„Valdiškas“ Palangos kurorto muziejaus darbo laikas: kai poilsiautojų gausa – nedirba

„Valdiškas“ Palangos kurorto muziejaus darbo laikas: kai poilsiautojų gausa – nedirba

Dauguma muziejų veikia savaitgaliais, tačiau duris poilsiui užveria, pavyzdžiui, pirmadienį. Tik ne Palangos kurorto muziejus. Poilsiautojams, panorusiems šeštadienį ar sekmadienį pasižvalgyti po eksponatus, teks pabučiuoti spyną. Net ir penktadienį muziejus dirba kaip eilinė valdiška įstaiga – iki 15.45 val. Muziejaus vadovė paaiškino, kad tai netrukus pasikeis – įrengiama ekspozicija.

Į redakciją kreipėsi vilnietis Ramūnas, šiuo metu atostogaujantis Palangoje. Jį nustebino žinia, kad kurorto muziejus gali sau leisti prabangą nedirbti savaitgaliais – tuomet, kai į pajūrį suplūsta turistų bei poilsiautojų minios. Juk dauguma muziejų savo darbo laiką derina prie lankytojų srauto. Ne vienas muziejus atveria duris savaitgaliais, tačiau užveria jas pirmadieniais ir/ar antradieniais. Palyginimui, populiarusis Palangos gintaro muziejus vasarą dirba nuo antradienio iki sekmadienio (nuo 10 iki 19 ar 20 valandos). Savaitgaliais lankytojų laukia ir Antano Mončio namas-muziejus. O štai Palangos kurorto muziejus šeštadieniais ir sekmadieniais neveikia. Netgi penktadienį įstaigos darbo laikas primena jos steigėjos – Palangos miesto savivaldybės – „valdišką“ darbo laiką: durys uždaromos itin anksti – 15.45 val. Kitomis dienomis muziejus dirba nuo 8 iki 17 val. Turi ir įprastą pietų pertrauką – nuo 12 iki 12.45 val.

15min pasidomėjo, kodėl priimtas toks poilsiautojams neparankus muziejaus veikimo laikas.

Palangos kurorto muziejaus vyriausioji fondų saugotoja, laikinai einanti direktoriaus pareigas, Virginija Paluckienė paaiškino, kad muziejaus darbo valandos sutampa su įstaigos administracijos darbo laiku dėl šiuo metu muziejuje rengiamos nuolatinės ekspozicijos. Todėl ir didžioji dalis muziejaus patalpų lankytojams yra visiškai uždaros. Iki tol, kol buvo pradėti ekspozicijos įrengimo darbai, muziejaus darbo valandos nebūtinai sutapdavo su administracijos darbo laiku.

„Valdiškas“ Palangos kurorto muziejaus darbo laikas: kai poilsiautojų gausa – nedirba, nuotrauka-1

Luko Balandžio / 15min nuotr./Palangos kurorto muziejus

„Atsižvelgiant į muziejaus galimybes, materialinius ir žmogiškuosius išteklius, iki tol, kol bus įrengta ekspozicija, siūloma lankytojams lankytis pirmajame aukšte, kuriame darbo dienomis veikia laikinos parodos, bei organizuojamuose renginiuose, kurių laikas nepriklauso nuo muziejaus administracijos darbo laiko. Pavyzdžiui, visą rugpjūčio mėnesį trečiadieniais ir penktadieniais 17 valandą lankytojai kviečiami į Prancūzų kino festivalio renginius“, – paaiškino V.Paluckienė.

Anot jos, Palangos kurorto muziejus yra pakankamai jauna įstaiga, viloje „Anapilis“ pradėjusi veikti 2016 m. pabaigoje, kuomet pastatas buvo restauruotas ir pritaikytas turizmo reikmėms. Muziejaus vadovės teigimu, 2017 m. buvo gauta lėšų tarptautiniam projektui „Palanga. Pavilosta. Jūros įkvėpta istorija“, o vienas iš šio projekto tikslų – įrengti šiuolaikišką interaktyvią nuolatinę muziejaus ekspoziciją. Joje numatyta šiuolaikiškomis technologijomis papasakoti Palangos istoriją, atskleisti skirtingų jos istorijos, ekonomikos, kultūros periodų savitumą, kurorto kūrimo raidą, supažindinti su žymiais žmonėmis, kūrusiais ir gyvenusiais Palangoje.

„Valdiškas“ Palangos kurorto muziejaus darbo laikas: kai poilsiautojų gausa – nedirba, nuotrauka-2

Luko Balandžio / 15min nuotr./Palangos kurorto muziejus

„Įrengus ekspoziciją, muziejaus lankytojų lauks staigmenos veidrodžių kambaryje, įspūdingi atkurtų vėjo vargonų garsai ir įsimintina kelionė interaktyvia „laiko juosta“. Bus eksponuojami Palangos kurorto muziejuje saugomi, taip pat ir kitų Lietuvos muziejų, privačių kolekcijų eksponatai. Ekspozicijos įrengimo vertė – beveik 300 000 Eur.

Planuojame, kad greitu metu ekspozicija bus pristatyta visuomenei ir muziejus veiklą pradės vykdyti muziejams įprastu laiku, atsižvelgiant į vasaros–žiemos sezoną, žinoma, taip pat ir savaitgaliais. Muziejaus darbo laikas tuomet jau nesutaps su įstaigos administracijos darbo laiku“, – patikino V.Paluckienė.

Karolina Stažytė,

15min.lt
Palangos kurorto muziejus darbo laikas Virginija Paluckienė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936