Palangoje maudytis saugu – vandens kokybė atitinka higienos normas

Palangoje maudytis saugu – vandens kokybė atitinka higienos normas

Palangos miesto maudyklų vandens kokybė atitinka higienos normas, tad naudytis kurorto paplūdimiuose yra saugu.

Palangos maudyklų vandens kokybės stebėsena vykdoma kiekvieną maudymosi sezoną kas dvi savaites. Paskutiniai tyrimai buvo atlikti š. m. birželio 22 d. Remiantis šių tyrimų duomenimis, Palangos miesto maudyklų vandens kokybės mikrobiologiniai rodikliai neviršijo Lietuvos higienos normoje reglamentuotų vandens kokybės reikalavimų. Nuolaužų, plūduriuojančių medžiagų, dervų likučių, stiklo, plastiko, gumos ir kitų atliekų vandens paėmimo vietose nenustatyta.

Maudymosi sezono metu vandens kokybė reguliariai yra tiriama Palangos bendrajame paplūdimyje ties Birutės parku, bendrajame paplūdimyje ties Rąžės upės žiotimis, Palangos bendrajame ir moterų paplūdimiuose bei Šventojoje.

Vadovaujantis Lietuvos higienos norma „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“, iš kiekvienos maudyklos vienas vandens mėginys turi būti paimtas prieš pat kiekvieno maudymosi sezono pradžią, o per maudymosi sezoną turi būti paimti ir ištirti ne mažiau kaip 8 mėginiai iš kiekvienos paminėtos vandens bandinių paėmimo vietos.

Pirmas Palangos miesto maudyklų vandens mikrobiologinis mėginys šiais metais buvo paimtas gegužės 25 d., vandens kokybė atitiko higienos normos reikalavimus. Kiti vandens bandiniai ištirti imami kas dvi savaites pagal maudyklų stebėsenos kalendorinį grafiką.

Maudyklų vandens kokybė vertinama pagal du mikrobiologinius parametrus: žarninius enterokokus ir žarnines lazdeles. Atsižvelgiant į HN 92:2018 reikalavimus, žarninių enterokokų turi būti ne daugiau kaip 100 kolonijas sudarančių vienetų 100 ml vandens, o žarninių lazdelių – ne daugiau kaip 1000 / 100 ml vandens. Taip pat atliekamas fizikinių-cheminių rodiklių vizualinis stebėjimas: atliekos, nuolaužos, plūduriuojančios medžiagos, spalva, skaidrumas. Kas dvi savaites Palangos bendrojo paplūdimio Birutės parko ruože pagal Mėlynosios vėliavos normatyvus atliekamas cheminis vandens tyrimas – naftos tyrimas.

Kartą per mėnesį yra atliekami paplūdimių parazitologiniai smėlio tyrimai - kirminų kiaušinėlių ir lervų paplūdimiuose neaptikta. Pagal atliktus parazitologinius tyrimus visų tirtų Palangos miesto savivaldybės paplūdimių smėlio kokybė atitiko higienos normos reikalavimus.

Higienos normos Maudynės jūroje Palanga Vanduo jūroje
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938