Palangos „Bočiai“: senjorai keičiasi patirtimi, keliauja, džiaugiasi naujomis pažintimis

Palangos „Bočiai“: senjorai keičiasi patirtimi, keliauja, džiaugiasi naujomis pažintimis

Lietuvos pensininkų sąjungos Palangos bendrijos „Bočiai“ nariai tikrai nėra namisėdos – susibūrę į veiklią draugiją jie ir tarpusavyje bendrauja, ir vakarones rengia bei svečius priima, ir į ekskursijas išvyksta.

Vakaronė su svečiais

Rugsėjo pradžioje pasirašėme bendradarbiavimo sutartis su Lietuvos pensininkų sąjungos Ukmergės klubu „Viltis“ bei Telšių bendrija „Bočiai“. Pagrindiniaitikslai -bendradarbiauti gerosios patirties sklaidos srityje, rengti bendras vakarones, susitikimus, meno saviveiklos kolektyvų pasirodymus.

Saulėtą spalio vidurio šeštadienį sulaukėme brangių svečių – partnerių: Ukmergės klubo „Viltis“ su pirmininke Valerija Naraškevičiene ir Telšių „Bočių“ bendrijos atstovų, vadovaujamų pirmininko Kajetono Šliogerio. Regis, neįprastai šiltas spalio oras ir pakili dalyvių nuotaikapadiktavo renginio temą „Ruduo – turtingas ir prasmingas metas“. Jaukiai šviesioje poilsio namų „Pušynas“ salėje ant stalų puikavosi gausios rudens derliaus dovanos, skambėjo posmai, liejosi melodingi Telšių „Bočių“ kapelos garsai bei dueto atliekamos dainos.

Meninę programą papildė svečių iš Ukmergės moterų ansamblis ir solistas Almantas, sulaukęs gausiausių aplodismentų.Žinoma, visus sužavėjo ir mūsų dueto – Augenijos bei Česlovos – atliekamos dainos. Savo kūrybos eiles skaitė palangiškė poetė Janina Vambutienė. Na, o žaidimo „Taip ir ne“ prizą – rudens puokštę, padarytą mūsų auksarankės Stasės – laimėjo telšiškių komandos atstovas. Tikrai šiltas ir prasmingas buvo susitikimas – visi pakilios nuotaikos, linksmi, suradę naujų draugų, nuotaikingai praleidę savaitgalio popietę. O lapkričio pabaigoje jau esame pakviesti į susitikimą Ukmergėje.

Smagios pažintinės ekskursijos

Vykdant kultūrinę, švietėjišką bei socialinę veiklą organizuotos pažintinės ekskursijos po Lietuvą, skirtos Lietuvos 100-čiui.

Bendrijos pirmininko Pranciškaus Samausko iniciatyva nusprendėme suorganizuoti ekskursiją po šiaurės vakarų Žemaitiją. Paskutinįjį spalio penktadienį išvykome pasirinkę vieną mažiausių šio regiono rajonų – Skuodą. Visą savaitę siautęs pajūrio uraganas ir be perstojo pliaupęs lietus neatbaidė kelionės entuziastų – jų susirinko keturios dešimtys. Už tai Dievulis padovanojo pasakiškai šiltą ir vaiskią dieną.

Pirmiausiai kelionės maršrutas nuvedė į Lenkimus, kur bažnyčios šventoriuje palaidota iškilaus žmogaus – Lietuvos švietėjo, istoriko, rašytojo Simono Daukanto motina Kotryna Daukantienė. Visų dėmesį patraukė neįprastos (keturkampės) formos bažnyčios varpinė bei įspūdingas paminklas šiai iškiliai Skuodo krašto asmenybei, pastatytas 200 gimimo metinių proga. O šiomis dienomis švenčiame jo gimimo 225-ąsias metines. Laikas nenumaldomai teka, tačiau kaskart vis labiau suvokiameS.Daukanto asmenybės unikalumą bei rašytinio palikimo svarbą Lietuvai. Tai itin pajutome aplankę jo gimtinėje Kalviuose išlikusią klėtelę.

Skuode stabtelėjome prie seniausio paminklo Lietuvoje – Mūro kryžiaus, kur išlikęs paties Antano Smetonos 1930 metais sodintasąžuoliukas. Žinoma, ekskursijos vadovė papasakojo ir Skuodo istoriją, parodė svarbiausius objektus: Skuodo jūrą, Plechavičiaus malūną, buvusius Sapiegų dvaro rūmus ir kt.

Didžiausio ekskursantų dėmesio sulaukė viešnagė Kivylių arba Kaunackių dvare. Ten pratęsėme pažintį su Simonu Daukantu, nes jo sesuo Anastazija buvo ištekėjusi už Žemaitijos didikų Kaunackių vieno iš sūnaus. Spaudos draudimo laikotarpiu šis atokioje, miškų apsuptoje vietoje įsikūręs dvaras buvo lietuviškų raštų, taip pat ir viso rašytinio Simono Daukanto palikimo saugotojas. Apleistą, beveik sugriuvusį dvarą naujam gyvenimui prikėlė skuodiškiai Liuda ir Juozas Vyšniauskai, kurie tapo nepaprastais viešnagės nepaprastame Kivylių dvare gidais.

Kopėme į Apuolės piliakalnį, kuris laikomas seniausia istoriniuose šaltiniuose paminėta Lietuvos vieta. Todėl ir gimė posakis, jog Lietuva prasideda nuo Skuodo. Barstyčių apylinkėse grožėjomės didžiausiu Lietuvoje Puokės akmeniu. O kokia ekskursija po Skuodo kraštą neaplankius Mosėdžio – garsiosios akmenų sostinės, nepasigrožėjus bažnyčia, kurioje pora metų kunigavo rašytojas Juozas Tumas-Vaižgantas, nepavaikščiojus gatvelėmis, kurios mena garsųjį gydytoją Vaclovą Intą bei rašytoją Romualdą Granauską?

Daugeliui „Bočių“ bendrijos narių ši ekskursija buvo didelis atradimas – šiaurės vakarų Žemaitijos regiono kampelis Skuodas unikalus ne tik unikaliais gamtos paminklais, bet ir garsiais žmonėmis.

Palangos „Bočiai“: senjorai keičiasi patirtimi, keliauja, džiaugiasi naujomis pažintimis, nuotrauka-1 Palangos „Bočiai“: senjorai keičiasi patirtimi, keliauja, džiaugiasi naujomis pažintimis, nuotrauka-2 Palangos „Bočiai“: senjorai keičiasi patirtimi, keliauja, džiaugiasi naujomis pažintimis, nuotrauka-3 Palangos „Bočiai“: senjorai keičiasi patirtimi, keliauja, džiaugiasi naujomis pažintimis, nuotrauka-4 Palangos „Bočiai“: senjorai keičiasi patirtimi, keliauja, džiaugiasi naujomis pažintimis, nuotrauka-5

Judita Aleksandravičienė,

LPS Palangos pensininkų bendrijos „Bočiai“

pirmininko pavaduotoja

Palangos bendrija Bočiai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937