Palangos meras Š.Vaitkus: „Mašinas, reikalus, telefonus ir nuolatinį skubėjimą reiktų palikti namuose“

Dana Lukauskienė

Artėjantis kurorto sezonas sutraukia į Palangą daugybę svečių. Kurorto šventė, unikalus „Palangos Juzės“ kermošius, sporto renginiai, miesto partnerio orkestro jubiliejus verčia ypač pasitempti, susitvarkyti, tad visi palangiškiai – lyg bitelės avilyje sukasi, dirba, kad šventės praeitų aukščiausiu lygiu, o visi atvykusieji darsyk įsimylėtų šį unikalų pajūrio kampelį. Į nesibaigiančių darbų sūkurį įsisukęs miesto meras Šarūnas Vaitkus pasakoja apie vakar prasidėjusią šventę, miestą ir ateities planus.

Meras su nekantrumu laukia naujo baseino komplekso atidarymo. Pirmąsias „maudynes“ jis jau išbandė statybvietėje. „V.P.“ nuotr.

Miestas keliamas antram gyvenimui

Kaip šiemet pasisekė pasirengti kurorto sezonui?

Kiekvienam Palangoje augusiam ir gimusiam žmogui Kurorto šventė siejasi ne tik su puikiu oru, nuostabia atmosfera, muzika, linksmybėmis ir didžiuliu žmonių srautu, bet ir aktyviu darbymečiu. Be jokios abejonės, šventinė nuotaika tvyro ore. Tačiau kaip ir daugelis palangiškių esu įsisukęs į nesibaigiančių darbų srautą.

Šie metai labai užimti. Nuolatiniai susitikimai su Vyriausybės nariais, kad išsispręstų esminės problemos, tenka dažnai važinėtis į Vilnių, nes be teisės aktų, valstybės dėmesio, dažnai niekas nesisprendžia.

Kasdien pasivaikščiojęs mūsų miesto gatvėmis matau, kad kurortas gražėja, smagu, jog ir žmonės tai pastebi, rašo laiškus, dėkoja už tvarką. Tačiau svarbu yra akcentuoti, kad sėkmę lemia bendras susitelkimas, bendros visų mūsų pastangos. Džiugu, kad mūsų žmonės labai supratingi, tiek viešbučiai, tiek privatus apgyvendinimo sektoriaus atstovai nuolat atnaujina, puošia aplinką, formuoja nuostabų mūsų krašto veidą. Norėčiau, kad Palanga taptų ne tik visos Lietuvos vasaros sostinė, bet ji būtų atvira ištisus metus.

Kuo esame patrauklūs, išskirtiniai?

Prieš šešerius metus nusibrėžtose strateginėse nuostatose buvo numatyta prikelti miestą antram gyvenimui, kad jis trauktų ne vien vasarą, žmonės turėtų veiklos ir žiemą. Auga kultūros, pramogų, sporto kompleksai, dabar statome baseiną. Be kitų, žiūrovų, plačiai atvėręs duris, laukia unikalus renovuotas Gintaro muziejus.

Dar prieš šio sezono pradžią pamatėme savaitgaliais pagausėjusius žmonių srautus, džiugu, kad žmonės myli Palangą nepaisant sezoniškumo. Mes galime neabejotinai pasigirti, kad turime Baltijos jūrą, sniego baltumo smėlį, akį traukia pušynai. Puoselėjant aplinką, pasodinta apie 80 tūkst. gėlių, nuolat tvarkomi takeliai. Visos pagrindinės miesto tarnybos, UAB „Palangos Vandenys“, komunalinis ūkis, gelbėtojai tvarkosi, ruošiasi, kad mūsų mieste būtų gražu, saugu pajūryje. Dėliojamos ir policijos pareigūnų pajėgos.

Laikas parodys, kad Palanga keičiasi į gerąją pusę, o po kelerių metų nebeatpažinsime pasikeitusio, išgražėjusio miesto.

Įveikta ekstremali situacija

Kuo bus išskirtinis šis vasaros sezonas?

Rekonstruojamos gatvės, daugėja dviračių takų, pradėtas statyti miesto baseinas. Nuolat plečiasi renginių spektras, repertuaras, auga jų mastai.

Sėkmingai pavyko atkreipti Vyriausybės dėmesį į gyvybiškai mūsų miestui būtinų problemų sprendimą – gavome palaikymą ir lėšų ( 233 tūkst. eurų) erozijos pagraužtiems paplūdimiams tvarkyti. Skubos tvarka, priėmus reikiamus teisės aktus, pavyko stabilizuoti kopas, suvežtas smėlis iš Šventosios uosto. Jo papilta net 9 tūkst. kubinių metrų.

Vasariški orai prie jūros atvilioja vis daugiau poilsiautojų. Tiesa, dauguma jų dabar mėgaujasi tik saulės voniomis, o į jūrą įbristi kol kas ryžtasi vos vienas kitas. Tačiau paplūdimiai maudynių mėgėjams jau parengti – yra persirengimo kabinos, suolai šiukšlių dėžės, veikia viešieji tualetai.

Nuo gegužės 15 d. centrinėje gelbėjimo stotyje jau budi ir gelbėtojai. Jie pramogautojų saugumu rūpinasi visą parą.

Nuo birželio gelbėtojai ims budėti ir Šventosios gelbėjimo stotyje bei visuose gelbėjimo postuose. Jų kurorto paplūdimiuose iš viso įrengta 17, o budima bus iki rugsėjo 1 d.

Žmonių gausa paplūdimiuose iškelia dar vieną problemą –viešieji tualetai. Ar jie veiks šiemet pliažuose?

Paplūdimiuose jų yra tikrai nemažai. Su Aplinkos ministerija buvo sprendžiamas labai opus klausimas dėl jų legalumo. Įstatyminė bazė yra netobula, ją reikia koreguoti, kad nekiltų nereikalingų interpretacijų dėl jų legalumo. Deja, kol kas šis klausimas sprendžiamas atsainiai, reikiamų sprendimų nėra, vyksta teisminiai procesai. Kol teismas nepasisakė, jog jie nelegalūs, mes juos eksploatuosime.

Sezono metu pliažų tualetuose apsilanko per 300 tūkstančių poilsiautojų. Jei nebus gyvybiškai svarbių sprendimų, kaip tuomet? Jei neliks viešųjų tualetų, kas bus?

Be to, visuose viešuosiuose tualetuose iš čiaupo bėga kokybiškas geriamasis vanduo, jo poilsiautojai gali prisipilti ir drąsiai gerti. Nors maudytis dar ankstoka, Palangos gelbėjimo stoty veikia per 20 dušo kabinų. Tačiau mūsų kraštas išskirtinis tuo, kad Baltijos jūra nėra itin sūri, joje maudytis gera, negraužia odos druskos, todėl dušo kabinomis naudojamasi vangiai, labai didelio poreikio praustis jose nėra.

Ar bus Palangoje paplūdimių, pritaikytų augintiniams?

Aplinkos ministerija vis dar nepriima reikiamų sprendimų, kad Palangoje būtų įrengtas paplūdimys, kuriame galima ilsėtis su gyvūnais. Jį planuojama įrengti nuo Nemirsetos bei Šventosios paplūdimio ruožuose. Jei bus priimti reikiami sprendimai, iki Joninių jau turėtų tokie atsirasti. Tuomet išvykstantiems prie jūros palangiškiams ir svečiams nereiks rūpintis, kur palikti augintinius.

Po kurortą – pėsčiomis

Vairuotojai, vystantys į Palangą, atkreipia dėmesį į tai, kad vykdoma įvažiavimo į kurortą – Kretingos gatvės – rekonstrukcija. Ar nesudarys kamščių įvažiavimo į kurortą rekonstrukcija?

– Labai gaila, bet žvelgiant į ilgalaikę perspektyvą neretai tenka kažką paaukoti. Šiuo atveju – vasaros pradžią. Tikiuosi, kad laikini nepatogumai nepaveiks šventinės nuotaikos. Pats esu Palangoje gimęs, augęs, myliu savo miestą, todėl noriu, kad jis dideliais žingsniais žengtų į priekį.

Įvažiavimo rekonstrukcijos vyksta labai greitai, jau beveik sutvarkyta viena kelio juosta, ji paruošta asfaltuoti, panaikintas šviesoforas. Šiuo metu čia formuojama kelio konstrukcija, klojami lietaus nuotekų tinklai, montuojama pralaida per Rąžės upelį.Kelio konstrukcijos formavimo bei šaligatvių tiesimo darbai vyksta ir šio projekto apimtyje rekonstruojamoje Klaipėdos plento atkarpoje.

Iki Joninių, jei viskas vyks dabartiniais tempais, bus išasfaltuotos net dvi eismo juostos. O kalbant apie eismo grūstis, neseniai grįžau iš Vilniaus, kur dalyvavau Seimo Ekonomikos komitete, pačiam teko strigti pusantros valandos gatvės, kuri net nėra remontuojama, kamštyje. Mes tokių problemų neturime.

Norintieji išvengti tvarkomos gatvės atkarpos, į kurortą vykti gali kitais keliais. Į Palangą patogiai galima įvažiuoti ne tik Kretingos gatve – vengiant rekonstruojamos gatvės atkarpos, iš Kretingos pusės atvykstantys vairuotojai gali rinktis Palangos aplinkkelį, ir į kurortą įvažiuoti iš Palangos oro uosto pusės. Vykstantieji iš Klaipėdos pusės gali rinktis kelią pro Nemirsetą.

Labai daug problemų yra vien mūsų galvose. Iš tikrųjų problemos nėra tokios baisios, didelės ir neįveikiamos. Pozityvus mąstymas, kantrybė ir šypsenos padės įveikti visus nesklandumus, kad atlikus būtiniausius darbus mūsų miestas sužibėtų kitomis spalvomis. Norėčiau, kad į kurortą žmonės atvyktų pailsėti, pasivaikščioti pėsčiomis ar pasivažinėti dviračiu. Mašinas, reikalus, telefonus ir nuolatinį skubėjimą reiktų palikti namuose. Šiuo tikslu ir yra tvarkomi dviračių takai, veikia daug dviračių nuomos punktų.

Apžvalgos aikštelė bokšte ir sutvarkytas „Anapilis“

Palanga atostogautojams siūlo ir naujų pramogų bei poilsio erdvių? Kokias iš jų išskirtumėte

Viena iš naujovių, kurią šią vasarą savo svečiams siūlo Palanga, – Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios bokšte įrengta apžvalgos aikštelė. Apsilankius joje, pramogautojams atsiveria Palangos vaizdas iš daugiau nei 20 metrų aukščio.

Apžvalgos aikštelėje galima ne tik pasigrožėti Palanga iš paukščio skrydžio (pro bokšto langus matyti miesto panorama bei jūra), bet ir, pakėlus akis į viršų, visai iš arti išvysti įspūdingo dydžio bažnyčios varpus bei jų mechanizmą, kadangi lankytojams skirta zona įrengta būtent varpų aikštelėje. Bokšto apžvalgos aikštelėje įrengti ir du monokliai-teleskopai.

Norintieji patekti į 21,4 metro aukštyje įrengtą apžvalgos aikštelę, šį atstumą turi įveikti laiptais. Pasigrožėti yra kuo ir pakeliui – tarpinėje laiptų aikštelėje galima apžiūrėti bažnyčios laikrodžio mechanizmą bei perskaityti laikrodžio naudojimo instrukciją.

Dar viena šiųmetė naujovė – sutvarkyta vienos iš gražiausių Palangos vilų – „Anapilio“ ­aplinka. Apsilankiusieji šioje miesto erdvėje neabejotinai panorės pasižvalgyti po viloje įsikūrusį Kurorto muziejų.

Sutvarkytoje „Anapilio“ teritorijoje įrengti retro stiliaus stovai dviračiams, suolai, šiukšlių dėžės, įrengti ir nauji apšvietimo stulpai. Teritorijos apšvietimas suprojektuotas taip, kad akcentu taptų „Anapilis“: šviestuvų skleidžiama šviesa nukreipta taip, kad išryškintų pastatą bei atskiras jo detales – stogo kraigą, smailę, medžio raižinius. Kiti šviestuvai apšviečia liepų alėją bei pėsčiųjų takus.

Tvarkant vilos aplinką, didelis dėmesys buvo skirtas ir želdiniams ­– vilos teritorija buvo papildyta naujais pušų sodinukais, pasodinta ir žydinčių gėlių.

Ateina ir užsienio kapitalas

Su kokiais iššūkiais susiduriate sprendžiant šios šventės gausybės svečių priėmimo problemas?

Tikrai turėsime nemažai svečių, ypač šį savaitgalį. Atvyksta garbingi svečiai iš Izraelio. Jau įsikūrė 23 vaikų grupė iš Eilato miesto. Jie gyvena palangiškių šeimose. Vaikai atvyko iš kitokio klimato, kur oro temperatūra vasarą siekia 45 laipsnius karščio. Mūsų 20 laipsnių šilumos jiems primena žiemą. Palanga vaikus sužavėjo ne tik nuostabia jūra, bet ir savo žaluma. Šiandien pasveikintipalangiškių atvyksta ir Izraelio ambasadorius Amiras Maimonas.

Tradicinisfestivalis „Sportas visiems“ į Palangą sukvietė per 6000 dalyvių, o ką jau kalbėti apie jų tėvelius, palaikymo komandas. Tačiau visi rado nakvynės vietų viešbučiuose, poilsio namuose, privačiame sektoriuje.

Tradicinės kurorto šventės metu įvyks per 100 renginių. Nuo sportinių varžybų, iki unikalių parodų, rekordų siekimo. Pasirašyta sutartis su „Lietuvos balso“ organizatoriais padės garsinti Palangos vardą visos Lietuvos mastu, mat čia vyks grandiozinis šio televizijos projekto atidarymo renginys, o žiemą gruodžio mėnesį – uždarymas.

Gal galėtumėte įvardinti mūsų stipriausias puses?

Be abejo, geri orai ne kiekvieną vasarą lepina mus, tad mes tiesiog privalome pasauliui įrodyti, kad esame geriausi, o mūsų kraštas daug kartų lenkia Europos kurortus, mes nestovime praeityje, o sparčiais žingsniais judame į priekį. Aptarnavimo sferoje dirba šilti, paslaugūs žmonės, poilsiautojus džiugina sutvarkyta infrastruktūra bei paslaugų gausa ir kokybė.

Džiugu, kad Palangą pastebi ir stambių Amerikos viešbučių tinklų atstovai, kaip antai „Marriot֧“, kurie ketina pas mus statyti savo viešbučių kompleksą. Jis bus išskirtinis tuo, kad poilsiautojai galės mėgautis ne chloruotu, o natūraliu jūros vandeniu. Vyriausybė perdavė Palangai jūros vandens siurblinę prie „Auskos“, o nuo jos nutiestos trasos siekia 1 km 700 metrų.

„Palangos vandenys“ jau vykdo trasos tyrimus, fiksuoja joje pažeidimus, atlieka bandymus, kad 2020 metus palangiškiai jau galėtų mėgautis „Marriot “viešbučio didžiuliu Spa kompleksu su jūros vandeniu.

Šiuo metu sprendžiamas Šventosios uosto atgaivinimo klausimas. Seimas svarsto įstatyminius pakeitimus, kurie leistų Šventosios uostą perduoti Savivaldybės žinion. Mes ketiname parengti didžiulę projektinę paraišką Europos Sąjungos lėšoms, kad atgimtų ilgą laiką užmirštas Šventosios uostas. Džiugu, kad šią iniciatyvą palaiko Vyriausybė ir jos vadovai, Palangai neabejingas ir Seimas. Tačiau viskam reikalingos pastangos, darbas, vizitai į Vilnių ir geri derybiniai įgūdžiai.

Džiaugtis gražėjančiu miestu

Ko palinkėtumėte palangiškiams?

Norėčiau visiems palinkėti gražios, sėkmingos vasaros, saulėtų dienų, gerų, prasmingų darbų, kad pavyktų pritraukti kuo daugiau žmonių, aktyviai dirbti, užsidirbti. Kad Palanga patrauktų savo šiluma, gera nuotaika, o po kelerių metų drąsiai galėtume džiaugtis nebeatpažįstamu, atnaujintu vis gražėjančiu mūsų miestu.

18:01, balandžio 24 d.