Palangiškė šunų veisėja skynė laurus Europos čempionate

Europos šunų čempionate (šiais metai jis vyko Varšuvoje) sėkmė lydėjo daugelį mūsų šunų veisėjų ir augintojų, tačiau geriausiai pasirodė palangiškė vipetų veisėja Ramunė Šnepetienė ir jos augintinė Lana. Augintinė čempionate laimėjo veislės nugalėtojos ir gražiausio savo grupės šuns titulą, patekdama į geriausiųjų dešimtuką tarp 15 tūkstančių šunų iš visos Euopos.

Palangiškės augintinė Lana skynė laurus Europos šunų čempionate. Asmeninio archyvo nuotr. 

Kai daugiau kaip prieš dešimtmetį palangiškės Ramunės Šnepetienės namuose apsigyveno pirmoji vipetų kalytė Karmen (Avangardo Berenikė) ir užkrėtė visą šeimą „šunlige“, apie tokias pergales Ramunė nesvajojo. Jai patiko šunų parodos, planavo veisti keturkojus, bet apie „kinologijos Olimpą“ ji tikrai nesvajojo. Ir net dabar, sulaukusi savo išveisto šuns aukščiausio įvertinimo, 2018 metų Europos nugalėtojos savininkė išlieka kukli.

„Idėja sudalyvauti Europos šunų čempionate kilo paskutiniąją minutę, – pasakojo Ramunė. – Nusprendėm: pamatysim daug puikių šunų, aplankysim Varšuvą, smagiai praleisime laiką, gal čempionate pasidairysim įdomesnių patinų mūsų kalytėms, parodysime savo šunis garsiems teisėjams – veislės specialistams“.

Į čempionatą registravosi paskutiniąją dieną ir po to, kaip ir reikėjo tikėtis, iki rugsėjo pabaigos išgyveno registracijos patvirtinimo „nuotykius“.

„Kai Varšuvoje Lana tarp 18 čempionų klasės kalyčių laimėjo pirmąją vietą, buvo labai džiugu. Kai laimėjo Europos nugalėtojos titulą, atrodė, jog viskas nerealu. Bet, kai jai buvo suteiktas geriausio vipetų veislės atstovo titulas – buvo fantastika!“, – atslūgus čempionato karštinei pasakojo vipetų veisėja Ramunė.

„Mus sveikino draugai, pažįstami, aplinkiniai, visai nepažįstami žmonės. Konkurentai ir ne konkurentai įvertino, jog Lana laimėjo ne atsitiktinai, o esant labai stipriai gerų šunų konkurencijai. Vėliau, laimėjus tarp stipriausiųjų kurtų (varžėsi 13 gražiausių Europos čempionato dalyvių) ir Lanai tapus grupės nugalėtoja, viskas buvo lyg sapne. Na, žinote, kai šypsaisi ir verki vienu metu, bet noriu pabrėžti – nebūtų to džiaugsmo be palaikymo komandos, už tai esu be galo dėkinga“, – kalbėjo R. Šnepetienė.

Ramunė Šnepetienė prisimena, kad čempionato finale, BIS‘o ringe, viskas atrodė tobula, iškilminga. Būti su savo išveistu šunimi tarp dešimties pačių gražiausių Europos šunų – kas to nenorėtų? BIS‘o ringe ji mėgavosi renginiu ir stengėsi kuo geriau pristatyti Laną, gerai pažįstančią pergalių skonį. Juk Lana yra Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Baltijos šalių čempionė, daugkartinė veislės bei parodų nugalėtoja.

„Labai vertinu tai, kad Europos vipetų veisėjai ir augintojai dėkojo man už suteiktą laimę stebėti ringe tarp gražiausių kurtų jų mylimos veislės atstovą. Mus sveikino, vadino čempionato favoritais, labai emocingai į Laną reagavo fotografai, kai kurie užsižiūrėję pamiršdavo fotografuoti sutartas šunų veisles“, – pasakojo Ramunė.

Ne mažiau nei Lanos pergale ji džiaugiasi savo išveistų Europos šunų čempionate dalyvavusių, vipetų rezultatais.

„V.P.“ irLietuvos kinologų draugijos inf.

18:01, balandžio 24 d.