Seimo nario Mindaugo Skritulsko pranešimas: „Darnus Lietuvos kurortų vystymas turi tapti prioritetine sritimi“

Trečiadienį skirtingų Seimo frakcijų 36 parlamentarus vienijančios laikinosios – Lietuvos pajūrio bičiulių ir Dzūkijos bičiulių – grupės, Lietuvos kurortų ir kurortinių teritorijų savivaldybių atstovai susijungė kartu spręsti reikšmingus Lietuvos kurortams ir visai valstybei klausimus. Susitikime buvo pristatytas Lietuvos Respublikos kurortų ir kurortinių teritorijų darnaus vystymo įstatymo projektas, kurio rengimas brendo bemaž nuo pat Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo. Susitikimo dalyviai sutarė, kad vieningo kurortų ir kurortinių teritorijų veiklą reglamentuojančio dokumento parengimas ir jo suderinimas su veikiančia įstatymine baze yra ypač reikšmingas žingsnis, sprendžiant Lietuvos kurortų ir kurortinių teritorijų ateities klausimą.

Pasak šio susitikimo iniciatoriaus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Mindaugo Skritulsko, darnus kurortų vystymas yra svarbus valstybės poreikis, kurio tikslai glaudžiai susiję su valstybės įvaizdžio formavimu, investicijų pritraukimu ir socialiniu aprūpinimu. „Kurortai ir kurortinės teritorijos yra specifinės vietovės, su specifine infrastruktūra, skirta tenkinti ne tik šių vietovių, bet ir visos Lietuvos gyventojų sveikatinimo, poilsio, rekreacinius poreikius. Tai kartu yra ir savotiški šalies vartai arba vizitinė kortelė atvykstantiems į mūsų šalį užsienio svečiams. Šiandien per atvykstamąjį turizmą sukuriama apie 7 proc. šalies BVP, kai tuo tarpu Estijoje – 18. Taigi, dar turime neišnaudotų galimybių augti šioje ekonomikos srityje. Indėlis į kurortus ir kurortines teritorijas nėra praradimas, bet priešingai – sukuriantis didelę grįžtamąją vertę. Tai supranta daugelis iš atvykstamojo turizmo gerai gyvenančių šalių“, – susitikime kalbėjo Seimo narys.

Parengtas įstatymo projektas apibrėžia esminius klausimus, užtikrinančius kurortų ir kurortinių teritorijų ilgalaikę plėtrą, finansavimo šaltinius, unikalios rekreacinės aplinkos ir gamtinių gydomųjų veiksnių racionalų naudojimą ir išsaugojimą, sudaro sąlygas sveikatinimo paslaugų, medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo plėtrai, unikalios rekreacinės aplinkos ir gamtinių gydomųjų veiksnių, kaip išskirtinės reikšmės valstybės turto, racionalų naudojimą ir išsaugojimą. Numatomo reglamentavimo vienas iš svarbiausių tikslų – plėtoti atvykstamąjį ir vietinį turizmą kurortuose ir kurortinėse teritorijose kaip prioritetines turizmo plėtros kryptis ir palankaus valstybės įvaizdžio formavimo pagrindą, skatinti ir vykdyti kurortologinius tyrimus bei nustatyti valstybės ir savivaldybių institucijų kompetenciją kurortų ir kurortinių teritorijų vystymo srityje.

18:01, balandžio 24 d.