Vyriausybė apsisprendė dėl eismo ribojimų: atsiras 250 patikros punktų, aiškėja dienos, kada bus vykdoma kontrolė

Nuo trečiadienio įsigaliojus judėjimo tarp savivaldybių ribojimui, prie įvažiavimų į miestus bus įrengta 250 patikros punktų, tokią informaciją antradienį patvirtino vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Vakar buvo sudarytas saugių švenčių planas. Pagal jį bus įrengti stacionarios patikros punktai ir bus tikrinami į miestus įvažiuojantys asmenys“, – antradienį žurnalistams sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Jos teigimu, prie miestų įvažiavimų bus įrengta 250 patikros punktų, o policijos pareigūnams į pagalbą atkeliaus šauliai, karo policija.

Ministrės teigimu, ribojimai dažniausiai bus vykdomi savaitgaliais ir švenčių dienomis:

  • nuo gruodžio 18 dienos 13 val. iki gruodžio 20 dienos 21 val.;
  • nuo gruodžio 23 dienos 13 val iki gruodžio 27 dienos 21 val.;
  • nuo gruodžio 31 dienos 13 val. iki sausio 3 dienos 21 val.

Ji tikino, kad yra paruoštas ir griežtesnis planas, jo žadama imtis, jei situacija negerės, tačiau kol kas ministrė neatskleidė, kokios tai priemonės būtų.

A. Bilotaitės teigimu, šiomis dienomis keliuose ir gatvėse dirbs apie 920 policijos ekipažų, o tai yra apie 170 daugiau nei įprastai.

Planuojama, kad dalis įvažiavimų bus užtverti techninėmis priemonėmis, bus įrengtos kameros ir draudžiamieji ženklai.

„Blokavimo postai bus įrengiami prie įvažiavimų į savivaldybių centrus. Kitose vietose gali būti imamasi kitų priemonių. Turime pakankamą spektrą papildomų priemonių, kaip vaizdo kameros, tie patys trikojai matuokliai gali būti naudojami nustatant pažeidėjus. Pavyzdžiui, trikojui užfiksavus pažeidėją, jam dar gali būti užduoti klausimai, kur jis tuo metu vyko“, – pasakojo Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Keliaujančiajam patariama turėti asmens dokumentą arba asmens dokumento kopiją išmaniajame įrenginyje. Žadama, kad pareigūnai vadovausis protingumo kriterijais ir į kiekvieną situaciją žvelgs individualiai. Pareigūnai gali patikrinti informaciją duomenų bazėje, todėl pagal joje pateikiamą informaciją neradę svarios priežasties, dėl kurios keliaujantysis vyksta į kitą savivaldybę, pareigūnai tokią kelionę gali nutraukti. R. Požėla pataria prieš kur nors vykstant pasidomėti, susisiekti su specialistais ir išsiaiškinti, ar gali vykti į suplanuotą vietą, nes taip esą gali būti užkirstas kelias galimiems nepatogumams.

R. Požėla pažymi, kad įrengus blokavimo postus darbuosis apie 900 ekipažų. Tuo metu patruliuos apie 1500 pareigūnų, tačiau net ir neveikiant blokavimo postams bus sustiprintas patruliavimas.

„Net ir neveikiant blokavimo postams, darbuosis apie 60 papildomų ekipažų. Mūsų ekipažai pasilieka galimybę vykdyti patikras savivaldybės centruose“, – sakė R. Požėla.

Generalinis komisaras pabrėžia, kad tokie judėjimo ribojimai, kai pasitelkiamos papildomos pajėgos ir yra įrengiami patikros punktai, valstybei kainuoja brangiai. Jo teigimu, ilgąjį Velykų savaitgalį vykdyta priemonė valstybei atsiėjo apie 780 tūkst eurų, todėl R. Požėla ragina vertinti gyventojus pareigūnų indėlį ir būti sąmoningus, be reikalo niekur nevykti.

LRT.lt primena, kad, Vyriausybės nutarimu, nuo trečiadienio 00 val. 00 min. ribojamas asmenų išvykimas už savo gyvenamosios vietos savivaldybės teritorijos ribų.

Išvykti galima išimtiniais atvejais:

  • kai vykstama dėl artimųjų giminaičių mirties;
  • atlikti darbo, kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje;
  • dėl būtinosios medicinos pagalbos.

Šis ribojimas netaikomas asmenims, kurie vyksta į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kurioje turi nekilnojamojo turto, priklausančio jiems nuosavybės teise.

Dar pirmadienį premjerė Ingrida Šimonytė žurnalistams užsiminė, kad didžiausias dėmesys galėtų būti skiriamas judėjimo ribojimams savaitgaliais ir šventinėmis dienomis, nes tada, esą, būna daugiausia kelionių, kurių galima atsisakyti. Ji taip pat pabrėžė, kad policijos pareigūnai turėtų ir patys puikiai įvertinti situaciją, kad būtų galima aktyviau vykdyti judėjimo kontrolę.

Premjerė taip pat atkreipė dėmesį, kad kelionės viešuoju tarpmiestiniu transportu vyks toliau, tačiau neįvardijo, kaip bus užtikrinama, kad traukiniais ir tarpmiestiniais autobusais vykstantys žmonės kelionėms turi pateisinamą priežastį.

Paulius Vaitekėnas,

18:01, balandžio 24 d.