VRM imasi pokyčių – atsisako Poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“

VRM imasi pokyčių – atsisako Poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“

Įgyvendinant Vyriausybės programą, vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės sudaryta Viešojo valdymo tobulinimo grupė įvertino Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pavaldžių įstaigų vykdomą veiklą ir funkcijas. Atsižvelgiant į pateiktas išvadas bei dar 2016 m. Konkurencijos tarybos išsakytas pastabas dėl ydingos praktikos išskirtinėmis sąlygomis teikiant valstybės paslaugas, nuspręsta atsisakyti penkių viešųjų įstaigų (VŠĮ), kurios atlieka ministerijai nebūdingas funkcijas.

VšĮ Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmai, VšĮ valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centras „Dainava“ ir VšĮ VRM Poilsio ir reabilitacijos centras „Pušynas“ bus likviduotos, o jų turtas perduotas Turto bankui. Kartu su pareigūnų bendruomene per 2022 m. bus parengtas profesinių ligų prevencijos ir reabilitacijos paslaugų teikimo modelis, kuris atlieps pareigūnų poreikį laiku gauti aukščiausios kokybės paslaugas. Planuojama didinti finansavimą pareigūnų reabilitacijos paslaugoms ir siekti, jog jų kasmet gautų bent 10 proc. pareigūnų.

„Nepriimtina, kad pareigūnai paskirtos reabilitacijos turi laukti trejus metus. Iki šiol gajos nomenklatūrinės tradicijos stabdo pokyčius ir mažina reabilitacijos paslaugų prieinamumą pareigūnams. Ministerijos rūpestis ir atsakomybė yra pareigūnų sveikata, o ne poilsio namų administravimas. Reabilitacijos paslaugos pareigūnams turi būti prieinamos skaidriai, greitai ir kokybiškai“, – teigia vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Pasak ministrės, VRM priklausančios sanatorijos gyvena iš komercinės veiklos ir tik nedidelė dalis jų teikiamų paslaugų tenka VRM pareigūnams. Taigi šių sanatorijų paslaugos orientuotos į plačiosios visuomenės ir privilegijuotų asmenų, o ne į  pareigūnų poreikius. Pavyzdžiui, paaiškėjo, kad 2020 m. „Pušyno“ reabilitacijos paslaugomis iš 15 tūkst. pareigūnų pasinaudojo vos 429 pareigūnai. Panaši ir „Dainavos“ situacija – čia praeitais metais reabilitacijos paslaugų suteikta 459 pareigūnams, o valstybės tarnautojų kvalifikacijos kėlimo paslaugų – vos 18 pareigūnų.

Peržiūros metu nustatyta, kad iš visų VRM pavaldžių įstaigų mažiausią dalį paslaugų vidaus reikalų sistemai suteikia Kultūros, pramogų ir sporto rūmai – 2021 m. nesudaryta nė viena sporto paslaugų arba kultūros srities sutartis. Minėtuose rūmuose dėl neapšiltintų pastato sienų susidaro dideli šildymo kaštai, todėl dar 2014 m. buvo atjungtas daugelio patalpų šildymas ir dabar veiklai ištisus metus naudojama tik apie 46 proc. pastato ploto.

VRM atsisako savininko teisių ir į nemokiu pripažintą VšĮ Bendrystės ir socialinių inovacijų centrą bei BĮ koncertinę įstaigą VRM Reprezentacinį pučiamųjų orkestrą. Bendrystės centro socialinės veiklos bus tęsiamos kitomis formomis, o Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia liks ir toliau pavaldi VRM. Reprezentacinis pučiamųjų orkestras nebus likviduojamas – jis grįš Policijos departamento žinion, iš kur istoriškai kildinamas. Orkestrui kasmet skiriami VRM asignavimai sudaro šiek tiek daugiau nei 0,5 mln. eurų. 

VRM nebūdingas paslaugas teikiančių įstaigų likvidavimo planą ministrė aptarė su minėtų įstaigų vadovais ir pareigūnų profesinėmis sąjungomis. Numatomiems pokyčiams įgyvendinti numatytas vienų metų pereinamasis laikotarpis. Vidaus reikalų sistemoje iš viso yra 38 pavaldžios įstaigos, veikiančios kaip atskiri juridiniai asmenys.

Vidaus reikalų ministerija vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė VšĮ VRM Poilsio ir reabilitacijos centras „Pušynas“ likvidavimas Turto bankas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936