Švietimo profsąjungų atsakas tėvams: kreipkitės į ministeriją arba samdykitės mokytojus patys

Mokytojų streikas, BNS nuotr.

Gytis Pankūnas

Lietuvoje įsisiūbavus mokytojų streikams, mokinių tėvai sunerimo dėl savo atžalų, mat kai kurioje mokyklose ugdymo procesas nevyksta jau kelias savaites. LRT.lt kalbinti švietimo profesinių sąjungų vadovai tėvams pataria dėl susidariusios situacijos kreiptis į Švietimo ir mokslo ministeriją (ŠMM) arba patiems samdytis mokytojus, kurie pakeistų streikuojančius jų kolegas.

Viena tokių ugdymo įstaigų, kurioje mokytojai streikuoja jau ne pirmą savaitę – Vilniaus Žemynos progimnazija. Trečiadienį su LRT.lt susisiekusi Asta, kurios du vaikai mokosi šioje progimnazijoje, sakė, kad mokykloje streikas vyksta jau trečią savaitę.

Pasak moters, iš maždaug 1100 mokinių į progimnaziją šiuo metu ateina tik keli šimtai, mat iš 80 pedagogų joje streikuoja daugiau negu 60. Astos teigimu, Žemynos progimnazijos mokinių tėvai ne juokais sunerimę dėl to, kad yra sustojęs ugdymo procesas mokykloje.

„Yra tokios kalbos, kad, jeigu mokytojams nepavyks susitarti su Švietimo ir mokslo ministerija, tai streikas gali trukti iki vasario mėnesio. Niekas nekalba apie streiko nutraukimą ir pamokų atnaujinimą iš viso“, – baiminosi pašnekovė.

Anot jos, tėvai nutarė, kad nuo pirmadienio savo atžalas vėl ves į mokyklą. Tiesa, kaip pripažino Asta, nėra aišku, ar pamokos vyks ir kas jas galėtų organizuoti.

Šitoje situacijoje pradėjo kentėti vaikai. Mes, tėvai, labai palaikome mokytojus, tegul jie streikuoja, bet šioje situacijoje savivaldybė, mokyklos vadovybė, Švietimo ir mokslo ministerija turi pasirūpinti vaikų mokslu, pamokomis. [...] Apie streiką buvo pranešta. Tegul savivaldybė siunčia pakaitinius mokytojus. Sako, kad neturi. Tegul siunčia mokytojus iš pedagoginio universiteto. Tegul sukasi iš situacijos.

Esu prieš tai, kad vaikams per matematikos pamoką būtų leidžiama eiti į kompiuterių klasę ir žaisti kompiuterinius žaidimus. Aš noriu, kad mano vaikai per matematikos pamoką spręstų matematinius uždavinius. Tegul mokosi pagal programą ar ne pagal programą, bet kad vaikai nebūtų sukišami į aktų salę žiūrėti filmukų arba siunčiami žaisti kompiuterinių žaidimų“, – kalbėjo dviejų vaikų motina.

Ji teigė, kad dėl sustojusio mokymo proceso ir patys tėvai yra tarsi įsprausti į kampą.

„Tarkime, mano vienam vaikui yra 10 metų, o kitam – 11-ka. Aš, pagal įstatymus, savo vaikų vienų namuose negaliu palikti, taigi juos privalau vesti į mokyklą, bet mokykloje jie nėra mokomi“, – atkreipė dėmesį moteris.

Mokytojų streikas Vilniaus Žemynos progimnazijoje, BNS nuotr.

Turi du patarimus

Derybose su ŠMM dalyvaujančios ir mokytojų streikus organizuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotoja Erika Leiputė-Stundžienė, LRT.lt paklausta, kokią išeitį pasiūlytų dėl savo vaikų susirūpinusiems tėvams, nedaugžodžiavo. Jos manymu, tėvai, siekdami, kad jų atžalos ir toliau būtų mokomos, turėtų kreiptis į ŠMM.

„Pirmiausia, mano galva, (mokinių tėvai – LRT.lt) turėtų kreiptis į valdžios atstovus, kad pradėtų derybas ir susitartų su mokytojais dėl jų keliamų reikalavimų, kad visi galėtų greičiau grįžti į ugdymo procesą. Reikia kreiptis į ministeriją“, – akcentavo E. Leiputė-Stundžienė.

„Manau, kad kuo greičiau turėtų prasidėti derybos, nes mokytojai irgi labai nori grįžti ir mokyti vaikus“, – pridūrė profsąjungos atstovė.

Tuo metu LRT.lt kalbintas Lietuvos švietimo profesinės sąjungos, neorganizuojančios ir nedalyvaujančios mokytojų streikuose, pirmininkas Audrius Jurgelevičius teigė, kad tėvai, norėdami, kad nesikartotų streikai mokyklose, visų pirma, turėtų remti mokytojus.

„Tėveliai mokytojus turėtų palaikyti ne tik tada, kai mokytojų bėdos atsisuka tiesiogiai prieš juos, o ir tada, kada mokytojai dejuoja, skundžiasi, kelia problemas. Paprastai mokytojų keliamos problemos nėra labai siauros, jos nėra susijusios vien su mokytojų interesais. Galima į tas keliamas problemas žiūrėti iš šalies – laimingas mokytojas, laimingas ir mokinys“, – aiškino A. Jurgelevičius.

Anot profsąjungos vadovo, jis pats nedirbtų vietoje streikuojančio mokytojo ir savo kolegoms pavaduoti kitų mokytojų nesiūlytų. Tiesa, A. Jurgelevičiaus pažymėjo, kad viena iš išeičių, kuri leistų tęsti ugdymo procesą mokytojų streiko metu, galėtų būti pedagogų samdymas tėvų lėšomis.

Galima surasti tėvelių, mokančių istoriją, matematiką, geografiją, bet visi suprantame, kad tai bus tik pakaitalas ir vargu, ar jis bus kokybiškas. [...]

Galima surasti mokytojus. Bet nežinau, kiek Lietuvoje yra apskritai galimybių surasti mokytoją mokyklai nuolatiniam darbui, o čia juk kalbame apie neapibrėžtą laikotarpį. Nebent galima būtų surasti mokytojus 10-tokams tokiuose dalykuose, kuriuose artėja egzaminai, tarkime, matematika. Susimeti po 10 eurų ir samdai žmogų“, – apie galimas išeitis tėvams kalbėjo A. Jurgelevičius.

LRT.lt

18:01, balandžio 24 d.