JAV Senatas vieningai pasmerkė Rusijos veiksmus Kerčės sąsiauryje

AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.

JAV Senatas ketvirtadienį vakare priėmė rezoliuciją, smerkiančią „provokacinius Rusijos veiksmus“ prieš Ukrainą, pranešė laikraštis „The Hill“.

Respublikono Ronaldo Johnsono ir demokrato Christopherio Murphy pasiūlytai rezoliucijai buvo pritarta vienbalsiai. 

„Šiandien Senatas ėmėsi priemonių ir pasiuntė aiškų signalą prezidentui Vladimirui Putinui, kad mes netoleruosime jo vyriausybės agresijos prieš Ukrainą Azovo jūroje. Ryžtingai smerkiame bet kokius karinus Rusijos veiksmus, kuriais siekiama vienašališkai keisti tarptautines taisykles“, – sakė Ch. Murphy.  

Kaip informuoja „The Hill“, rezoliucijoje griežtai smerkiami Rusijos veiksmai ir reikalaujama Maskvos nedelsiant paleisti sulaikytų Ukrainos laivų įgulas.  

Rezoliucijoje taip pat įspėjama, kad konfrontacija prie Krymo pusiasalio krantų destabilizuoja  regioną ir toliau didina įtampą. 

Senatas ragina „tarptautinę bendriją vieningai nepritarti Rusijos vyriausybės veiksmams Kerčės sąsiauryje, nes jie pažeidžia pagrindinius tarptautinės teisės principus, liečiančius visas valstybes“.    

Lapkričio 25 dieną Kerčės sąsiauryje rusų pasieniečiai apšaudė, taranavo ir užėmė tris ukrainiečių laivus. Maskva tvirtina, kad Ukrainos laivai neteisėtai įplaukė į jos teritorinius vandenis, kurie yra 2014 metais aneksuoto Krymo dalis, ir tyčia išprovokavo konfliktą. 

Kijevas savo ruožtu kaltina Rusiją pradėjus „naują agresijos etapą“. 

Smarkiai padidėjus įtampai nuogąstaujama, kad gali kilti platesnio masto eskalacija.

BNS

JAV Senatas pasmerkė Rusijos Veiksmai Kerčė Sąsiauris
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936