Šventoji kvietė pasinerti į Jūros ir žvejų dienos linksmybes

Foto: Vitalija Meškienė

Praėjusį savaitgalį vasaros sostinė iš Palangos buvo persikėlusi į Šventąją – šiame kurortiniame miestelyje tris dienas ūžė Jūros ir žvejų šventė, į linksmybes pasinerti sukvietusi svečius iš visos Lietuvos.

Trijų dienų šventė

Antrą kartą surengta Jūros ir žvejų diena šiemet svečius į Šventąją sukvietė jau penktadienį: nuo pat ryto Jūros g. pėsčiųjų alėjoje ir prie pernai atidarytos rekonstruotosios centrinės miestelio aikštės tris dienas pirkėjų laukė mugė, į kurią suvažiavo 120 dalyvių iš Lietuvos ir Latvijos. Čia veikė žvejų, ūkininkų, gurmaniškų užkandžių ir gėrimų turgelis, o tautodailininkai siūlė ne tik įsigyti pačių įvairiausių dirbinių, bet ir patiems, kaip senovėje, išmokti pasidaryti iš vilnos veltų, iš šiaudelių supintų ir iš kitokių medžiagų pagamintų žaislų, išbandyti, kaip iš žalvario gaminami papuošalai. Mėgstantys paskanauti šakočių galėjo pamatyti, kaip jie kepami, o vaikai džiaugėsi išvydę, kaip verdami saldainiai.

Centrinėje aikštėje buvo galima pasigrožėti Šventosios turizmo asociacijos parengta paroda „Mūsų senolių žvejybos ir laivybos tradicijos”, kurioje palyginti žvejybos būdai, įrankiai ir laivai Kuršių mariose, Aistmarėse ir Danijos priekrantės vandenyse, sąsiauriuose. Deja, penktadienį siautusi vėtra apgadino parodos stendus, ir juos teko nuimti. Laimei, smarkus vėjas nepakenkė gražiu Palangos grąžinimo ir teritorijos iki Būtingės prijungimo prie Lietuvos šimtmečio paminėjimo akcentu tapusiai Jūros g. eksponuotai retrospektyvinei Palangos Stasio Vainiūno meno mokyklos dailės klasių mokinių kūrybinių darbų parodai „Palanga. Šimtmečio interpretacijos“.

„Vikingų” laivų lenktynėse dominavo Šventoji

Penktadienio vėtra buvo privertusi nerimauti septintus metus sporto klubo „Birštono Nemunas“ Šventosios upėje rengiamų „Vikingų“ laivų lenktynių dalyvius ir organizatorius. Pasak vieno jų, Dariaus Girto, penktadienio vakarą per treniruotes oras buvo itin nepalankus, tad būgštauta, kad ne visi dalyviai pasiryš šeštadienio startams. Tačiau į lenktynes atvyko visi septyni ekipažai, tarp kurių dominavo šventojiškiai: net trys komandos „Šventosios uostas“, „Šventosios chebra“ ir „Šventosios seniūnija“ atstovavo Šventajai.

Pirmą vietą laimėjo ir Palangos mero taurę šiemet iškovojo lenktynių debiutantai „Šventosios uosto“ įgula. Palangos miesto savivaldybės įmonės Šventosios jūrų uosto direkcija vadovas Arūnas Pranckevičius juokavo, kad taip ir turėjo būti, ir, nors direkcijoje kol kas tik du darbuotojai, norinčių rungtis dėl taurės bičiulių ir giminaičių ryžtas atvedė į pergalę.

Antra vieta šiais metais atiteko „Palangos vandenų“ komandai, trečiąją vietą laimėjo praėjusių metų čempionai komanda „Pasienis“. Trečius metus lenktynėse dalyvavusiai ir dukart bronziniais prizininkais buvusiai Kretingos komandai startas nebuvo sėkmingas. Šiais metais prie irklų sėdo du Kretingos rajono savivaldybės tarybos nariai Tomas Abelkis ir Steponas Baltuonis, Savivaldybės administracijoje dirbantis Pranas Lengvinas, Informacinių technologijų skyriaus vedėjo pavaduotojas Pranas Viršilas ir kompiuterių sistemų specialistas Vytautas Jonutis, Žemės ūkio skyriaus vyr. specialistas Andrius Abelkis, Darbėnų seniūnijos ūkvedys Antanas Mockus, ritmą irkluotojams būgnu mušė Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja Kristina Gimžauskaitė-Mažonienė. Kaip ir praėjusiais metais, „Vikingų“ laivą vairavo Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Violeta Turauskaitė, po lenktynių „Pajūrio naujienoms“ pripažinusi, jog, nors didžioji dalis komandos narių buvo tie, kurie pernai iškovojo bronzą, šiemet į varžybas susirinko daug stipresnės ir geriau fiziškai pasirengusios komandos, tad nenuostabu, kad kretingiškiai nepateko tarp besirungusių dėl prizinių vietų.

Pagerbė žvejus

Pagrindinis dėmesys šventėje buvo skiriamas žvejams ir jūrai. Už žvejybos tradicijų puoselėjimą ir išsaugojimą Palangos kultūros ir jaunimo centro (PKJC) iniciatyva šiemet buvo apdovanoti šventojiškiai žvejai Stasys Lajauskis, Jonas Motiejauskas, Gintaras Petrauskas, Jonas Putrius, Audrius Petrauskas, Antanas Valiukas, Arvydas Tapinas, Sigitas Jarulis, Ričardas Grišinas, Robertas Daukšas, Svajūnas Daukšas bei tėvas ir sūnus Gediminas ir Valdas Venckauskiai.

Po apdovanojimų Sigito Jarulio vadovaujami žvejai visus vaišino gardžia žuviene. Norintieji išmokti rišti jūrinius mazgus turėjo progos tai daryti smagiai diskutuodami apie žvejus ir jūrą.

Vakare į specialiai šiai šventei parengtą koncertą „Jūreivių keliai“ centrinėje aikštėje pakvietė Egidijus Sipavičius, kuriam talkino PKJC kamerinis choras, vadovaujamas Edmundo Jucevičiaus, o po koncerto vyko vasaros kino seansas, kuriame demonstruotas dokumentinis filmas „Vėjų žemė“, skirtas Šventajai – miestelio ir uosto istorijai, atskleidžiantis, kaip formavosi kuršių palikuonių kasdieninio gyvenimo ritualai, švenčių papročiai, supažindinantis su tradiciniais amatais – žūkle, rankdarbiais.

Sekmadienį Šventosios Švč. Mergelės Marijos Jūrų žvaigždės bažnyčioje tradiciškai aukotos mišios už žuvusius jūroje.

Livija GRAJAUSKIENĖ,

18:01, balandžio 24 d.