Trys jaunieji talentai savo jėgas išbandė su geriausiomis pasaulio komandomis

Gegužės 17-21 dienomis Palangos jaunieji futbolininkai bei treneris Marselis Balasanovas neįkainojamos patirties sėmėsi aukščiausios klasės turnyruose. Jaunuosius palangiškius talentus pastebėjo Baltijos futbolo mokykla iš Latvijos, kuri ir pakvietė sudalyvauti renginiuose. Pirmieji tarptautiniai turnyrai vyko Brėmene, Vokietijoje.

Jaunieji palangiškiai pateko į tarptautinį aukšto lygio turnyrą. Komandą sudarė skirtingų klubų, skirtingų šalių atstovai. M.Balasanovo. Asmeninio archyvo nuotr.

Palangiškiai – tarptautiniame turnyre

Palangos jaunieji futbolo talentai buvo pastebėti Latvijos BFS ( Boltic Football School), kuri kvietė į labai aukšto lygio varžybas Brėmeno mieste. Į jį vyko vienuolikamečiai palangiškiai Airikas Balasanovas, Ernandas Adomavičius ir Rokas Labenskis bei jų treneris M. Balasanovas. „Kiekvienas turnyras suteikia neįkainojamos patirties, begalę įspūdžių. Jaunieji sportininkai skrido iš Rygos, o pasiekus Brėmeną juos pasitiko didžiulis autobusas. Turėjome progos susipažinti su geriausiai pasaulinio lygio treneriais, išbandyti savo jėgas, varžantis su stipriausiomis pasaulio komandomis. Nors turnyruose pergalę skynė kitų šalių klubai, tačiau visi trys palangiškiai rodė gražų žaidimą“, – pasakojo treneris.

Jaunieji palangiškiai pateko į tarptautinį aukšto lygio turnyrą. Komandą sudarė skirtingų klubų, skirtingų šalių atstovai, susižaisti jie nespėjo, o ką jau kalbėti apie kalbinį barjerą. Mažieji sportininkai turėjo atlaikyti net dvylika rungtynių. Ne visose jų šypsojosi sėkmė. Iš 12 mačų, pasiektos 5 pergalės, 5 pralaimėjimai ir 2 kartus lygiosios. Bendroje įskaitoje žaidėjai pelnė 17 vietą iš 26. „Palangiškiai savo sportinius pasiekimus demonstravo tarp tokių pasaulinio lygio vaikų futbolo ekipų, kaip antai Miuncheno „Bayern“, Londono „Arsenalas“, Lisabonos „Porto“, Londono „Tottenham“, Gelzenkircheno „Shalke 04“ bei Kelno futbolo klubas, kuris ir laimėjo turnyrą“, – savo įspūdžiais dalinosi treneris M. Balasanovas.

Nublanko visimokymai

„Teko stebėti nuostabų jaunųjų futbolininkų žaidimą. Kiekvienas klubas demonstravo puikius greičius, sportininkui būdingą greitą reakciją, mąstymą. Prieš juosnublanktų net Lietuvos vyrų komanda“, – kalbėjo M.Balasnovas.

Anot jo, kiekvienas su vaikais dirbantis treneris nuolat kelia kvalifikaciją įvairiuose mokymuose, seminaruose, tačiau šis renginys savo praktine patirtimi, vertingais patarimais gerokai pranoko bet kokius mokymus. Juolab pabendravus su tarptautinio lygio geriausiais treneriais, sužinai, kad tikrajame, profesionaliame futbole viskas gerokai kitaip nei teoriniuose seminaruose, o daugeliu atveju praktinė patirtis neigia teorines žinias.

„Šios unikalios varžybos savo prasme ir nauda viršijo gal kokių dešimties seminarų patirtį. Prieš jas gerokai nublanko visi mokymai, kuriuose dažnai einama ne visai teisinga linkme. Teorija neatitinka praktikos, mat pasaulio profesionalai dažnai žiūrį į šį sportą kitaip“, – kalbėjo M. Balasanovas.

Kontaktai sąlygojo pakvietimus

Svarbiausia, jog kelionė atnešė begalę įspūdžių tiek vaikams, tiek treneriui, o sėkmingi jaunųjų žaidėjų pasirodymai, užmegzti kontaktai sąlygojo pakvietimus į kitas tarptautines varžybas, padėsiančias išugdyti profesionalius futbolininkus, kuriais ateityje galės didžiuotis ir mūsų miestas.

„V.P.“ inf.

18:01, balandžio 24 d.