8 gyvūnai, kurie turi daugiau bendro su žmonėmis, nei kada esate pagalvoję

Spalio 4-ąją pasaulyje minima gyvūnų diena. Jos metu žmonės švenčia draugystę su pūkuotąja, šliaužiojančia, ropojančia, skraidančia, riaumojančia planetos dalimi, kuri praturtina mūsų gyvenimus. Jei iki šiol ši data jums nieko nereiškė, tai nuo šiandien šia proga turėtumėte pietums suvalgyti bent jau vienu kotletu mažiau arba į darbą eiti avint ne odinius batus. Pateikiame faktus apie gyvūnus, kurie turi daugiau bendro su žmonėmis, nei kada nors buvote pagalvoję.

1. Šimpanzės

2005 metais atlikti tyrimai parodė, kad šimpanzės turi nuo 98,6 iki 99 proc. mūsų DNR. Be to, patelės šimpanzės pasižymi reprodukciniu ciklu, panašiu į moterų, o nėštumas trunka maždaug 8 mėnesius.

2. Bonobos

Vos prieš keletą metų buvo atskleista, jog bonobos nuo šimpanzių skiriasi labai minimaliai. Tai reiškia, kad su savo DNR jos beveik taip pat artimos žmogui kaip ir šimpanzės. Be to, bonobos pasižymi itin dideliu emocionalumu, o tai tik daro jas panašesnes į mus.

3. Gorilos

Žmonės su šiais didingais draugais dalijasi net 98 proc. savo genetinės sekos. Mokslininkai mano, kad prieš dešimt milijonų metų žmonės ir gorilos atsiskyrė nuo bendro protėvio, todėl iki šių dienų tebeturime daug bendro su šiais praeities broliais. Be to, gorilos gali užsikrėsti peršalimais ar panašiais susirgimais, tačiau kai kurie bendri mūsų genai žmonėms sukelia tokias ligas kaip dimensija, o goriloms ne.

4. Orangutanai

97 proc. - tiek savo DNR dalijamės su šiais mielais raudonplaukiais. Pasirodo, patinai orangutanai turi nemažai bendrų elgesio panašumų su tam tikra grupe vyrų: pavyzdžiui, prieš pradėdami muštynes jie puola daužyti ir laužyti po ranka papuolusius daiktus, taip tarsi bandydami pademonstruoti savo pranašumą. Kai ką primena, tiesa?

5. Gibonai

Tai Pietų Azijos medžiuose gyvenantys padarėliai. Nedidelės, lieknu liemeniu ilgarankės beždžionės, lengvai keliaujančios medžių šakomis. Vieno tyrimo metu buvo nustatyta, kad gibonai naudoja bent 26 garsų, panašių į dainas, kurias pirmieji žmonės panaudojo prieš 1,8 milijono metų.

6. Lemūrai

Lemūrai tokie panašūs į žmones, kad greičiausiai išsivystėme iš to paties protėvio. Deja, daugiau nei 70 proc. visų lemūrų rūšių šiuo metu kyla pavojus, o didžiausias jų mirčių kaltininkas - žmogus.

7. Katės

Tikriausiai dauguma žmonių mano, jog šunys yra mums artimesni, tačiau visgi rainosios murklės turi kone 90 proc. mūsų genų. Galbūt katinas, kasdien besiglaustantis jums prie kojų, sąmoningai įsiliejo į jūsų šeimą, kadangi surinkti įrodymai teigia, jog prieš 10 tūkstančių metų katės savo noru apsigyveno fermerių namuose, tikėdamosis gauti papildomos apsaugos ir maisto.

8. Karvės

Ir kas būtų pagalvojęs, kad su šiomis dailiai nuaugusiomis merginomis mes taip pat dalinamės net 80 proc. DNR. Taigi tai puiki diena bent iš pagarbos genetiniam panašumui ateinančias 24 valandas duoti karvėms užsitarnauto poilsio ir nepirkti/nevartoti pieno produktų.

18:01, balandžio 24 d.