„MG Baltic“ byla: kaltinamieji pateiks savo įvykių versijas

Eligijus Masiulis© DELFI / Andrius Ufartas

Mindaugas Laukagalis

„MG Baltic“ bylos teismo procesas įsibėgėja – prasideda liudijimų maratonas.

Numatyta, kad pirmadienį teisme pirmasis liudys buvęs koncerno viceprezidentas Raimondas Kurlianskis. Taip pat savo oficialią versiją turėtų pateikti ir eksliberalas Eligijus Masiulis bei, jei liks laiko, kiti kaltinamieji.

Paskutinio posėdžio metu tapo oficialiai aišku, kad nei vienas kaltinamasis kaltinimų nepripažįsta. Pirmadienį teisme turėtų būti pateiktos jų versijos.

Į Vilniaus apygardos teisme vykstantį posėdį susirinko visi kaltinamieji – be jau minėtų asmenų, į teismą atvyko ir buvęs E. Masiulio pavaduotojas Gintaras Steponavičius, jo politinis bendražygis Šarūnas Gustainis, buvęs Darbo partijos narys Vytautas Gapšys.

Šioje byloje taip pat kaltinami ir trys juridiniai asmenys – Liberalų sąjūdis, Darbo partija ir koncernas „MG Baltic“.

Valstybinį kaltinimą palaiko prokuroras Justas Laucius. Bylą nagrinėjančią teisėjų kolegiją sudaro Nijolė Žimkienė (pirmininkė), Jurgita Kolyčienė ir Ugnius Trumpulis.

Anksčiau kliuvo ir teisėjams, ir prokurorui

Pirmus kartus teisėjų kolegija rinkosi dar vasaros pradžioje. Atidaromasis posėdis neįvyko, nes neatvyko vienas pagrindinių įtariamųjų G. Steponavičius. Kitame posėdyje kaltinamieji prašė nušalinti ir teismą, ir valstybės kaltinimą palaikantį prokurorą Justą Laucių.

Trečiajame posėdyje kaltinamieji prašė grąžinti bylą atgal į prokuratūrą, mat esą kaltinamasis aktas surašytas subjektyviai. Taip pat Š. Gustainis prašė jam sušvelninti kardomąją priemonę (prašymas patenkintas), E. Masiulis prašė nutraukti areštą konfiskuotiems pinigams (prašymas nebuvo patenkintas).

Ketvirtajame posėdyje, įvykusiame po vasaros pertraukos, pagaliau buvo baigtas prašymų maratonas ir prasidėjo įvykių vertinimo procesas.

Jo metu E. Masiulio advokatas sakė, kad kratos ginamojo namuose metu galėjo būti pažeista Seimo nario judėjimo laisvė, mat pareigūnai esą neleido jam keliauti į tiesioginį darbą – Seimą, – kur turėjo vykti svarbūs posėdžiai.

To paties teismo posėdžio metu prokuroras J. Laucius kaltinamuosius supažindino su kaltinamuoju aktu. Perskaičius dokumentą, buvo klausta oficialios susirinkusių pozicijos – sutinka jie su kaltinimais, ar ne.

Vieni kaltinamieji (R. Kurlianskis, E. Masiulis, V. Gapšys, Š. Gustainis) sakė, kad kaltinimų nesupranta, o G. Steponavičius teigė suprantąs, kuo yra kaltinimas, bet su dokumente minėtais epizodais, kaip ir kiti jo „kolegos“, nesutiko.

Įtariama, kad R. Kurlianskis duodamas kyšius ir kitaip papirkinėdamas politikus siekė naudos koncernui „MG Baltic“.

Kaltinamajame akte minima, kad jis davė kyšius buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui E. Masiuliui (106 tūkst. eurų), buvusiam partijos nariui Š. Gustainiui (8 tūkst. eurų) ir buvusiam Darbo partijos nariui V. Gapšiui (27 tūkst. eurų).

Buvusiam E. Masiulio pavaduotojui G. Steponavičiui pareikšti kaltinimai piknaudžiavimu be kyšininkavimo.

DELFI

18:01, balandžio 24 d.