5 kalėdinės mugės, kuriose pasijusite kaip Kalėdų pasakoje

K. Tarkmeel/Tallinn City Tourist Office & Convention Bureau nuotr.
K. Tarkmeel/Tallinn City Tourist Office & Convention Bureau nuotr.

Dalia Smagurauskaitė

Daugelyje Europos miestų lankytojus jau kviečia kalėdinės mugės, todėl savaitgalio išvyka pasilepinti Kalėdų malonumais – puiki idėja gruodžiui. Rinktis galima klasikinę mugę Alpių papėdėje su sniegu ir karštu vynu, šiltą kalėdinę pasaką Italijoje ar užsukti pas kaimynus ir įvertinti jų išradingumą ir kalėdinę dvasią.

Kopenhaga

Kopenhaga yra tikras Kalėdų miestas, kuriame pasinerti į šventinę nuotaiką labai lengva. Viena įspūdingiausių ir tiesiog privalomų aplankyti kalėdinių mugių Kopenhagoje vyksta Nyhavn uoste. Vaizdinga uosto prieplauka pasipuošia lemputėmis, eglutėmis, o prekeiviai mediniuose namukuose siūlo tradicinių daniškų patiekalų, karštų gėrimų ir originalių dovanų. Mugė Nyhavn uoste vyksta nuo lapkričio 8 d. iki gruodžio 23 d.

Būtina užsukti ir į Tivolio sodus, kuriuose vyksta didžiausia ir labiausiai vietinių gyventojų mėgstama mugė su visais  privalomais atributais – atrakcionais, maistu, gėrimais, dovanomis, koncertais ir Kalėdų seneliu (veikia iki gruodžio 31 d.). Išskirtinės yra ir iki gruodžio 21 d. vykstanti H. Ch. Anderseno kalėdinė mugė, kurios namukai primena šio rašytojo pasakas. O Kristianijoje iki gruodžio 20 d. veikia rytietiško stiliaus turgus.

5 kalėdinės mugės, kuriose pasijusite kaip Kalėdų pasakoje, nuotrauka-1

L. Salling/VisitCopenhagen.com nuotr.

Talinas

Talino Kalėdų miestelis kaip ir kasmet rengiamas Rotušės aikštėje ir primena pasaką – mažuose mediniuose namukuose įsikūria prekeiviai, spindi daugybė lempučių, gausu kalėdinių dekoracijų. Svarbiausias aikštės akcentas – pagrindinė šalies kalėdinė eglė, čia statoma nuo 1441 m. Mugės organizatorių teigimu, būtent Talino kalėdinė eglė buvo pirmoji Europoje, per šventes pastatyta miesto aikštėje.

Vietos prekeiviai miestiečiams ir svečiams siūlo paragauti tradicinių estiškų patiekalų, pavyzdžiui, kraujinių dešrų su raugintais kopūstais ar imbierinių sausainių. Sušalę Kalėdų miestelio lankytojai susišildyti gali įvairiais karštais gėrimais. Žinoma, netrūksta nei dovanėlių, nei suvenyrų, net ir Kalėdų senelis yra. Kaip rašo mugės organizatoriai, Talino kalėdinėje mugėje įmanoma viskas! Mugė vyksta nuo lapkričio 6 d. iki sausio 7 d.

5 kalėdinės mugės, kuriose pasijusite kaip Kalėdų pasakoje, nuotrauka-2

K. Tarkmeel/Tallinn City Tourist Office & Convention Bureau nuotr.

Praha

Didžiausia ir populiariausia kalėdinė mugė Čekijos sostinėje Prahoje kasmet įsikuria Rotušės aikštėje, stebinančioje gotikos, renesanso ir baroko architektūra. Aplink Jano Huso paminklą stovi maži mediniai prekeivių nameliai, aikštės viduryje yra tūkstančiais lempučių papuošta eglė, o kiek toliau – scena, kurioje vyksta kalėdinės muzikos koncertai. Mugė Rotušės aikštėje vyksta nuo gruodžio 1 d. iki sausio 6 d.

Ieškantys autentiškos atmosferos, turėtų užsukti į Taikos aikštėje rengiamą mugę, kurioje šventiška atmosfera džiaugiasi vietiniai gyventojai. Mugės namukai statomi prieš Šv. Liudmilos bažnyčią, o mugė veikia nuo lapkričio 20 d. iki gruodžio 24 d.

Prahoje vykstančiose kalėdinėse mugėse galima įsigyti kalėdinių dekoracijų, rankdarbių, tradicinių čekiškų purpura vadinamų popuri, rankų darbo žvakių ar muilo. Žinoma, be maisto Prahoje – nė žingsnio, todėl kalėdinės mugės dvelkia tradiciniais čekiškais patiekalais ir gėrimais, padedančiais sušilti žvarbų vakarą. 

5 kalėdinės mugės, kuriose pasijusite kaip Kalėdų pasakoje, nuotrauka-3

Prague City Tourism nuotr.

Insbrukas

Norintiems pajusti tikrą Kalėdų dvasią nedidelis Insbruko miestas Austrijoje turėtų viena iš privalomų aplankyti vietų šventiniu laikotarpiu. Jei pasiseks, Alpių apsuptame Insbruke bus sniego, todėl atmosfera primins pasaką.

Kalėdinė mugė vyksta miestelio gatvėse ir yra išties didelė. Mediniuose, dailiai dekoruotuose nameliuose galima įsigyti suvenyrų, kalėdinių papuošimų, mezginių ir daugybę kitų dalykų. Taip pat pasimėgauti vietiniu maistu, saldumynais ir gėrimais. Beje, karštas vynas parduodamas specialiuose puodeliuose, kuriuos galima pasilikti kaip suvenyrus. Pagrindinėje miesto aikštėje stovi kalėdinė eglė, kuria pasigrožėti galima ir nuo specialios pakylos.

Mugė vyksta nuo lapkričio 15 d. iki gruodžio 23 d. Tiesa, Insbruko kalėdinės mugės reikėtų vengti gruodžio 8-ąją, mat tą dieną atostogauja italai ir užplūsta šį nedidelį miestą.

5 kalėdinės mugės, kuriose pasijusite kaip Kalėdų pasakoje, nuotrauka-4

D. Jovanovic/Innsbruck Tourismus nuotr.

Florencija

Šilumos ir Pietų Europos gerbėjai taip pat gali patirti kalėdinių mugių dvelksmą, pavyzdžiui, Florencijos vokiško stiliaus mugėje, vadinamoje „Weihnachtsmark“. Ji rengiama šv. Kryžiaus aikštėje – vienoje gražiausių ir didžiausių miesto erdvių su to paties pavadinimo bažnyčia, kurioje šalia žymiausių italų palaidotas ir lietuvis kompozitorius M. K. Oginskis.

Florencijos kalėdinė mugė vyksta nuo lapkričio 28 d. iki gruodžio 20 d. Joje dalyvauja prekeiviai iš skirtingų Europos šalių – Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Belgijos, Austrijos, Ukrainos ir net Lietuvos – todėl joje galima rasti labai įvairių rankų darbo dovanų ir maisto produktų. Taip pat galima paragauti tradicinių vietoje pagamintų patiekalų ir gėrimų. Jei pasiseks – šildytis arbata arba karštu vynu nereikės, nes lauke gali būti šilta ir saulėta.

5 kalėdinės mugės, kuriose pasijusite kaip Kalėdų pasakoje, nuotrauka-5

V. Williams/Unsplash nuotr.

Pagal užsienio spaudą parengė Dalia Smagurauskaitė

LRT.lt

Kalėdinės Mugės Kalėdų Pasaka
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938