Tarša Salantuose suvaldyta, bet ieškomas šaltinis: teršalai tebeteka, specialistai pasitelkė dūmų patrankas

Tarša Salanto upelyje likviduojama ir antradienį, ieškoma teršalų šaltinio / P. Selezniovo/LRT nuotr.

Pasitelktos gausesnės aplinkosaugininkų pajėgos Salantų miestelyje šiandien toliau tęsia taršos šaltinio paieškas. Iki antardienio vidurdienio, specialistų teigimu, įvykio vietoje surinta apie 2-3 tonas grynųjų teršalų, manoma, dyzelino.

Preliminariais duomenimis, teka kuras, skirtas krosnims kūrenti. Įvykio vietoje budintys priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai prižiūri, kad teršalai nepatektų už boninių užtvarų, ir užterštą vandenį pumpuoja į specialias talpas.

Aplinkosaugininkams padeda seniūnijos darbuotojai.

Pirmadienio vakarą gautas pranešimas apie teršalų tekėjimą į tvenkinį Salantų miestelyje. Kad teršalai neplistų Salanto upe, aplinkosaugininkai iš karto informavo ugniagesius gelbėtojus. Ugniagesiai taršos vietą aptvėrė boninėmis užtvaromis ir taip sustabdė teršalų plitimą.

Tarša Salanto upelyje likviduojama ir antradienį, ieškoma teršalų šaltinio

Taip pat buvo iškviesta Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija paimti mėginių.

Antradienį tęsiamas tyrimas, kad būtų nustatytas taršos šaltinis. Teršėjui gresia bauda ir jis turės atlyginti apskaičiuotą žalą aplinkai.

Kretingos meras: taršos šaltinio dar nesuradome

Į tvenkinį Salantų miestelyje Kretingos rajone pirmadienio pavakare išsiliejus teršalams, situacija suvaldyta, tačiau dar ieškoma taršos šaltinio, sako rajono meras Antanas Kalnius.

Tarša Salanto upelyje likviduojama ir antradienį, ieškoma teršalų šaltinio

„Gyventojai pranešė regioninio parko darbuotojams, kad teršalai patenka į Salanto upę ir labai operatyviai su gelbėtojais mes lokalizavome šią vietą, kad teršalai nepatektų į Salanto upelį. Kaip matote, yra nedidelis tvenkinys, kur visi teršalai kaip ir kaupiasi, bet bonomis jie visi yra lokalizuoti, viskas surenkama keliose vietose ir šiuo metu situacija yra valdoma“, – prieš vidurdienį iš įvykio vietos pasakojo Kretingos rajono meras Antanas Kalnius.

Antanas Kalnius

Meras patikino, kad specialistams pavyko visiškai suvaldyti teršalų patekimą į Salanto upelį.

„Turime problemą, nes šiuo metu vis dar nerandame, iš kur vyksta tarša“, – teigė meras.

Jo teigimu, specialistai ir gelbėtojai vakar iki pat vidurnakčio ieškojo galimo taršos šaltinio, tačiau dėl tamsos jis nebuvo rastas.

Tarša Salanto upelyje likviduojama ir antradienį, ieškoma teršalų šaltinio

Kol kas neatmetamos visos versijos – nuo užsilikusių senų įmonių talpyklų iki galimo gyventojų teršimo.

„Visi šuliniai, kuriuos buvo įmanoma atidaryti, buvo tikrinti ir su dūmų detektoriumi, deja, bet kol kas nerandame“, – sakė A. Kalnius.

Surinkta apie 2–3 tonas grynųjų teršalų

Įvykio vietoje dirbančių ugniagesių gelbėtojų teigimu, šiuo metu situacija kontroliuojama, bet teršalai tebeteka. Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko Mariaus Garbenio teigimu, pirminiais duomenimis, grynojo teršalų kiekio šiuo metu surinkta apie 2-3 tonas.

„Nuo vakar vakaro, per naktį iki šiandien dienos surinkome apie 24 kubinius metrus vandens. Kretingos rajono savivaldybė su specialiais konteineriais veža juos utilizuoti, o mes toliau su siurblio pagalba traukiame šiuos pasklidusius naftos produktus. Įtariame, kad tai turėtų būti dyzelinas. Statome bonines užtvaras, susipylėme pylimą“, – sako Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Marius Garbenis.

Tarša Salanto upelyje likviduojama ir antradienį, ieškoma teršalų šaltinio

Jo teigimu ,naftos produktai pasižymi riebaliniu sluoksniu, ištekėjęs net nedidelis kiekis sudaro nedidelę plėvelę, ji pasklinda labai plačiai, todėl vizualiai žiūrint atrodo, kad yra labai didelis kiekis, tačiau išgryninus, manytume, labai didelio kiekio nėra.

„Gal kokios 2-3 tonos grynųjų teršalų, kiek mes spėjame šiandien“, – sakė M. Garbenis.

Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Marius Garbenis

Įvykio vietoje šiuo metu trys autocisternos, taip pat dirba 13 ugniagesių-gelbėtojų.

„Teršalai iki šiol jie teka, didesniu ar mažesniu kiekiu jie išbėga“, – teigė ugniagesių-gelbėtojų atstovas.

Aplinkosaugininkas: jei tarša nebūtų suvaldyta laiku, grėsmė galėjo kilti lašišinėmis žuvimis garsiam upeliui

Kretingos aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Ričardas Kašėta žurnalistams sakė, kad situacija šiuo metu suvaldyta, tiesa, vis dar nėra aiškus taršos šaltinis.

Jo teigimu, jei teršalai nebūtų pastebėti laiku, Salanto upelis galėjo patirti rimtos žalos, nes tai mažas, lašišinių žuvų gausus upelis.

Kretingos aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Ričardas Kašėta

„Vakar gavome pranešimą, kad bėga iš melioracijos išleistuvų. Kokia medžiaga – nebuvo pranešta, mes reagavome tuoj pat ir buvo nustatyta, kad teka naftos produktai. Labai panašu į dyzelinį kurą“, – įvykio vietoje antradienį situaciją komentavo Ričardas Kašėta, Kretingos aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas.

Tarša Salanto upelyje likviduojama ir antradienį, ieškoma teršalų šaltinio

Jo teigimu, taršos šaltinis vis dar ieškomas, šiuo metu į pagalbą pasitelkti vandentiekio tarnybos darbuotojai, atidaromi šuliniai.

„Bijau ką nors prognozuoti, bet iki šiol ištekėjo apie kubinį metrą, gal daugiau. Dabar, kai viskas lokalizuota, žala nedidelė, bet jei kuras būtų patekęs į Salanto upelį, tada būtų žala didesnė. Upelis lašišinis, labai nepageidautina, kad tarša būtų išplitusi“, – sakė aplinkosaugininkas.

Šiuo metu teršalai sustabdyti mažame tvenkinyje, kuris susisiekia su Salanto upeliu.

„Šiuo metu jis visiškai užtvenktas ir vanduo niekur nenuteka“, – sakė R. Kašėta.

18:01, balandžio 24 d.