Palangoje - švaraus paplūdimio dėžutės

Organizatorių nuotr.

Didžiausio šalies kurorto paplūdimiuose, prie persirengimo kabinų, įrengti stovai, kuriuose galima pasiimti sulankstomą popierinę dėžutę smulkioms atliekoms mesti. Tikimasi, kad naujovė padės sumažinti šiukšlių, ypač nuorūkų, kiekį pajūryje.

Ekologiškos švaraus paplūdimio dėžutės, pasak Palangos savivaldybės administracijos Ekonominės plėtros skyriaus specialistės Aušros Šikšnienės, plačiai naudojamos JAV ir Viduržemio jūros paplūdimiuose, tačiau prie Baltijos jūros Palanga - pirmasis kurortas, kuriame jos pasiūlytos.

Į gimtadienio kepuraitę panašios, sulankstomos, 10 X 15 cm dydžio dėžutės pagamintos iš standaus nelaminuoto popieriaus. Jas patogu įsmeigti į paplūdimio smėlį ir sudėti mažas atliekas. Išeinant iš paplūdimio dėžutės turinį siūloma iškratyti į šiukšlių dėžę, o pačią dėžutę išmesti į popieriui skirtą konteinerį.

Švaraus paplūdimio dėžutės - tai tarptautinio projekto Atkurk Baltijos atsparumą, kuriame Palangos savivaldybė dalyvauja kartu su 8 partneriais iš Pietų Baltijos regiono, viešinimo dalis. Projekto metu buvo atliekami Baltijos jūros ir Palangos paplūdimių smėlio tyrimai, kurių metu paaiškėjo, kad paplūdimius labiausiai teršia plastikas ir nuorūkos.

Palangoje rūkyti draudžiama Mėlynosios vėliavos paplūdimyje, ties Birutės parku. Kitose vietose rekomenduojama nerūkyti, tačiau ne visi poilsiautojai to paiso. Iš paplūdimio nuorūkos patenka ir į jūros vandenį. Apskaičiuota, kad viena nuorūka užteršia 5 kub. metrus vandens, - pasakojo A. Šikšnienė.

Vos prieš savaitę Palangos paplūdimiuose atsiradusios pirmosios švaraus paplūdimio dėžutės sulaukė didelio poilsiautojų dėmesio ir yra plačiai naudojamos. Palangos miesto savivaldybės užsakymu pagaminta 50 tūkst. dėžučių. Tikimasi, kad šį sezoną jų užteks, o kitąmet dėžutes savo reklamai gamins kurorto verslininkai.

Pasak A. Šikšnienės, netrukus švaraus paplūdimio dėžutes bus galima atrasti ne tik Palangos miesto, bet ir Šventosios paplūdimiuose. Tikimasi, kad gerąja praktika pasinaudos ir viso Lietuvos pajūrio regiono, kitų Baltijos šalių kurortai.

18:01, balandžio 24 d.