Vaikus giminaičiams patikintys tėvai privalo pasirūpinti laikinąja mažųjų globa

Vaikus giminaičiams patikintys tėvai privalo pasirūpinti laikinąja mažųjų globa

Palangos miesto savivaldybės administracijos Socialinės rūpybos skyriaus specialistai primena, kad tėvai, ilgesniam laikui išvykstantys į užsienį, o vaikus paliekantys artimųjų globai, privalo pasirūpinti laikinąja vaikų globa tėvų prašymu.

Būtina nustatyti globėją

Kai vaiko tėvai ar vienintelis iš turimų tėvų, kuris augina nepilnamečius vaikus ir planuoja išvykti iš Lietuvos Respublikos į kitą užsienio valstybę ne ilgiau kaip 18 mėnesių bei palikti vaikus giminaičių globai, turėtų pasirūpinti, kad vaikams būtų nustatyta laikinoji globa (rūpyba), nes to reikalauja LR teisės aktai.

Vertinamos sąlygos

Anot Palangos miesto savivaldybės administracijos Socialinės rūpybos skyriaus vyriausiosios specialistės Dalios Baranauskienės, dokumentų tvarkymo procesas yra gana sudėtingas ir netrumpas.

Tėvai privalo susitarti su būsimaisiais laikinaisiais globėjais dėl vaiko išlaikymo, saugios aplinkos ir kitų vaiko gerovei svarbių klausimų. Savivaldybės darbuotojai privalo įsitikinti, kad nepilnametis paliekamas gerose rankose, todėl tikrinama buitis, analizuojamos gyvenimo sąlygos. Svarbu, kad būtų tinkamai pasirūpinta vaiku.

Įstatymai taip pat reikalauja, jog laikinieji globėjai būtų sveiki, nesirgtų lėtinėmis ligomis.

Nepriskyrus globos

Jei vaikas neturės priskirto įstatyminio globėjo, negalės gauti medicininių paslaugų, gydytojai formaliai gali atsisakyti net operuoti.

Pasak Klaipėdos vaikų ligoninės Priėmimo skyriaus vedėjos Evelinos Bielskienės, labai dažnai problemos atsiranda ir tuomet, kai šeima gyvena neįregistravusi oficialios santuokos. Vaiko patėvis nėra formalusis jo globėjas, įstatymiškai jis negali atsakyti už vaiką. Nesusitvarkius reikiamų dokumentų juridiškai, už vaiką, be tėvų, niekas neatsako ­– tik oficialūs globėjai gali priimti lemiamus su vaiko sveikata susijusius sprendimus.

„Jeigu yra ūmi bėda, be abejonės, medikai paiso vaiko interesų. Yra kviečiamas gydytojų konsiliumas, šiuo atveju kalbame apie ekstrines operacijas. Visoms kitoms, neskubioms, operacijoms (dantų tvarkymas, anginos operacija, lėtinių ligų prevencijai skiriamos procedūros) yra būtinas tėvų arba oficialių globėjų sutikimas. Tuo atveju gydytojų konsiliumas negalioja. Planinė pagalba turi būti planuojama tėvų, jai turi būti atitinkamai paruošiamas vaikas, ir tam turi būti tiesioginių atstovų sutikimas. Tokia juridinė problema iškyla ne tik emigrantams. Pavyzdžiui, vasaros atostogų metu vaikaičiai iš kito Lietuvos galo atvažiuoja pas senelius. Teisiškai vaikai yra be atsakingo asmens, tad, norint jam gauti medicininę pagalbą, susidaro problema. Vaikas negali niekam nepriklausyti – privalo būti teisinis atstovas, galintis atsakyti už nepilnametį. Netgi mamos ar tėčio draugas, su kuriuo gyvenama (ne sutuoktinis), juridiškai yra niekas“, – kalbėjo gydytoja. Ji akcentavo, kad dokumentus tiesiog privalu susitvarkyti.

Ugdymo procese nejuntama

Pasak Palangos senosios gimnazijos socialinės pedagogės Laimos Olšanskytės, emigravus tėvams vaikai neretai blogai jaučiasi, būna, kad jiems trūksta dėmesio ir kontrolės. Tačiau su konkrečia situacija, kuomet nebūtų reikiamai sutvarkyti dokumentai, mokykla nėra susidūrusi – jei tėvai išvykę, paskirti vaiko globėjai dažnai bendradarbiauja su ugdymo įstaiga, domisi savo globotiniais.

L. Olšanskytei antrino ir Palangos V. Jurgučio pagrindinės mokyklos vadovė Laimutė Benetienė, kuri minėjo, jog mokykloje yra keletas moksleivių, kurių šeimos nariai dirba užsienyje. Tačiau visi palangiškiai, pasak direktorės, yra pakankamai stropūs, tvarkingai susitvarkę reikiamus dokumentus. „Mes šios problemos nepastebime, ugdymo procesas vyksta sklandžiai“, – sakė L. Benetienė.

Kad vaikai neliktų nuskriausti

Kad vaikai neliktų nuskriausti, tėvai prieš 30 kalendorinių dienų iki išvykimo į užsienio valstybę turi kreiptis į Savivaldybės administracijos Socialinės rūpybos skyrių ir pateikti:

prašymą dėl laikinosios globos (rūpybos) tėvų prašymu nustatymo;

tėvų asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus;

vaiko ar vaikų gimimo liudijimą (us);

asmens, siūlomo skirti vaiko laikinuoju globėju (rūpintoju), sveikatos pažymėjimą;

kartu su asmeniu, siūlomu skirti vaiko laikinuoju globėju (rūpintoju), gyvenančių vyresnių kaip 16 metų asmenų rašytinius sutikimus, kad siūlomas asmuo būtų paskirtas vaiko laikinuoju globėju (rūpintoju);

asmens siūlomo skirti vaiko laikinuoju globėju (rūpintoju) gyvenamosios vietos savivaldybės (seniūnijos) atsakingų darbuotojų parengtą buities ir gyvenimo sąlygų patikrinimo aktą.

Savivaldybės Socialinės rūpybos skyriaus specialistai vyksta į vietą, kurioje gyvens vaikas, įvertina globos sąlygas.

Parvykus tėvams ir informavus raštu Savivaldybės administraciją, laikinoji globa (rūpyba) nutraukiama.

Palangos miesto savivaldybės inf. / Tomas Vinickas delfi nuotr.

Palangos Miesto Savivaldybės Administracijos Socialinės Rūpybos Skyrius Vaikai Laikinoji Globa tėvai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938