Po reabilitacijos Palangoje mamą ištiko šokas: darbuotoja vaiką galėjo užkrėsti atvira tuberkulioze

V.Skaraičio nuotr.
V.Skaraičio nuotr.

Žinia apie vaikų reabilitacijos sanatorijoje „Palangos Gintaras“ atvira tuberkulioze užsikrėtusią darbuotoją pacientų tėvams sukėlė didžiulį nerimą.

Paaiškėjo, kad su pavojinga liga sergančia sanatorijos darbuotoja sąlytį turėjo mažiausiai 165 pacientai ir 8 bendradarbiai. Dalis jų apie tai sužinojo tik dabar.

Portalas lrytas.lt jau rašė apie tai, kad šiaulietė, kurios du vaikai gydėsi pas minėtosios sanatorijos darbuotoją, apie artimą kontaktą su sergančia specialiste sužinojo tik po kone metų. Apie tai galite paskaityti čia.

Dabar į portalą kreipėsi dar viena minėtosios sanatorijos paciento mama, panorusi išsaugoti anonimiškumą.

„Aš su vaiku rudenį gulėjau Palangos reabilitacijos centre „Palangos Gintaras“. Vaikui buvo atliekamos labai geros procedūros, po reabilitacijos ilgą laiką nesirgo“, – pasakojimą pradėjo mama.

Tačiau šią savaitę moteris sulaukė nerimą sukėlusio skambučio iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento Kretingos skyriaus. Mamai pranešta, kad vaikui procedūras atlikusi darbuotoja sirgo tuberkulioze.

„Aš šoke. Mano vaikas gali būti užsikrėtęs šia liga.

Šis incidentas yra slepiamas, o centro darbuotojai skambina visiems pagal sąrašą, kurie lankėsi toje procedūroje. Šiuo metu mes visi turime atlikti tuberkuliozės tyrimą“, – piktinosi mama.

Anot moters, susirgusios darbuotojos procedūras lankė labai daug vaikų, o pasekmės sveikatai neaiškios.

„Jeigu tyrimas parodys, kad vaikas užsikrėtęs, ketinu kreiptis į teismą“, – grasino mama.

Apie „Palangos gintare“ tuberkulioze susirgusią darbuotoją portalas lrytas.lt kalbėjosi su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Rima Šimkuviene.

– Kiek iš viso nustatyta pacientų, turėjusių sąlytį su minėtąją darbuotoja ir ar tyrimas tebetęsiamas?

– Informuojame, kad epidemiologinis tyrimas tęsiamas. Įvertinus Sanatorijos pateiktus duomenis, nustatyti 165 pacientai ir 8 darbuotojai galimai turėję artimą sąlytį su susirgusiu darbuotoju.

Šiuo metu jau susisiekta su beveik visais sanatorijos pacientais, galimai turėjusiais kontaktą su susirgusiu darbuotoju. Pacientų tėvai informuojami ir konsultuojami telefonu, jie nukreipiami pas šeimos gydytojus dėl sveikatos būklės įvertinimo. 9 nuotr.Sanatorija „Palangos Gintaras“.

– Ar ištirti ir darbuotojos kolegos? Ar jie sveiki?

– NVSC Klaipėdos departamento duomenimis, galimai artimą sąlytį turėję darbuotojai yra sveiki.

– Ar tuberkuliozė nustatyta bent vienam sąlytį su minėtąja turėjusiam asmeniui?

– Šiuo metu iš asmens sveikatos priežiūros įstaigų yra gauta informacija tik apie 9 pasitikrinusių asmenų sveikatos būklės įvertinimo rezultatus.

Informacijos, kad bent vienam galimai artimą sąlytį su susirgusius turėjusiam asmeniui būtų diagnozuota tuberkuliozė, neturime.

– Gal žinoma, kada darbuotojai patvirtinta tuberkuliozė, kaip ji užsikrėtė ir kiek laiko dirbo sirgdama?

– Pažymime, kad informacija apie susirgusį asmenį buvo gauta šiais metais, prieš pat paskelbiant karantiną Lietuvos Respublikos teritorijoje, todėl asmens sveikatos priežiūros įstaigos įvertinti asmenų, galimai turėjusių artimą sąlytį su susirgusiu asmeniu, sveikatos būklę bei suteikti galimybę pasitikrinti dėl tuberkuliozės nebūtų galėjusios.

Atkreiptinas dėmesys, kad dauguma žmonių, užsikrėtusių tuberkuliozės bakterijomis, suserga tuberkulioze po keleto metų, dėl kokių nors priežasčių nusilpus jų imuninei sistemai.

Dauguma tuberkuliozės bakterijomis užsikrėtusių žmonių tuberkulioze nesuserga visai, kadangi užsikrėstų žmonių organizmas sugeba kovoti su bakterijomis ir neleidžia joms augti. Bakterijos tampa neaktyvios, bet jos išlieka gyvos organizme ir gali suaktyvėti vėliau. Todėl atliekant atvejo epidemiologinę diagnostiką dažnai infekcijos šaltinio nustatyti neįmanoma.

– Ar darbuotoja šiuo metu pasveiko ir, ar šiuo metu vėl dirba „Palangos Gintare“?

– Dėl informacijos, ar asmuo, kuriam buvo diagnozuota tuberkuliozė, pasveiko, teikimo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistams teisės aktai nenumato.

Apie darbuotojo pasveikimą ir grįžimą į darbą sprendžia gydantis gydytojas.

 – Pacientų tėvai labai bijo, kad jų vaikai galėjo būti užsikrėtę. Kokia yra tikimybė, kad jie galėjo užsikrėsti tuberkulioze?

– Užsikrėtimo tuberkulioze tikimybė priklauso nuo kontakto su sergančiu asmeniu pobūdžio ir trukmės.

Didžiausią tikimybę užsikrėsti tuberkulioze turi asmenys, ilgą laiką buvę vienoje patalpoje su sergančiu tuberkulioze asmeniu (kartu gyvenantys šeimos nariai, bendradarbiai ar draugai).

Ne visi su atvira plaučių tuberkulioze sergančiu asmeniu kontaktą turėję asmenys suserga. Tikimybė, kad užsikrėtęs tuberkulioze žmogus susirgs siekia 5–10 proc.

Giedrė Balčiūtė,

Po reabilitacijos Palangoje mamą ištiko šokas: darbuotoja vaiką galėjo užkrėsti atvira tuberkulioze, nuotrauka-1
TUBERKULIOZĖ ATVIRA TUBERKULIOZĖ PALANGA SANATORIJA IŠSKIRTINIAI TEKSTAI Palangos gintaras
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,939