Darbdaviai privalo užtikrinti, kad darbo vietos netaptų viruso židiniais

Reaguodama į viešojoje erdvėje skelbiamą informaciją, kad šalyje fiksuojamas užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičiaus didėjimas, o nauji atvejai siejami su židiniais, tarp kurių yra ir įmonės, Valstybinė darbo inspekcija (VDI) primena apie parengtas rekomendacijas darbdaviams kaip apsaugoti riziką susirgti COVID-19 liga patiriančius asmenis nuo užsikrėtimo darbo metu bei ragina jų laikytis, kad būtų užtikrintas darbuotojų saugumas ir sveikata, o darbo vietos netaptų koronaviruso židiniais.

„Dar ir dar kartą noriu pabrėžti, jog darbdavio pareiga yra sudaryti darbuotojams saugias ir sveikatai nekenksmingas darbo sąlygas visais su darbu susijusiais aspektais bei organizuoti prevencinių priemonių įgyvendinimą, –sako Lietuvos Respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius. – Žinoma, darbuotojai taip pat turi elgtis atsakingai ir laikytis darbdavio nurodymų dėl saugumo reikalavimų. Jei darbuotojams susirūpinimą kelia nepakankami darbdavių veiksmai, organizuojant darbą ar aprūpinant prevencijos priemonėmis, mažinančiomis tikimybę užsikrėsti koronavirusu, jie visuomet gali kreiptis į Darbo inspekciją. Tokiems atvejams, kai yra grėsmė darbuotojų saugai ir sveikatai, skiriame ypač didelį dėmesį“.

Siekiant tinkamai suvaldyti COVID-19 ligos plitimą trumpuoju laikotarpiu ir užtikrinti COVID-19 ligos prevenciją, privaloma atnaujinti profesinės rizikos vertinimą, atsižvelgiant į darbuotojų susirgimo COVID-19 liga grėsmę, taip pat peržiūrėti ir atnaujinti darbo tvarkos taisykles, darbuotojų saugos ir sveikatos instrukcijas.

Atsižvelgiant į profesinės rizikos vertinimo išvadas, VDI rekomendacijose siūloma taikyti tokias prevencijos priemones, kurios reikalingos susidariusios epidemiologinės situacijos metu užtikrinant būtinųjų funkcijų vykdymą, pvz., susijusias su darbuotojų srautų valdymu, darbuotojų aprūpinimu asmeninėmis apsaugos priemonėmis, asmens higienos užtikrinimu bei patalpų dezinfekcija, darbuotojų sveikatos stebėsena, pavojaus, įmonės darbuotojui patvirtinus COVID-19 ligą, valdymu.

Tais atvejais, kuomet darbdaviui tampa žinoma, kad vienas iš darbuotojų yra užsikrėtęs, VDI rekomendacijose nurodoma, jog darbdavys turi nedelsiant sustabdyti vykdomus darbus įmonėje ar padalinyje, kuriame dirbo susirgęs darbuotojas, užtikrinti sąlygas visų galimai kontaktavusių su sergančiuoju asmeniu darbuotojų saviizoliacijai (pvz., informuoti apie galimybę dirbti nuotoliniu būdu ar galimybę kreiptis dėl nedarbingumo pažymėjimo), dezinfekuoti darbo patalpas, užtikrinus darbuotojų saugą leisti į darbo vietas sugrįžti bei darbus atnaujinti tik darbuotojams, neturėjusiems kontakto su darbuotoju, kuriam nustatyta COVID-19 liga.

Rekomendacijos dėl darbo vietų įrengimo ir jų saugumo užtikrinimo, grįžtant dirbti po karantino, patalpintos VDI interneto svetainėje https://www.vdi.lt/AtmUploads/Darbdaviams.pdf.

Į VDI rekomendacijas įtraukti patarimai, kaip aptarnauti lankytojus, saugant ir juos, ir darbuotojus nuo užsikrėtimo virusu, kaip nesukelti darbuotojų, esančių didesnėse rizikos susirgti sunkia COVID-19 liga grupėse, diskriminavimo.

18:01, balandžio 24 d.