Birželio 29 d. A. Mončio namuose-muziejuje - trys naujos parodos

Birželio 29 d. A. Mončio namuose-muziejuje - trys naujos parodos

Birželio 29 d. (šeštadienį) 17 val. Antano Mončio namuose-muziejuje (S. Daukanto g. 16, Palanga) pristatomos trys parodos, kurių autoriai - iš Palangos kilę menininkai, vieni iš jų dar tik galvoja apie studijas, kiti - jau baigę mokslus Lietuvos, užsienio meno mokyklose ir jau įsitvirtinę kultūros lauke.

Tomas Daukša, šiuo atveju, atlieka veiksmą, pakeičiantį pirminį parodos sumanymą ir ekspozicijoje pristato ne savo kūrinius, bet eksponuoja Palangos dailės mokyklos moksleivių darbus. Parodoje „Ištakos“ T. Daukša išnaudoja bendradarbiavimo strategiją kaip kūrybos praktiką ir sukeičia meno lauke galiojančias taisykles. Autorius į pasiūlymą pažvelgia ne retrospektyviai, bet kaip į perspektyvoje nuspėjamą galimybę. Kaip sako T. Daukša „Jei aš šiandien esu kviečiamas kaip iš Palangos kilęs menininkas, man įdomu, kas dar po kelių ar keliolikos metų galėtų tapti tais menininkais, kurie būtų kviečiami dalyvauti muziejaus parodose“. Autorius iš Palangos dailės mokyklos moksleivių (Raimondo Daukšos vadovaujamo kurso) darbų sukuria instaliaciją, atvaizdais bei objektais užpildytą erdvę, kurioje suvokėjui leidžiama pačiam atrasti ateityje galimą scenarijų.

Sonata Lepatė parodoje pristato popieriaus skulptūras ir pasteles. Utrechte (Olandija) vizualiųjų menų studijas baigusi autorė domisi senovės Europos kultūromis ir randa ryšį tarp paleolito bei neolito laikotarpio ir žemaitiškos agrarinės aplinkos. O jungiamąja grandimi tampa matriarchatinės pasaulėvokos ir „gimimo deivės“ vaizdiniai. „Mano skulptūros (...) – tai metafora giliai žmonėse įsišaknijusiam troškimui būti apsaugotiems, branginamiems, priglaustiems, apkabintiems.“, – sako S. Lepatė.

Paulinos Vyšniauskytes paroda „Žemiškieji objektai“ - tai autores asmeninių išgyvenimų, pasąmonės labirintų, sapnų, ar nenuspėjamų įtakų išklotinės. „Gyvenimas yra sudėtas iš mažų detalių. Atskirai jos mažai sako, ne visi jas pastebi, tačiau jas sudėjus į rėmą- susidaro paveikslas. Kartais tik jas sudėjus suprantame, kad jos buvo tūkstančių kitų paveikslų – kitų gyvenimų – gabalėliai, o mes, eidami savais keliais, juos vis atsiplėšinėjame ir talpiname į savus rėmus.“, – teigia P. Vyšniauskytė. Paulina gimė 1996 m. Palangoje, kurioje baigė Palangos senąją gimnaziją ir Palangos Stasio Vainiūno meno mokylos dailės skyrių. Šiuo metu gyvena Danijoje, Ebeltofte ir dirba namų tvarkytoja.

Paulina Vyšniauskytė sako: " Ši paroda bus pirmoji. Dabar apie studijas tik mąstau, tačiau menas yra visas mano gyvenimas, todėl žinau, kad mano ateitis bus meniška.

Domiuosi ne vien tapyba. Mane žavi įvairios meno formos. Ateityje norėčiau kurti skulptūras, išmanyti fotografiją. Mane domina ir rašymas, turiu daugybę idėjų, todėl svajoju kada nors išleisti ne vieną knygą, o vėliau gal net jas paversti į filmus."

Parodų atidarymas - liepos 29 d., 17 val.

Paroda veiks iki liepos 29 d.

Antano Mončio namai-muziejus parodos Palanga
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936