Palangoje susirinkusius visos Lietuvos LIONS narius pasveikino ir prezidentas V.Adamkus (nuotraukų albumas)

„V.P.“ nuotr.

Šeštadienį Palangos gatves užplūdo „Liūtai“ – didžiausios pasaulyje klubinės labdaros organizacijos LIONS Lietuvos klubų nariai. Iškilmingoje eisenoje, su orkestru ir dainomis, jie žygiavo nuo Muzikinio fontano iki Kurhauzo, kur prasidėjo nacionalinė LIONS klubų konferencija.

Gerą žinią pranešė Skandinavijos ir Baltijos šalių LIONS klubų koordinatorė iš Norvegijos Hilde Straumsheim, kad dėl pasiektų rezultatų, užsibrėžtų tikslų ir strateginės krypties Lietuvos LIONS klubų apygarda nuo šiol priskirta Europos Šiaurės regionui, nebe Rytų.

Iš 18-os šalies miestų į Palangą susirinkusius LIONS judėjimo atstovus sujaudino prezidento Valdo Adamkaus sveikinimo žodžiai.

„Apie LIONS judėjimą sužinojau dar gyvendamas Čikagoje. Man anksti pradėjo rūpėti aplinkos apsaugos klausimai<...> Žinau, kad tarptautiniai LIONS judėjimo lyderiai irgi žvelgė toliaregiškai ir anksti ėmė rūpintis šiuo mūsų Žemės skauduliu – augančiu užterštumu – bei propaguoti aplinkos apsaugą. Dirbome skirtingus darbus, tačiau ta pačia kryptimi, - siekdami padėti mūsų planetai bei visuomenei tapti švaresnei, šviesesnei, sveikesnei“, - oficialaus sveikinimo įžangoje rašė prezidentas V.Adamkus.

Prezidento išreikšti pagarbos žodžiai už tai, kad „jūsų veikloje kilusią mintį bei pasakytą žodį seka veiksmas“, sukėlė LIONS narių plojimų audrą Palangos Kurhauze.

„Dar vienas dalykas, kuris man atrodo itin vertingas Jūsų veikloje – tai, kad esate taip arti žmonių. Kad matote ne statistiškai išvestus vidutinius duomenis, o tikras žmonių istorijas, pamatinius bendruomenių rūpesčius ir kiekvienu atveju ieškote, kaip spręsti problemas bei pakelti bendruomenių dvasią. Jūsų darbas yra svarbus. Valstybei reikia tokio „liūtų“ balso ir veiksmo, kylančio iš šviesių, pozityvių, išsilavinusių, neabejingų Lietuvos žmonių“, - sveikinimo rašte teigė prezidentas V.Adamkus.

Naujoji LIONS valdyba Kurhauze pristatė strategines LIONS veiklos kryptis ir pradėjo naują 2018/2019 metų sezoną, priesaikas davė33-jų Lietuvoje veikiančių LIONS klubų rotuojantys prezidentai bei valdyba.

„Naują aktyvų LIONS klubų veiklos sezoną pradedame su aistra. Šiandien įnauguravome du naujai įkurtus LIONS klubus – Ukmergės ir Alytaus moterų. Aktyviai ieškome daugiau bendruomenių lyderių rajoniniuose šalies miestuose, turime tikslą šiemet įkurti dar 2-3 naujus LIONS klubus – Tauragėje ir Kaišiadoryse. Norime LIONS veiklai suteikti daugiau atvirumo ir viešumo, įgyvendinti daugiau bendrų projektų tarp skirtingų LIONS klubų, skleisime informaciją apie tarptautines LIONS organizacijos paramos galimybes, daugiau palaikymo skirsime „liūtukams“ – LIONS steigiamiems vaikų ir jaunimo visuomeninės veiklos klubams LEO“, - užsidegęs svarbiausius valdybos darbus vardino naujasis Lietuvos LIONS klubų gubernatorius Gintautas Piragius.

Gubernatorius paaiškino, kad „kai Lietuvoje turėsime 35 LIONS klubus, tapsime nebe laikinąja, o pilnateise LIONS gubernija – tai suteiks Lietuvai visas teises dalyvauti tarptautinio LIONS judėjimo balsavime, valdymo organuose ir pan.“

Šeštadienio renginio metu LIONS paskelbė keturis reikšmingiausius praėjusiais metais įgvendintus visuomeninius projektus.

Tarptautinė programa LIONS QUEST pripažinta kaip efektyvi socialinių ir emocinių įgūdžių bei patyčių prevencijos programa, plačiai veikianti Lietuvos mokyklose. Tarptautinė LIONS stovyklų programa leidžia Lietuvos vaikams ir jaunimui kasmet išvykti į keliasdešimt pažintinių stovyklų užsienyje, o užsienio jaunimui susipažinti su Lietuva. Trečiuoju reikšmingu projektu išrinktas Klaipėdos Smiltės LIONS klubo kartu su savivaldybe bei vienu iš Vokietijos LIONS klubų įgyvendintas 300 tūkst. eurų vertės projektas – Klaipėdos rajone įkurti Lapių bendruomeniniai vaikų globos namai. Ketvirtas stambaus masto tęstinis projektas – Marijampolės LIONS klubo jau 8 metus organizuojamas Kalėdinis Karavanas, kurio metu Marijampolės „liūtai“ su Norvegijos LIONS klubų parama aplanko ir tikslingai paremia maždaug60 tvarkingai gyvenančių skurdžių rajono šeimų.

LIONS klubų veikloje svarbu ne tik teikti paramą žmonėms, bet ir bendrauti tarpusavyje bei ugdyti „liūtų“ lyderių savybes – dėl šių trijų motyvuojančių veiksnių LIONS klubai veikia efektyviai ir gyvuoja pasaulyje jau daugiau kaip 100 metų.

LIONS yra didžiausia pasaulyje klubinė labdaros organizacija, turinti virš 46 tūkst. klubų, vienijanti daugiau kaip 1,4 mln. narių 202 šalyse, veikianti penkiose prioritetinėse srityse: skurdo mažinimas, aplinkos apsauga, pagalba žmonėms su regėjimo negalia ir sergantiems diabetu bei onkologinėmis vaikų ligomis.

Lietuvoje LIONS organizacija visuomeninę veiklą vykdo nuo 1990 metų, 18-oje mūsų šalies miestų veikia 33 LIONS klubai, kuriuose šiuo metu yra apie 650 narių. Kiekvienais metais Lietuvos „liūtai“ surenka lėšų ir įgyvendina labdaros projektų už maždaug 1 mln. eurų, tokiu būdu stiprindami miestų ir rajonų bendruomenes.

LIONS klubų nariai save vadina „liūtais“, o pavadinimo raidės reiškia organizacijos vertybes – laisvę, intelektą ir mūsų tautų saugumą (angl. Liberty, Intelligence, Our Nations Safety).

Organizacija LIONS steigia ir vaikų bei jaunimo visuomeninės veiklos klubus LEO, kurie Lietuvoje aktyviausiai veikia Kaune bei Alytuje.

„V.P.“ inf.

18:01, balandžio 24 d.