Vyriausybė pritarė patobulintam kitų metų biudžeto projektui

E. Blaževič/LRT nuotr.
E. Blaževič/LRT nuotr.

Ministrų kabinetas pritarė patobulintam 2019 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių projektui.

Projekte didinami asignavimai kai kurioms sritims.

Pasak finansų ministro Viliaus Šapokos, kitų metų biudžetas buvo patobulintas atsižvelgiant į Seimo ir kitų institucijų siūlymus, taip skiriant daugiau lėšų ikimokyklinio ugdymo specialistų atlyginimams kelti.

„Atitinkamai atsirado galimybė, sumažinus išlaidas kitose srityse, numatyti daugiau nei 4 mln. eurų ikimokyklinio ugdymo specialistų atlyginimams didinti – vidutiniškai 10 proc.“, – sakė V. Šapoka. 

Pasak finansų ministro, atlikti pakeitimai nėra labai žymūs.

„Sakyti, kad šioje srityje didiname asignavimus ir konkrečiai numatyti, iš ko jie yra paimti, būtų ne iki galo tikslu. Iš esmės atsirado papildomų poreikių, atsirado galimybė sumažinti išlaidas, atsirado papildomų pajamų, tokių kaip valstybės įmokos, taip pat yra numatyta padidinti 10 proc. etilo alkoholio apmokestinimą“, – po posėdžio teigė V. Šapoka.

Vyriausybė pritarė patobulintam kitų metų biudžeto projektui, nuotrauka-1

V. Šapoka, E. Genio/LRT nuotr.

Patobulintame projekte kitų metų biudžeto pajamos, įskaitant ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšas, sudaro 10 mlrd. 590,2 mln. eurų. Įvertinus Seime siūlomų įstatymų pakeitimų projektus, biudžeto pajamos didėja apie 3,5 mln. eurų. 

Patobulintame biudžeto projekte savivaldybių biudžeto pajamos iš gyventojų pajamų mokesčio didėja 3,4 mln. eurų. 

Kitų metų biudžeto projekte valstybės asignavimai išlaidoms ir turtui įsigyti, įskaitant ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšas, sudaro 11 mln. 696 mln. eurų.

Asignavimus siūloma padidinti 19, 7 mln. eurų. Didžiausią papildomų lėšų dalį sudaro asignavimai, skirti viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčiui didinti. Patobulintame 2019–2021 metų programos projekte kitų metų valstybės kapitalo investicijoms numatyta skirti 1 mlrd. 104 mln. eurų biudžeto lėšų. Iš jų 711,2 mln. eurų ES paramos lėšų.

Vyriausybė pritarė patobulintam kitų metų biudžeto projektui, nuotrauka-2

E. Blaževič/LRT nuotr.

Perskirsčius asignavimus, 2,5 mln. eurų papildomai skirta kultūros įstaigų infrastruktūros plėtrai, 0,5 mln. eurų Lietuvos paviljonui pasaulinėje parodoje „EXPO 2020“ pastatyti ir įrengti ir 0,4 mln. eurų – švietimo ir mokslo įstaigų projektams finansuoti. Padidinti asignavimai kelių tvarkymui.

Dėl Seime įregistruotų įstatymų projektų pakeitimų, kuriais numatoma lengvatinį 9 proc. PVM tarifą (vietoj šiuo metu galiojančio 21 proc.) taikyti malkoms ir iš medienos pagamintai kūrenimui skirtai produkcijai bei lengvatinį 5 proc. PVM tarifą (vietoj šiuo metu galiojančio 9 proc.) – laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams, valstybės biudžeto pajamos iš PVM kitąmet mažėja 9 mln. eurų.

Dėl Seime įregistruoto Akcizų įstatymo projekto pakeitimų, kuriais numatoma nuo 2019 m. kovo 1 d. padidinti etilo alkoholiui akcizų tarifą 10 proc., pajamos iš akcizų kitais metais didėja 5 mln. eurų. Valstybės įmonių pelno įmokos didinamos 13,9 mln. eurų, dėl profesinių mokyklų pertvarkos į viešąsias įstaigas biudžetinių įstaigų pajamos už prekes ir paslaugas, sumokamos į valstybės biudžetą, mažėja beveik 5 mln. eurų (atitinkamai mažėja ir išlaidos).

Dėl Seime registruoto GPM įstatymo pakeitimo projekto, kuriuo siūloma tantjemoms, atlygiui už veiklą stebėtojų taryboje ar valdyboje, paskolų komitete, mažųjų bendrijų vadovų pagal civilines sutartis gautoms pajamoms bei autoriniams atlyginimas iš darbdavio didinti GPM tarifą), GPM pajamų mokesčio pajamos didėja 2 mln. eurų.

ELTA primena, kad vyriausybės patvirtintame kitų metų biudžeto projekte buvo numatoma, jog valstybės biudžeto pajamos kitąmet turėtų siekti 10 mlrd. 587 mln. eurų, o išlaidos – 11 mlrd. 682 mln. eurų. 

„Sodros“ biudžeto pajamos, buvo numatyta, sudarys 4 mlrd. 455 mln. eurų, o išlaidos – 4 mlrd. 43 mln. eurų. Privalomojo sveikatos draudimo fondo pajamos sudarys 2 mlrd. 60 mln. eurų, išlaidos, planuojama, sieks 1 mlrd. 961 mln. eurų. 

2019 m. socialinei apsaugai buvo numatyta 5 mlrd. 472 mln. eurų biudžeto lėšų, švietimui – 1 mlrd. 517 mln. eurų, sveikatos apsaugai – 2 mlrd. 155 mln. eurų, ekonomikai – 2 mlrd. 214 mln. eurų, gynybai – 1 mlrd. 026 mln. eurų. 

Buvo numatoma, kad daugiausiai papildomų lėšų kitais metais sulauks sveikatos apsaugos (279 mln. eurų), švietimo (185 mln. eurų) ir socialinės apsaugos (151 mln. eurų) sritys. 

Savivaldybių biudžetai, planuota, bus mažesni nei šiemet, bet didesni nei 2017 m. Jų pajamos sieks 2 mlrd. 937 mln. eurų, o išlaidos, planuojama, – 2 mlrd. 917 mln. eurų.

Lapkričio 23 d. Seimo posėdyje įvyko pirmasis kitų metų biudžeto projekto svarstymas.

Svarstyme išklausytos Seimo komitetų išvados, frakcijų ir Seimo narių diskusijos. Kai kurių komitetų ir frakcijų atstovai pažėrė daug kritikos biudžeto projektui, įžvelgdami dėmesio trūkumą jiems rūpimoms sritims, pavyzdžiui, dėl per menko atlyginimų didinimo viešojo sektoriaus darbuotojams, diplomatams, regionų politikai.

Seimo nariai pateikė apie 100 pasiūlymų dėl kitų metų šalies biudžeto.

Antrasis projekto svarstymas numatytas gruodžio 6 d., ketvirtadienį. Jo metu vyriausybė pateiks patobulintą projektą.

ELTA

Vyriausybė pritarė patobulintas Biudžeto Projektas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938