hamletą“ (rež. C. Tomaszewski), „Šv. Sofijos ligoninės akušeriai“ (rež. M. Strzępki), „Stille“ (W. Klimczyk ir D. Knapikas) bei šoko Colleen Thomas Young darbe „Bet saulė pakilo“, Joe Alteris „jei / tada“ Liublino šokio teatre. Nuo 2012 metų jis yra Danijos šokio teatro „Granhøj Dans“ šokėjas. Už Šarlatano vaidmenį spektaklyje „Petrushka-Extended“ (2016) jis buvo nominuotas Danijos teatro apdovanojimui geriausio sezono šokėjo kategorijoje. Jį taip pat galite pamatyti spektaklyje „Ieva ir Adomas“, kuris gavo prestižinį „Reumert 2019“ apdovanojimą kaip geriausias Metų šokio spektaklis Danijoje. Be to, 2020 metais jis pradėjo bendradarbiauti su kita garsia danų kompanija „DON GNU“ ir buvo įvertintas Kultūros ir nacionalinio paveldo ministerijos kūrybine stipendija „Jaunoji Lenkija“.

*** Tarptautinio menų festivalio „Plartforma“ misija – bendrame kūrybiniame vyksme suvienyti skirtingų regionų ir valstybių meninę patirtį bei kūrėjų kūrybinį potencialą. Festivalyje pristatomi šiuolaikinio šokio ir teatro, multimedija projektų, performanso, naujojo cirko ir vizualaus meno kūrėjai bei jų grupės. Tai – vienintelis interdisciplinaraus pobūdžio festivalis Klaipėdoje ir Vakarų Lietuvoje, be kultūrinės vykdantis ir edukacinę funkciją – supažindina ir ugdo publiką suprasti ir vertinti šiuolaikinę meno raišką. Nuo 2011 m. festivaliui suteiktas Klaipėdos miesto reprezentacinio festivalio statusas, nuo 2015 m. jis apdovanotas Europos festivalių asociacijos ženklu „Europe for Festivals / Festivals for Europe“, o nuo 2019 m. „Plartforma“ yra įtraukta į Strateginių Lietuvos festivalių sąrašą. Festivalį organizuoja Menininkų grupė „Žuvies akis“. Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba, Klaipėdos miesto savivaldybė, Prancūzų institutas Lietuvoje ir Goethes institutas. Patekimas į viduje vykstančius renginius tik su „Galimybių pasu“. Organizatoriai pasilieka teisę keisti festivalio programą. Naujausią informaciją rasite feisbuko puslapyje „Menų festivalis Plartforma“ arba internetinėje svetainėje www.plartforma.lt.

18:01, balandžio 24 d.