Pokyčiai „Palangos komunaliniame ūkyje“: prie bendrovės vairo stoja politikas

Palangos miesto tarybos narys Gediminas Valinevičius atsisako savo politinės karjeros bei mandato ir pradeda vadovauti vienai iš svarbiausių kurorto bendrovių „Palangos komunalinis ūkis“. Naujasis direktorius nežada staigių permainų, tačiau jų tikrai bus.

Gediminas Valinevičius politinę veiklą iškeitė į ūkinę. Jis, atsisakęs miesto Tarybos nario mandato, sėdo už UAB „Palangos komunalinis ūkis“ vairo. „V.P.“ nuotr. 

Kauta ilgametė patirtis

Iki šiol vadovavęs UAB „Kretingos vandenys“, inžinerinį išsilavinimą ir ilgametę vadovavimo patirtį sukaupęs G. Valinevičius drąsiai prisiėmė mestą iššūkį įsilingavus kurortiniam sezonui, kuomet veiklos apkrovimai siekia pačią piko viršūnę, ir stoja už UAB „Palangos komunalinis ūkis“ vairo. Vadovavimo patirties G. Valinevičius sėmėsi ne vienerius metus. Jau nuo 1996-ųjų jis vadovavo prekybos įmonei, aštuoneri metai praleisti UAB „Palangos žuvėdros“ vadovo pareigose, kuri teikė palangiškiams gydymo, poilsio ir sveikatinimo paslaugas. Daug patirties sukaupta UAB „Kretingos vandenys“, kurioje praleisti pastarieji aštuoneri metai.

G.Valinevičius tikina, jog ilgametė vadovavimo patirtis leis greitai perprasti ir naują veiklos sritį. Naujasis „Palangos komunalinio ūkio“ vadovas akcentavo, kad stengsis efektyviai koncentruotibendrovės vadybą ir finansus. „Iš šalies stebėti procesus visada lengviau, o tvarkyti, prižiūrėti, rūpintis aplinka, gerokai daugiau pastangų, gilesnio supratimo, žvilgsnio reikalaujanti veikla“, – sako naujasis bendrovės vadovas.

Stengiasi pastebėti kiekvieną kampelį

„Džiugu dirbti savame mieste, savo miesto žmonėms. Be abejo, tai didžiulė atsakomybė, mat komunalinės paslaugos Palangoje apima labai platų veiklos spektrą – tai ir daugiabučių administravimas, jų renovacija, miesto erdvių gėlynai, autobusų stotis, laidojimo paslaugos, atliekų išvežimas ir paplūdimių tvarkymas. Gerai atrodyti turime ne tik prieš visą miestą, bet ir būti patraukliu visai Lietuvai, miestas turi būti atviras, gražus ir užsienio svečiams. Juk tokias paslaugas teikianti bendrovė formuoja visą pagrindinį miesto veidą. Kiekviena iš skirtingų bendrovės veiklų turi bendrą sąlyčio tašką – tai finansai, vadyba. Šiuo metu bendrovėje dirba apie 130 žmonių, šiltojo sezono metu pajėgos kiek gausesnės. Metinis įmonės biudžetas siekia nuo trijų iki penkių milijonų eurų“, – kalbėjo pašnekovas.

„Norėčiau, kad kitą sezoną miestas atrodytų dar labiau išgražėjęs. Pagrindinis mano siekis, pakeisti ir atnaujinti miesto veidą“, – kalbėjo naujasis vadovas G.Valinevičius. „V.P.“ nuotr.

Anot jo, platus veiklų spektras suteikia daugiau galimybių generuojant finansus, juos paskirstant. Jis atviravo, kad pats labai dažnai po Palangą važinėja dviračiu, tad stengiasi pastebėt kiekvieną miesto kampelį, kiekvieną skersgatvį, o dabar, užėmęs atsakingas pareigas, į kiekvieną kurorto kampelį žiūrįs dar kitokiu žvilgsniu. Užėmus atsakingas pareigas reikės nuolat turėti tikrą ir gerokai gilesnį supratimą apie miesto tvarkymą, teks ne tik pasidžiaugti gražia aplinka, bet nuolatos galvoti, ką ir kur sutvarkyti, ką patobulinti.

Užtikrinti stabilią veiklą

Pašnekovas tikino, kad esminių pakeitimų šį sezoną tikrai nebus, nes bendrovės veikla ekonomiškai stabili, iš nuostolių traukti nieko nereikės.

„UAB „Palangos komunalinis ūkis“ yra gerai funkcionuojanti įmonė, jau pradėjusi sezono darbus, visa veikla rentabili. Vadovo pasikeitimas – stresas tiek įmonės darbuotojams, tiek visam personalui. Dabar pagrindinis iššūkis – išlaikyti ramybę, užtikrinti stabilią veiklą. Už kiekvieną sritį yra atsakingi profesionalūs darbuotojai, svarbiausia, kad jie ir toliau gerai, atsakingai dirbtų savo darbą“, - apie nuotaikas bendrovėje kalbėjo G.Valinevičius.

„Be abejonės, pasiilgsiu politiko darbo. Juk gyventojai mane išrinko, tikėjo. Tačiaupolitinę veiklą tenka iškeisti į ūkinę, tačiau dirbsiu su žmonėmis, savo miesto žmonėms“, – kalbėjo pašnekovas. Praėjusią savaitę jis pateikė Vyriausiajai rinkimų komisijai prašymą atsistatydinti iš Palangos miesto tarybos narių, dabar laukia VRK sprendimo.

G. Valinevičius sakė turįs aiškią viziją, ką dar reikėtų tobulinti įmonėje. Jis akcentavo, kadesminių pasikeitimų šio sezono metu neinicijuos, tačiau bus peržiūrėtas viešųjų tualetų darbo laikas, nuolat bus atliekami viešųjų erdvių pagražinimai. Šiuo metu stovi nenaudojama smėlio sijojimo mašina, kuri pirkta pajūrio paplūdimiams prižiūrėti, nuorūkoms, stiklo šukėms ar kitoms smulkioms šiukšlėms išrankioti. Ją reikės arba tvarkyti, arba įsigyti naują.

„Šį sezoną reikės verstis su esamais resursais, o kitą būtina atnaujinti autoparką. Svarbiausias uždavinys vadovui dabar – nenuvilti buvusių kolegų Mieto tarybos vadovų ir narių bei visuomenės pasitikėjimo. Reikia įsigilinti į bendrovės veiklos specifiką, bendraut su žmonėmis. Svarbu pateisinti aukštus lūkesčius – sezono metu dirbti sklandžiai, išlaikyti rentabilią veiklą. Baimės yra ir buvo, nes situacija nelengva. Pasiruošti darbui nebuvo laiko, reikia jau dirbti. Apie pokyčius kolektyve kalbėti per anksti, svarbu stabiliai dirbti. Reikės stengtis išlaikyti gerus santykius, profesinės veiklos balansą. Tikiuosi, pasiseks ir viskas bus gerai“, – kalbėdamas apie artėjančius iššūkius akcentavo pašnekovas.

Tikisi supratingumo ir palaikymo

„Palanga gražus, gerai prižiūrėtas miestas, svarbiausia – išlaikyti atitinkamą lygį, nepabloginti esamos situacijos“, – kalbėjo G. Valinevičius. O didžiausi pasikeitimai ir permainos gali laukti ateinančiais metais. „Norėčiau, kad kitą sezoną miestas atrodytų kitaip, dar labiau išgražėjęs. Būnant politikoje ir susitikinėjant su žmonėmis, neretai tenka išgirsti, jog miestas yra gražus, tačiau tame grožyje trūksta naujovių, permainų. Pagrindinis mano siekis, pakeisti, atnaujinti miesto veidą. Pastaruosius trejus metus trūksta Palangoje naujovių, atnaujintų gėlių kompozicijų. Bandysiu ieškoti landšafto specialistų, kurie profesionalų akimis peržvelgtų gėlynus, pasiūlytų neįprastų, kitokių miesto puošybos sprendimų. Na, o šiuo metu svarbiausia – atlaikyti vis didėjančius apkrovimus, tinkamai įsigilinti į darbo specifiką, kad gimtų prasmingos ilgalaikės užduotys ateinančiam sezonui. Džiugu sugrįžti dirbti į savo miestą, arčiau namų, tačiau imuosi šių pareigų suprasdamas savo atsakomybę prieš miestą, jo gyventojus, Tarybos narius. Todėl tikiuosi visų supratingumo ir palaikymo. Esu pratęs bendrauti su žmonėmis, spręsti jų problemas. Todėl manau, kad labai svarbu vieniems kitus išgirsti, išklausyti. Abipusis išsikalbėjimas visada atneša tam tikrų sprendimo variantų“, – sakė naujasis UAB „Palangos komunalinis ūkis“ vadovas, kalbintas pirmąją darbo dieną.

G.Valinevičius „Palangos komunalinio ūkio“ stebėtojų tarybos direktoriumi paskirtas gegužės 31 d., darbą pradėjo birželio 8 d. Jo pirmtakas Konstantinas Skietus paprašė būti atleidžiamas iš pareigų dėl ligos.

„V.P.“ inf.

18:01, balandžio 24 d.