Ką reiškia motinos diena praeiviams?

Pirmą gegužės sekmadienį – motinos diena. Ši šventė lietuviams žinoma dar nuo senų senovės. Šią dieną motinas sveikina vaikai ir vyrai, tądien jie stengiasi už jas atlikti visus namų ruošos darbus. O ką ši šventė reiškia Jums? Mielai savo mintimis apie motinos dieną sutiko pasidalinti gatvės praeiviai.

Motinos sąvoka nuo senų laikų iki dabar labai pakito. Iš liaudies dainų žinome, kad visi rūpesčiai anksčiau krisdavo ant motinų pečių. Jos prižiūrėdavo visą ūkį, dirbdavo visus namų ruošos darbus, augindavo vaikus. Dabar motina siejama su savarankiška moterimi. Lietuvoje moterys užima net pačius aukščiausius valstybinius postus. Tad joms skiriama ne tik šeimos židinio sergėtojos funkcija, bet ir sėkmingos vadovės, verslininkės ar darbuotojos vaidmuo. Mamos rankos mus lydi nuo pat vaikystės, mamos stengiasi mus užauginti dorais žmonėmis, tad sveikinti jas yra tikrai būtina. O kokių staigmenų savo mamoms yra parengę mūsų miesto praeiviai?

Elžbieta iš Vilniaus:

Esu vienturtė, o tai labai įpareigoja būtinai nepamiršti savo mamos. Manau, kad minėti šią dieną yra būtina. Dažnai stengiuosi nustebinti savo mamą ir per kitas šventes – ją lankau per gimtadienį, vardadienį, kitas šeimai svarbias šventes. Šią motinos dieną sutiksime gana kukliai, aplankysiu mamą su visa savo šeima, nes jai yra didelis džiaugsmas ne tik mus visus sutikti, bet ir pamatyti mano vaikus, jos anūkus. Pasveikinsiu ją gėlių puokšte, gal dar pridėsiu kokią šiltą smulkmenėlę. Bet džiugiausia mamai būna ne dovanos, o šeimos aplankymas, dėmesys.

Jonas, palangiškis:

Kaip sveikinsiu savo mamą dar nežinau, norėčiau nupirkti gėlių, gal šokolado. O gal ją pasveikinsiu gražiais žodžiais. Norėčiau savo mamai palinkėti laimės, geros nuotaikos ir ištvermės. Didelės tolerancijos ir supratingumo, kad labai nepyktų, jei kuo įskaudinsiu, nuvilsiu. Manau, kad mano mama yra pati geriausia, ji tikrai verta gėlių ir gerų žodžių.

Jake iš Velso:

Negaliu dabar tiksliai pasakyti, kuomet Jungtinėje Karalystėje švenčiama Motinos diena. Būtinai parėjęs namo pasidomėsiu. O į Palangą aš atvykau iš Velso. Tai labai gražus miestas, čia ilsiuosi kartu su savo mergina lietuvaite. Dabar jos kaip tik laukiu. Šeima man yra be galo svarbi. Mūsų šalyje labai svarbios šeimos šventės, kuomet dėmesys mamai būtinas. Mano manymu, per mamos dieną reikia mesti į šalį visus darbus, atidėti visus planus ir aplankyti savo brangiausią žmogų, kartu praleisti laiką, papietauti.

Jana iš Slovėnijos:

Slovėnijoje mamos diena švenčiama kovo mėnesį. Dažniausiai savo mamas sveikiname gėlėmis, rūpinamės, kad joms tą dieną sumažėtų namų ruošos darbų, stengiamės pakviesti į kavinę, kad nereikėtų gaminti. Į Palangą aš atvykau iš Slovėnijos, šiuo metu savanoriauju viename Latvijos jaunimo centre, bet gavus kelias dienas išeiginių, nutariau aplankyti kaimynines šalis ir miestus. Dvi dienas praleidau Nidoje, dabar – savaitgalis Palangoje. Manau, kad savanorystė, buvimas EVS (European Voluntary Service) savanoriu padeda praplėsti akiratį, įgyti reikiamų žinių ir įgūdžių, darbo patirties. Visiems jauniems žmonėms rekomenduočiau įsilieti į savanorišką veiklą, bet kartu ir nepamiršti savo šeimos.

Jonas iš Vilniaus:

Mama yra svarbiausias žmogus, nuo kurio viskas prasideda. Be mamos nebūtų nė vieno iš mūsų: nebūtų manęs, jūsų, netgi mūsų vaikų. Man motinos diena yra proga pasveikinti ne tik savo mamas, bet ir žmonas, dukteris, kurios taip pat yra būsimos mamos. Juk mama – svarbiausias žmogus kiekvieno mūsų gyvenime. Manau, kad šiemet Motinos dienos proga savo žmonai nupirksiu gėlių, pakviesiu į restoraną šventinių pietų. Savo mamos taip pat nepamiršiu. Pasistengsiu jai paskambinti, pasveikinsiu telefonu.

Kalbino Dana Lukauskienė

18:01, balandžio 24 d.